Diş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dünyada en önemli sağlık sorunları arasında yer diş ve diş eti hastalıkları aksatılmayacak kadar önem taşımaktadır. Sindirim kanalının girişi ağızdır ki ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığımızın bozulmasına ve sindirimin de olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Ağzımıza aldığımız yiyecekler önçe çiğnenir sonrasında tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve devamında da sindirilmeye hazır hale getirilir. Dişlerin yediğimiz besinleri parçalamada önemi olduğu gibi görünüm ve konuşmada etkisi vardır. Dişlerimiz eksildiğinde bazı sesleri çıkarmakta zorlanabiliriz. Yenilen besini çiğnemede yada ısırmada zorluk yaşayabiliriz.

Diş Eti Hastalıkları Nedeni Nedir?

Diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları çok önemli iki hastalıktır. Diş eti hastalıkları çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir hastalıkla sonuçlanabilmektedir. Diş sağlığının bozulması sadece diş ve çene değil beraberinde vücuttaki diğer organlarımızı da büyük ölçüde etkilemektedir. Diş sağlığının bozulması aynı zamanda eklemler, kalp, böbrek gibi organlarımızı da önemli sağlık sorunlarına yol açabilecek enfeksiyonlara yol açabilecek kadar etkilidir.

eksik_dis_hastalik_nedeni

Ağız ve dişlerin görevlerini doğru bir şekilde tamamlayabilmesi  “ağız ve diş sağlığı” yerinde demektir. Diş çürümelerinde üç etkili sebep vardır. Tüketilen besinler içerisinde diş  çürümesine en çok sebep olan gıdalar şekerli gıdalardır. Yemek yenildikten sonra dişler düzenli bir şekilde fırçalanır ise mikroplar dişlere zarar veremez duruma geleceklerdir. Aksi taktirde fırçalama düzenli yapılmaz ise yenilen besinin artıkları ve mikropları birikir ve dişin çürümesine yol açar . Diş yapısında bozukluk , eksiklik ,oyukluk,çürüklük bazı hastalıklara nazaran kendi kendine iyileşmeyen bir hastalıktır.Bu birikintilerin adı ”plak” tır. Plak ; Bakterilerin diş yüzeyinde kolayca tutunmasını kolaylaştırır. Ayrıca bakteriler kendi kendilerine asitte oluşturabilmektedir ki asit diş minelerinin erimesine sebep olur.Dişlerin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikler oluşturur asitler.

dis-plak

Diş Ağrımadığı Zaman Sağlıklı mıdır?

Dişlerimiz ağrımasa bile sağlıklı dişe sahip olduğumuzu düşünemeyiz. Çünkü dişlerimiz çürük ama ilerlemiş yani ağrı yapacak duruma henüz gelmemiş olabilir . Bu sebeple çürük olan dişlerimiz için ağrımasını beklemeden 6 ayda bir genel kontrol yaptırarak sağlam olmayan dişlerimize tedavi yaptırmalıyız. Sular ile aldığımız  flor’ un  eksikliği olan yerleşim yerlerinde diş çürümeleri daha fazladır. Bu yüzden sağlık kuruluşlarının florla ilgili önerilerine mutlaka uyulması gerekmektedir. Özetle, diş eksikliği kemik erimesine sebep olması nedeni ile diş sağlığımız hayatımızın her alanında bizim için önemlidir. Mutlu gülüşler sağlıklı dişler ile gerçekleşir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)