Dişi Üreme Sistemi
Dişi üreme organları; yumurtalıklar (ovaryum), yumurtalık kanalı (fallop tüpü), döl yatağı (uterus – rahim) ve vajina olmak üzere dört kısımda incelenir.
Yumurtalık (Ovaryum)
- Vücudun karın boşluğunun altında, sağ ve solda olmak üzere bir çifttir. İçinde folikül adı verilen keseler bulunur.
- Keseler içinde yumurta oluşumu gerçekleşir. Dişi bireylerde belli bir yaştan sonra yumurta oluşumu görülmektedir.
- Hipofizden salgılanan FSH oogenezi başlatır. Her ay genelde bir yumurta gelişimini tamamlar. Yumurtalıklardan bazı hormonlar salgılanmaktadır.
Fallop Tüpü
- Ovaryum ile uterus arasında bir ucu kirpikli huni şeklinde yumurtalığa açılan tüp şeklinde yapılardır. Kirpikli (silli) huni şeklindeki yapılar folikül içinde olgunlaşan yumurtayı
- yakalar ve fallop tüpü içine iter. Burada sperm varsa yumurta ile sperm döllenebilir. Sperm hücresi yoksa, yumurta buradan uterusa taşınır.
Uterus
Üçgen şeklinde, kalın duvarlı, iç yüzeyi kan damarı ve mukus salgılayan örtüyle kaplı, kaslı bir organdır. Döllenmiş yumurta doğuma kadar gelişimini burada gerçekleştirir.
Alt tarafında vajina ile birleşir.
Vajina
- Dişi üreme sisteminin dışarıya bağlanan açıklığıdır. Üretra ile bağlantısı yoktur. Boşaltım maddeleri ve üreme hücreleri için ayrı açıklıklar vardır.
- Sperm hücrelerinin dişi vücuduna giriş yaptığı yerdir.
- Döllenmemiş yumurta ve döl yatağında (uterus) oluşan kalınlaşmış tabakaların parçalanmasıyla oluşan yapılar vajinadan dışarı atılır.