Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'ir‚ Almanya'da onay süreci halen devam etmekte olan Göç Yasasındaki değişikliklerle ilgili tartışmalı yeni kanun ile ilgili olarak Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'e bir mektup gönderdiği Dışişleri Bakanlığı'nca doğrulandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü‚ bir soru üzerine yaptığı açıklamada Sezer'in mektubunu doğruladı. Almanya'da yabancılar ve göç mevzuatında öngörülen değişikliklerin ve onay sürecinin‚ Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları açısından arzettiği hassasiyet itibarıyla ilk günden bu yana dikkatle izlendiği kaydedilen açıklamada şöyle devam edildi: “Bu konudaki hassasiyetimizi çeşitli vesilelerle Alman tarafının dikkatine getirmiştik. Ancak girişimlerimizin yanı sıra Almanya'da yaşayan Türk Toplumunun görüş ve önerileri de dikkate alınmamış ve Yasa Federal Parlamentoda 14 Haziran 2007 tarihinde‚ Eyaletler Meclisinde ise 7 Temmuz 2007 tarihinde kabul edilmiştir. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması gerekmektedir.” Açıklamada‚ Cumhurbaşkanı Sezer'in mektubunda Türkiye'nin‚ iki ülke ve halkları arasındaki köklü ekonomik‚ siyasi ve kültürel ilişkilerin en önemli unsurunu teşkil eden Almanya'daki 3 milyon Türk kökenli insanın‚ Alman toplumuna uyum sağlamaları için sergilediği ortak çabanın önemine dikkat çektiğini belirtilerek Cumhurbaşkanının mektubunda son zamanlarda yaşanan çok sayıda olumsuz gelişmeye dikkat çektiği kaydedildi.
Açıklamada şöyle denildi: “{Cumhurbaşkanı} son zamanlarda çok sayıda Türk kökenli vatandaşımızın Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi‚ Türkçe anadil derslerine Alman tarafınca verilen desteğin kademeli olarak kaldırılması ve nihayet Göç Yasasında yapılan değişiklikler gibi olumsuz gelişmelerin vatandaşlarımız arasında haklı kuşku ve tereddütlere yol açtığını dile getirerek‚ yasanın yeniden değerlendirilmesi yönünde karar alınması halinde gerekli katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzu vurgulamıştır.” Almanya'daki bazı siyasi partiler‚ hukukçular‚ sivil toplum kuruluşları ve Türk çatı kuruluşlarının‚ yasaya karşı olduklarını ilan ettiklerini ve İkinci Uyum Zirvesi'ni boykot etme kararı aldıkları kaydedilen açıklamada şöyle devam edildi: “Alman makamlarının diyalog çağrılarına biz de gönülden katılmaktayız. Ancak‚ diyalogun 'bu hayati önemi haiz kararın 3 milyonluk bir kitleye empoze edilerek nasıl uygulanacağı aşamasında değil‚ karar alma aşamasında yapılmış olmasını' tercih ederdik. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen‚ Türk-Alman ilişkilerinin tarihten gelen özelliklerini göz önünde bulundurduğumuzda sağduyunun galip gelerek bu sorunun aşılacağını ümit ediyoruz.”
{ANKA}
Kaynak: Zaman