Bir yerde o güne kadar görülmeyen aşırı sıcak ve soğukların yaşanması, başta insanlar olmak üzere bütün canlıları olumsuz yönde etkiler.
Hava sıcaklığında görülen ekstrem değerlerin doğal sistemler üzerindeki en önemli etkisi aşırı kuraklıktır. Bir yerde hava sıcaklığının aşırı yüksek ve aşırı düşük değerler göstermesi kuraklığa yol açar. Bu sürenin uzaması kuraklığın şiddetini artırır. Bu durum birçok canlı türünün toplu ölümlerine yol açabilir.
Türkiye matematik konumu ve genel fiziki coğrafya koşulları nedeniyle Kutupsal soğuk ve tropikal sıcak hava kütlelerinin etkisinde kalabilmektedir. Aşırı soğukların yaşandığı
dönemlerde akarsular ve göller donmakta enerji üretimi aksamakta ve büyük ekonomik kayıplar yaşanmaktadır. Aşırı sıcakların yaşanması sonucu ise akarsu,göl ve barajlarda su seviyesi düşmektedir, su sıkıntısı artmaktadır.
Şiddetli Rüzgarlar ve Fırtınalar
Kasırga, hortum ya da tayfun gibi şiddetli rüzgarlar, tropikal alçak basınç alanlarında daha çok sonbahar aylarında görülürler.
Saatteki hızları 300 km yi bulabilen bu rüzgarlar bünyelerine aldıkları nem ile şiddetli yağışlara da yol açarlar.
Etkileri bir hafta sürer. Büyük can ve mal kayıplarına neden olurlar.
Tsunami
Deniz ve okyanus tabanlarında meydana gelen deprem ve volkanizma nedeniyle oluşan dev dalgalardır. Ulaştıkları kıyılarda büyük can ve mal kaybına neden olurlar. 26 Aralık 2004 tarihinde Endonezya’nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen 9 şiddetindeki depremin yol açtığı tsunami dalgaları ile Güneydoğu Asya’da 150.000’den fazla kişi hayatını kaybetmiştir.
Aşırı Yağışlar
Aşırı yağışlar, yağmur, kar ve dolu şeklinde gerçekleşir.
Sel ve taşkınlar oluşur. Su baskınları yaşanır. Can ve mal kayıpları meydana gelir.