Doğum Sonrası Kilolardan Kurtulma Yolları

Hamilelik döneminde anne adayları beslenmesine dikkat edemeyebiliyor. Bebeğini en iyi şekilde beslemek amacı ile ne kadar kalori aldığını pek önemsemiyor. Değişen hormonların esiri olunarak tatlılar, hamur işleri vs. kalori değeri çok yüksek gıdaları tükenmekten kaçınmıyor. Ancak hamilelik döneminde gereğinden fazla yemek doğum sonrası kiloların kalmasına yol açıyor.

Hamilelik yaşayanlar daha iyi bilir yaşanması gerek  duygusal, çok güzel ve mucizevi bir duygudur. Hamilelik kadında fiziksel ve ruhsal değişikliklere  yol açan ve bir çok kadının hayatını olumsuz yönde etkileyecek etkiye sahiptir. Bunların en başında da hamilelik esnasında alınan kiloları verememe kaygısıdır. Fakat bu yersiz bir kaygıdır. Çünkü hamilelik esnasında alınan kiloları verememek gibi bir durum söz konusu değildir.

hamilelik-doneminde-alinan-kilolar

Kadınlar kendi vücutlarını ve metabolizmasını iyi tanırlar. Bundan dolayı doğum yaptıktan sonra kadın beslenme düzenine eskisi gibi devam ederse doğum yaptıktan sonra bile eski kilolarına dönmesi mümkündür.

Doğum Yaptıktan Sonra Kilolardan Kurtulma Yolları

Doğumdan yaptıktan sonraki ilk hafta 6 kilo kadar bir kayıp söz konusudur. Çünkü bebeğin ve suyun ağırlığı gitmiş olur. Hamilelik döneminde alınması gerekn ideal kilo 12 kilodur. Eğer hamilelik döneminde ideal kilo aşılmamış ise doğum sonrası kilolardan kurtulmak çokta zor olmayacaktır. Doğum sonrasında ilk 6 hafta içerisinden rahim eski boyutlarına kavuşur. Aynı zamanda bu süre zarfında vücuttaki tüm fazla sıvı vücuttan atılmış olur.

Bir de bu dönemde dengeli beslenmeye dikkat edilir ise bir kaç kilo kaybı daha yaşanır ve bu şekilde doğum sonrası kilolarınızdan kurtulmuş olursunuz. Geriye kalan 4-5 kilo da hamilelik süresince vücudun ihtiyaç duyacağı zaman kullanması için biriktirdiği yağların toplamıdır.

  1. Süt Olsun Diye Her Şeyin Yenmemesi Gerekiyor: Bu birçok annenin yaptığı bir yanlış uygulamadır. Bebeğe süt olması tabi ki çok önemlidir. Yalnız süt olsun diye her şeyi yemek doğum sonrası kilolardan kurtulmak bir yana o kilolarında üzerine çıkılmasına neden olur. Bu sebeple uygun bir beslenme düzeni uygulanmalı ve bol bol su tüketilmelidir. Çünkü su en iyi süt yapan gıdadır.
  2. Ambalajlı Alınan Ürünlere Dikkat: Ambalajlı alınan ürünler mutlaka iyice kontrol edilmeli ve içeriğindeki malzemelere dikkat edilmelidir. Trans yağı içeren ürünler asla kullanılmamalıdır.
  3. Ara Öğün Sayısı Artırılmalı: Ana öğünler dışında azar azar ara öğünlerde sağlıklı gıdalar tüketilmelidir. Bu şekilde çok fazla açlık hissi olmaz ve metabolizma da devamlı çalışacağı için kalori yakmaya yardımcı olur.
  4. Sıvı Tüketimini Artırın: İçeriğinde suyun daha çok olduğu sebze ve meyveler tüketmek hem metabolizmayı çalıştırır hemde az kalori tüketmiş olursunuz. Mesela yemeklerden önce çorba içmek doyma hissi yaşatacağı için daha az kalori tüketmiş olursunuz.
  5. Açlık Hissi Oluştuğunda Dikkatli Olun: Emziren bayanlar çok çabuk acıkırlar. Emzirme döneminde sürekli bir şeyler yeme isteği oluşur. Ancak bu hissi yaşadığınız anda öncelikle bir bardak su içerek bu hissin ortadan kaybolmasını sağlayın. Yoksa yaşanan bu hisle etrafınızda var olan her şeye saldırabilirsiniz ve bu da kilo almanıza neden olabilir.
  6. Sevdiğiniz Gıdaları Tüketmekten Vazgeçmeyin: eğer ki çok sevdiğiniz gıdaları yemez iseniz bu sizde sinirlilik hali yaşatır. Bu sebeple sevdiğiniz gıdaları tamamen yemek listenizden çıkarmak yerine alternatifler üretin. Nasıl mı? Örneğin; Pizzayı çok seviyorsunuz diyelim. O zaman daha az peynirli ve daha fazla sebzeli olan pizzayı tüketmeyi tercihe din.
  7. Süt Ürünleri Tüketin: Süt, yoğurt, peynir gibi tok tutacak ürünleri gün içerisinde sık sık tüketmeye dikkat edin. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise süt ve süt ürünlerine karşı o zaman günde en az 3 bardak süt tüketin. Bu tür gıdalar tokluk hissi yarattığı için kilo kontrolü sağlamada fayda sağlar.

dogum-sonrasi-beslenme

Doğum Kilolarından Kurtulmak İçin Egzersiz

  • Eğer normal doğum yaptıysanız, egzersiz yapmaya doğumdan bir iki gün sonrasında yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Sezaryen ile doğum yaptıysanız doktorun tavsiye ettiği günden itibaren başlamalısınız.
  • Düz zemin üzerinde gün içerisinde düzenli olarak bir kaç defa egzersiz yapılmalıdır.
  • Egzersiz yapılırken yavaş yapmaya ve ani hareketler yapmamaya dikkat edilmelidir.
  • WC ihtiyacı egzersize başlamadan giderilmelidir.
  • Emzirdikten sonra egzersiz yapılmalıdır.
  • Sırt üstü egzersiz yapıyorsanız yana dönerek yavaş yavaş ayağa kalkılmalıdır.
  • Erken loğusalık söz konusu ise yatakta sık sık yüzüstü yatılmalıdır. Bu şekilde rahmin eski haline dönmesini hızlandırmış olursunuz.
  • Erken ayağa kalkmak ve yürümek tamir zamanını ve dolaşımı hızlandırır. İyi hissettiğiniz andan itibaren ayağa kalkıp yürümek sağlığınız için faydalı olur.

Doğum Sonrası Korse Faydalı mı?

Normal doğum veya sezaryen doğum yaptıktan sonra göbek kalacak korkusu tüm kadınlarda mevcuttur. Bu durumu önlemek için loğusalık sonrasında karın egzersizi yapmak gerekiyor. Ayrıca korse de kullanabilirsiniz. Bunun çok faydası olmayabilir ama karın bölgesini toparlamaya yardımcı olur.

Herhangi bir zararı olmadığı bilinmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta korse pamuklu ve çok sıkı olmamalıdır. Yatarken de mutlaka korse çıkarılmalıdır. gün içerisinde en fazla 3-4 saat korse takmak doğru olacaktır. Sezaryen veya normal doğum yaptıktan 10 gün sonrasında korse kullanılması tavsiye edilmektedir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)