Dönüşüm
(Franz Kafka)
KİTABIN ADI :DÖNÜŞÜM
KİTABIN YAZARI :FRANZ KAFKA
YAYIN EVİ VE ADRESİ :CAN YAYIN EVİ, GALATASARAY, İSTANBUL
BASIM YILI :1996
KİTABIN KONUSU
Dönüşüm adlı anlatı, yazarın anlatım sanatının gerçek anlamda doruklarına ulaştığı bir yapıttır. Küçük burjuva çevrelerindeki tiksindirici aile ilşkilerini en ince ayrıntılarına kadar irdeleyen anlatı, aynı zamanda genelde toplumun kalıplaşmış, işlevini çoktan yitirmiş olan akışına bilinç düzeyinde başkaldıran bireyin tragedyasını çarpıcı biçimde dile getirir. Gregor Samsa'nın başkalaşması, bir böceğe dönüşmesi, salt bir çarkın kaskatı dişlisi, eleştirmeyen, ama yalnızca boyun eğen bir toplum teki olmaktan çıkma anlamı taşır; böylece böcekleşen'in yazgısı, elbet toplumca dışlanmaktır.
KİTABIN ÖZETİ
Gregor Samsa, bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulur. İlk başta gördüklerinin gerçek olduğunu inanmak istemez ancak yatağından kalkmak isteyince buna inanmak zorunda kalır. O artık dev bir böcektir. Her sabah işe gitmek için bindiği tren saat altıda hareket etmektedir; bu yüzden en geç saat beşte uyanmak zorundadır. Ancak saate baktığında saatin hemen hemen yedi olduğunu görür. Kalkmak istemektedir ama artık ona yardımcı olacak kuvvetli bacaklarının yerinde birbirinden bağımsız hareket ediyormuş gibi görünen onlarca bacakçık bulunmaktadır.Yüz temel eser Özetleri, Kitap Özetleri, Roman Özetleri, Yüz Temel Eser, Özet
Annesi oğlunun uyanamamış olduğunu sanır ve kapıya vurmaya başlar. Kilitli kapının arkasından oğlunu uyandırmaya çalışır. Gregor kalktığını söyleyerek annesini savuşturur ancak sesi çok garip çıkmaktadır. Annesi onun hasta olduğunu düşünmektedir. Gregor büyük uğraşlarla yatağından kalkar, yeni vücuduna alışması hiç de o kadar kolay olmayacaktır. Saat sekiz civarında patronu eve gelmiştir ve çok kızgıdır. Gregor'a birkaç soru sorar ancak Gregor artık konuşamamaktadır. Sesi hayvan sesi gibidir. Kapıyı zorlukla açar. Patronu onu görünce korkudan evden kaçar; annesi ise bayılmıştır. Babası onu sopa darbeleriyle odasına geri sokar.
Kız kardeşi Grete Gregor'a değişik yiyecekler getirir. Artık Gregor kokuşmuş yiyecekleri tercih etmektedir. Annesi onu görmeye bile cesaret edememektedir. Babasından defalarca dayak yiyen Gregor'un vücudu oldukça zayıflamıştır. Vücudunda oldukça ciddi yaralanmalar oluşmuştur. Yemek dahi yiyememektedir. Aile meclisi toplanır ve sonuçta Gregor' u evden atmaya karar verirler. Hizmetçi kız aileye şöyle seslenir:
-Boş yere zahmet etmeyin, Gregor öldü. Az önce Gregor'u çöpe attım.
KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Gregor Samsa: Eserin baş kahramanı. Annesi, babası ve kız kardeşi ile aynı evi paylaşmaktadır. Ailesinin geçimini kumaş tüccarlığı ile sağlamaktadır. Bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında kendisini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulur. Bu andan itibaren Gregor'un hayatında büyük değişiklikler olacaktır.
Gregor'un annesi: Gregor'un öz annesidir. Dönüşümden önce oğlu ile araları araları çok iyi iken dönüşümden sonra artık onun yüzünü bile görmeye katlanamamaktadır.
Grete:Gregor'un kız kardeşidir. Dönüşümün ilk evrelerinde kardeşi ile araları hala iyi iken sonraları Gregor' a adeta düşman olmuştur.
Patron: Gregor'un aksi patronudur. İşçilerini ve Gregor'u birer makina olarak görmektedir.
Himetçi kız: evde temizlik işlerine bakmaktadır. Gregor'la fazla bir bağlantısı yoktur. Ancak ailenin davranışlarını yakından takip etmektedir.
KİTAP HAKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER
Eser son derece sade bir dille kaleme alınmış. Okuyucunun dikkatini dağıtacak, canını sıkacak ayrıntılara inilmemiş. Kişilerin psikolojik tahlilleri son derece mükemmel bir tarzda yapılmış. Herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Zaten kitap hacim olarak da fazla yer kaplamıyor. İki gün içerisinde rahatça okunabilecek bir eser. Kitabın tercümesi de hatasıza yakın yapılmış, çevirmen kendi düşüncelerini de eklemiş.
Bu eseri okuyacak olan arkadaşların Kafka'nın diğer romanlarını da okumak isteyeceklerini sanıyorum.
KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ
Franz Kafka, 1883 yılında Prag'da doğdu, 1924 yılında Viyana yakınında bir sanatoryumda öldü. Çekoslovakyalı olasına karşın almanca yazan Kafka, Prag'daki Alman üniversitesinde hukuk tahsili yaptı, 1906 da hukuk doktorasını verdi. Sağlığında yapıtları yankı uyandırmedı, ölümünden sonra romancı dostu Max Brod öykü ve romanlarından çoğunu yayımlattı.1910'dan ölümüne kadar tuttuğu günlükleri 19482de yayımlandı. Kafka'nın yapıtlarının en çarpıcı yanı, bilerek uyguladığı sadelik ötesinde düşten doğan gerçek dışı ve esrarlı bir dünya saplantısı arasındaki çekişmedir. Kimi zaman gerçeküstücülüğe yaklaşan anlatımıyla Kafka, mevcut okulların hiçbirinin tanımına sığmaz. Çoğu türkçeye de çevrilmiş olan yapıtlarının başlıcaları şunlardır:Dönüşüm, Ceza sömürgesi, Bir Açlık Ustası, Dava, Şato, Taşrada Düğün Hazırlıkları, Milena'ya Mektuplar.
|» Roman Özetleri Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Değişik bir eser olmanın yanı sıra bir toplumun değişerek insanları bir makine gibi görmeye başlayan bir hayatın olmaya başlaması çıkarlarına uygun düşmeyen insanlar tarafından dışlanması insanların kendi içinde buluınduğu ortamı farketmemektedirler. işte giderek birbirinden kopan aile yapıları ve toplumlar ortaya çıkmaktadır….
bende var çok güzel bir kitap
çok güzel bir kitab anlattığı küçük ve saçma gibi gözüksede büyük bir değerdir.Adamın aklında yatan dehaları aktarması mükemmel….
çok güzel bir kitab anlattığını anlamak büyük bir iş edebiyat hocamızın sayesinde artık romanı eleştirip çarpıcı noktaları hakkında yorum yapabiliyorum …:)
ay çok korkunç aa gerçek değil galibaa
Bence harika bir eser mutlaka okumalısınız 🙂 🙂 🙂
bence sadece kitabın içeriğine bakılmamalı vermek ıstedıgı bırcok mesaj var aslında ve ders çıkarılması gereken . dikkatli okunmalı ve anlamaya çalışılmalı
Hizmetçi kız değil yaşlı ve dul bir gündelikçidir.
Güzel kitapda fakirler hizmetcileri var burası cok sacmaa 🙂 🙂 🙂 🙂
Çokzel valla ben hikayede böyle gerçekçi yaşamadım,bravo!