Doğum defekti olan Down Sendromu genellikle insanlarda teşhis edilen bir durum olmasına karşın hayvanlarda da görülebilmektedir. Şempanzelerin bazılarında Down sendromuna benzer belirtiler gösterdikleri tespit edilmiştir. Down sendromu ,21. kromozomda her zaman ki gibi iki kopya olması gereken yerde bir kopya daha fazla bulunması nedeni ile görülen genetik bir anormal durumdur. Kromozomal bozuklukta hücreler anormal olarak bölünürler ve üçüncü kopya oluşmasına neden olurlar. İnsanlar ve şempanzelerin %99 oranda genetik yapıları benzer olduğu kanıtlanmış bir durumdur.İnsanlar 46 kromozom 23 çift ,Şempanzeler 48 kromozom 24 çifttir. Bu genetik benzerliğe göre şempanzelerde insanlar gibi aynı hastalıkları yaşamak zorunda kalabilirler.
Kediler 19 çift kromozom bulunmaktadır. Bu demek oluyor ki 21. kromozoma sahip olamadıkları için kedilerde down sendromu görülmemektedir.
Köpeklerde down sendorumu oldukça düşüktür .Hücre başına köpekler 78 kromozom taşırlar ve 21. kromozomda herhangi bir kusur köpekler için ölümcül sonuçlar oluşturabilir. Down sendromlu köpek yavrularının yaşaması çok zordur. Kromozom anormali olan yavru köpek anne karnında büyüyemez.
ile köpekler kolaylıkla fark edilmektedir.