Düşmana Taviz Verilmez
(Hüseyin Nihal ATSIZ)
Taviz bir fedakârlıktır. Ancak dosta karşı yapılır. Düşmana verilen taviz bir nevi yenik düşmeden başka bir şey değildir.
Taviz hangi düşmanı isteğinden vazgeçirmiş, hangi taviz veren kazançlı çıkmıştır ?
Zaman kazanmak üzere geçici bir zaman için verilen taviz, taviz değil, karşı saldırı için bir gerilme ve gerilemeden ibarettir. Böyle bir düşünceyle yapılmayan, karşıdakini durdurmak, daha ileri gitmesini önlemek için verilen taviz yenilmektir. Bunun başka adı yoktur.Daha fazla…
İkinci Cihan Savaşı’ndan önce İtalya, Somali ve Eritre’ye asker yığarken bu hazırlığın Habeşistan’ı istilâ için olduğu hiçbir şüpheye yer bırakmayacak kesinlikle herkes tarafından bilinirken Habeşliler, sınıra asker toplamamak gibi bir tavizle İtalya’yı belki durduracaklarını ummanın cezasını çok acı şekilde çektiler. O taviz, yani o gaflet yerine, İtalya daha ilk yığınaklarını yaparken, iptidai ordularıyla Eritre ve Somali’ye saldırsalardı sonuç büsbütün başka olur, hiç olmazsa Habeşistan istilası yıllarca geriye kalırdı.
İkinci Cihan Savaşı’ndan önce ve savaş sırasında Türkiye’nin Rusya’ya manevi alanda verdiği tavizler, devlet başkanı ağzıyla Türkçülük ve Turancılığın kötülenmesi Ruslar’ın Türkiye üzerindeki emellerinden hiçbirini durdurmadı. Türkiye’ye saldırmak için ilk hazırlıklarını alman ordularının Rusya’ya girmesi üzerine geri bıraktıkları gibi, ikinci hazırlıklarından da Japonya’da patlayan atom bombası üzerine vazgeçtiler.
Bununla beraber doğu illerimizden bazılarıyla Boğazlar’da üs istemekten geri kalmadılar.
Tavizin hiçbir güçlüğü çözmediğinin son örneği Kıbrıs meselesidir. Yunanistan gibi küçük ve âciz bir devlet bile tavizlere kanmamıştır.
Çünkü düşmana taviz verilmez. Düşmana verilen taviz onun cüretini ve iştahını arttırır. Taviz, dostun gönlünü kazanmak için verilir. Düşmanın bir gönlü yoktur ki kazanılsın.
Taviz vermeyi kabul eden, hele bunda devam eden, yenilmeyi kabul etmiş demektir.
Taviz verene başkaları, kavga çıkarmadığı için belki aferin der ama kimse onu şerefli ve haysiyetli saymaz.
Şerefliler taviz vermezler. Şerefin tavizi yoktur.
Ötüken, 16 Aralık 1965, Sayı: 24
Kaynak: Nihal-Atsız.Com