Bir yazıda ileriye sürülen görüş ve düşüncenin inandırıcılığını sağlamak amacıyla yazar çeşitli yollara başvurur. Düşünceyi geliştirme yolları, daha çok açıklayıcı ve tartışmacı anlatım tekniklerinin içinde kullanılırlar. Düşünceyi geliştirmek için başvurulan yöntemler şunlardır:
1) TANIMLAMA: Bir kavrama ya da olayın belirgin özellikleriyle tanıtılmasına tanımlama denir. Tanım kısaca “nedir” sorusuna verilen cevaptır. Sözü edilen kavram ya da varlığın ne olduğunun açıklanmasıdır. Daha çok açıklama ve tartışma tekniklerinde kullanılan bu yolla tanımlanan şeyin okurun zihninde daha kolay belirmesi amaçlanır. Parça içinde bir tek tanımın verilmesi tanımlama için yeterlidir.
“İnsanın bazen mırıltısı, bazen çığlığıdır öykü. Ölüme karşı başkaldırıdır. Kör geceye tutulan şavktır. Çölde bulunan vahadır. Bir anlığına bile olsa, bağımsızlıktır. Ölümlü, çaresiz hayatlarımızda, bir kavalcının nefesindeki ezgi, bir ekmekçinin koca hamur teknesine saldığı güzel mayadır…”
Örnek: * İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. (Nesnel)
* Yiğitlik, kahramanlık, savaş temalarını işleyen şiirlere epik şiir denir. (Nesnel)
* Yaşam, güçlükleri yenebilme sanatıdır. (Öznel)
* Toros dağlarının etekleri Akdeniz’den başlar. (Değil)
2) ÖRNEKLENDİRME: İleriye sürülen soyut düşüncenin somutlaştırılması yöntemidir. Söylenmek istenilenin okuyucunun kafasında canlandırılmasını sağlayan bir yöntemdir. Sözü edilen bir düşüncenin zihinlerde somut hâle getirilebilmesi için başvurulan bir düşünceyi geliştirme yoludur. Yerinde verilen bir örnek bazen söylenecek birçok sözden daha etkili ve kalıcı olabilir.
Bu bazen bir fıkra, bir eser, bir öykü olabilir.
“Toplumda insanlar arası güvensizlik, iletişimsizlik ve bencillik artarak devam ediyor. İnsanlar arsındaki uçurum her gün artıyor. Bu tablo karşısında derin bir ümitsizliğe düştüğümüzde bazen öyle insani olaylarla karşılaşıyoruz ki birden bire yüreğimizdeki kireçler çözülüyor; umutsuzluklar çiçek açan umutlara dönüyor. Bir sanatçımız için düzenlenen konser de bunlardan biri. Amansız bir hastalığa yakalanan bu müzisyeni iyileştirmek, onun tedavi masraflarını karşılamak için bütün müzisyen arkadaşları seferber olmuşlar.”
Örnek: Genç Kalemler hareketi,edebiyatımıza özellikle dil konusunda yepyeni bir anlayışı getirmiştir. Türkçe kendi benliğine yavaş yavaş dönmeye başlamış;halk,aydınların yazdıklarını anlar duruma gelmiştir. 1911’li yıllarda yazan Ömer Seyfettin’i, Ziya Gökalp’i açıp okuyun, severek, anlayarak okursunuz yazdıklarını. Sözcükler, tamlamalar…hep anlayacağınız biçimdedir.
3) KARŞILAŞTIRMA: Karşılaştırmada iki varlık, iki kavram ya da iki şey arasındaki benzerlik ve karşıtlıklardan yararlanma söz konusudur. Benzerliklerin ya da karşıtlıkların ortaya konması karşılaştırma ile olur. Birden fazla varlık ya da kavramın aralarındaki benzerlerini ya da farklarını ortaya koymak için başvurulan anlatım yoludur. Bunda amaç kavramın başka kavramlardan farklı yönlerini ortaya koymak, böylece onun belirgin özelliklerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Ya da ortak yönler söylenerek bu özelliklerin daha iyi belirmesi amaçlanır.
“İnternet medyanın bir parçasıdır ancak çok seçeneğe sahip olması açısından medyadan daha üstündür. İnternette geri beslenme açısından müthiş bir olanak mevcut. Çok seçenek olduğu için insanları geleneksel medya gibi bir kulvarda tutamazsın. Bir gazeteyi al demekle, bir siteyi izle demek arasında çok büyük fark vardır. İnsan medyaya kıyasla internette sürekli yeni şeyler keşfediyor.”
Örnek: * Özge Ali’ye göre daha çalışkandır.
*En çok sevdiğim arkadaşım sensin.
*Eski şiir hayali öğeleri yeni şiir ise somut öğeleri içerir.
4) TANIK GÖSTERME (ALINTI YAPMA): Anlatılmak istenilen düşüncenin başkalarının görüşlerinden,sözlerinden yararlanarak açıklanması yoludur. Başkalarının aynı konuda söylediği sözler yazı içerisinde alıntı olarak gösterilir. Tanık olarak düşüncesine başvurulan kişinin, konusunda uzman güvenilir olması gerekir. Yazar, okuru kendi düşüncelerinin doğruluğuna inandırmak için sözünü ettiği konuda söz sahibi olan birisinin sözünü yazısına alabilir. Böylece kendinin de haklı olduğunu belirtir. Tanık gösterilecek kişini sadece adının anılması yetmez. Ona ait sözün de yazıda olması gerekir.
“Türk şiirinde deha şairler çıktı. Fakat şiiri değerli kılan sadece daha şairler değildir. Küçük şairler de şiire katkıda bulunur. Eliot: ‘Bir büyük şair vardır, bunlar edebiyatta devrim yaparlar. Bir de küçük şairler vardır ki onlar da bireysel ruh durumlarını dışa vuran çok güzel şiirler yazarak edebiyat dünyasını zenginleştirirler.’ Sözleri ile bunu desteklemektedir.”
Örnek: Mutluluk, aslında herkesin çok yakınında. İsteyen herkes, her an mutlu olabilir. Fizolof Sokrates: “Bir kitap, bir çiçek, bir kuş…ne büyük saadet!” derken bunu anlatmıyor mu?
5) SAYISAL VERİLERDEN YARARLANMA: Düşünceyi inandırıcı kılmanın yollarından biri de sayısal verilerden yararlanmadır. İnsanlar okuduklarının sayılarla desteklendiğini görürlerse yazıyı daha da inandırıcı bulurlar.
Örnek: Ada pazarı Şeker Fabrikası 1953’te işletmeye açıldı. Kuruluşta günde 1800 ton olan pancar işleme kapasitesi 1980’de 6000 tona çıkarıldı. Bu büyük bir gelişme.
6) BENZETME: Bir kavramı ya da varlığı başka kavram ya da varlığa ait özelliklerle anlatmadır.
“Deneme yazarı bir söz işçisidir. Onun bir kuyumcuya benzetirim ben kuyumcu nasıl değerli madeni bin bir özenle işleyerek çok değerli eserler oluşturursa, deneme yazarı da sözcükleri büyük bir dikkatle ve özenle bir araya getirerek eserini oluşturur.”
Siteniz gerçekten çok güzel. Çok beğendim. Ödev için girmiştim sitenize çok işime yaradı bilgileriniz. Gerçekten çok güzel bir site… Çok faydalı bilgiler var.
Sitenize ve özellikle verdiğiniz bilgilerin yanında Türkçemize verdiğiniz bu değer beni çok mutlu etti.Sizleri tebrik ediyor bu aydınlık yolu bizlere sağladınız için canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum…Ve 7. sınıfta olmama rağmen sizin siteniz gibisini ilk kez görüyorum.Bu heralde internetin gördüğü tek iyi sitesi…=)
Bu siteyi çok beğendim emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
sitenize bayıldım gerçekten çok teşekkür ederim çok güzel olmuş allah razı olsun elinize sağlık.
Bu siteyi çok beğendim.Tebrik ederim!Yapanlara çok teşekkür ederim.Ödevlerim konusunda her açıdan bana yardımcı oldu.Başarılarınızın devamı dilerim.İYİKİ VARSIN BİLGİCİK!!Tekrar Teşekkürler…
Siteniz çok iyi ve yararlı ödevimi arastırmak için girdim ve çok beğendim çok güzel.
Bence siteniz güzel yani insanın içini açıyor diyebilirim fakat bilgiler çok uzun kısası yok mu.
Çok güzel olduğunu söylüyorum çünkü okuduğumda anladım
Çok güzel olduğunu söylüyorum çünkü okuduğumda anladım
Çok güzel bir site.Herkese tavsiye ediyorum.Teşekkürler bilgicik.com
tebrikler böyle güzel siteler olduğunu bilmiyordum siteniz muhteşem
Sitenizi gerçekten çok beğendim. Ne araştırmak istediysem onları buldum. En iyiside örneklerle açıklanması çok güzel olmuş.
Sitenizi gerçekten çok beğendim. Sitenizde konuların örneklerle verilmesi çok güzel olmuş.
Ya çok güzel hazırlanmış. Siteye emeği geçen herkesten allah razı olsun. Bu site olmasaydı 100 alamazdım.
Benim Türkçe öğretmenim kolay kolay bir şey beğenmez ama bunu beğenecektir bunu yazandan ALLAH RAZI OLSUN ÇOK TEŞEKKÜRLER.
Bu site çok güzel.
Bu siteyi yeni keşfettim.Çok sevdim. Birçok eksiğimi burdan gideriyor edebiyat hakkında yeni şeyler öğreniyorum.Türkçemize değer vererek korumaya çalıştıkları için Bilgicik sitesine teşekkürler
Herkeze merhaba benim sorunum düşünmekte zorlanıyorum fakat kitap dergi gazete okuyarak düşüncemi geliştirmeye uğraşıyorum ama bir türlü olmuyor. Zaman herşeyin ilacıdır diyerek yola çıktım yinede başaramadım ve insanlarla iletişime geçmekte zorlanıyorum. Bu da beni olumsuzluğa itiyor. Bunun farkında olduğum anda bir şey yapma zamnın geldiğinin farkına vardım bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Sitenizi gerçekten beğendim. 32 yıllık bir öğretmen olarak uyarılarınızı çok değerli buluyorum. Gençlik maalesef bu anlayışta değil. Sitenizin ücretsiz olması ayrıca güzel. Umarım böyle devam eder ve daha çok insana ulaşır.
Çok yararlı bir site. Üstüne yok.