Edebiyat türlerini önce ikiye ayırmak mümkündür. Birincisi nazım, ikincisi nesir. Nazım belli bir ölçü ve kalıp esas alınarak üretilmiş edebi ürünlerdir. Ya da kısaca bütün şiir ve şiirler metinlerdir. hece vezni gibi belli bir kalıp ve ölçü kaygısı güdülerek yazılır. Nesir ise serbest, ölçüsüz düz yazıdır. Nazım genel olarak bütün şiir türlerini kapsar. Nesir ise edebiyatın şiir dışındaki tüm biçimlerini kapsar. roman, öykü, tiyatro, deneme gibi.
(Aşağıdan bir başlık seçiniz…)
Şiir
Destan
Ağıt
Mesnevi
Eleji
Roman
Öykü (Hikaye)
Masal
Deneme
Biyografi
Makale
Anı
Eleştiri
Mizah
Bu tasnifiEdebi türler olarak değil,yazı türü olarak yazsanız doğru olmaz mı?Edebiyat bir sanat dalıdır.Şiir, roman hikaye ve şiirdeki estetik gaye makale,fıkra,denemede var mı?Onları düşünce yazısı olarak kabul etsek daha doğru olmaz mı?
İyigünler.Edebiyat ödevimi hiç bir yerde bulamamaktayım.Sizden ricam Türk Edebiyatı’nda Sohbet konusunu e-mail adresime yollayabilirmisiniz?Sitenizi gerçekten çok beğenmekte ve sürekli takip etmekteyim.Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.İyi günler…
mrb arkadaşlar edebiyat bana zevk uyandırdığından severek takip edrim sitenizide yeni gördüm gerçekten çok eğlenceli bundan sonra takip edicem 😛
söyleşi ile ilgili ufacık bir yer vermişsiniz temzilcileri yok bir tek nurullah ataç war
Kübra,
“Fıkra Türü” ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsin.
Esenlikle…
anlatımlar güzel olmuş,bilgi akışı doğru bişekilde ilerlemiş…teşekkür ederiz
fıkra dıe bır tur u unutmussunuz hepsını koyarsanız sevınırım ustelık bızde bır hoca var turlerın hepsının tarıhsel gelısımını soruyor onlarıda koyarsanız sevınırım :=)sımdıden tskler
kupra sen sadece Turk edebıyatındakını bulmussun onu bende buldum onemlı olanı DUnya edebıyatındakı 😛
Merhaba Celal,
Fıkra türü ile ilgili yazılara buradan ulaşabilirsin. Ayrıca o yazıdaki bağlantılardan da diğer türlerdeki yazılara ve ve bu yazıların tarihi gelişimlerine ulaşabilirsin.
Esenlikle…
bana yıne Turkı yedekı gelısımını yollamıssın ben DUNYA Edebıyatındakı gelısımını ıstıyordum yıneden ılgılendıgın ıcın tsk :=) sıte gzl ama gelıstırmelısınız…
Merhaba Celal,
Artık dünya edebiyatındaki özelliklerini ve temsilcilerini de sen araştırır bizimle paylaşırsın diye umuyorum. 🙂 Sonuçta bunlar araştırma ödevi; fakat siz her şeyde olduğu gibi bunda da hemen hazıra konayım diyorsunuz…
Ben araştırmalarım sonucunda sadece bu kadar bilgiye ulaşabildim; eğer fazlasını bulursanız paylaşın da herkes yararlansın.
Ayrıca “Turkı yedekı” biçiminde bir yazımla, bu ağ kümesinde bir daha yorum yazamazsın. Türkçeyi TÜRK’çe kullanın.
Esenlikle…
arastırmalarımı sıtelerden yapıyorum senınde bır sıten oldugu ıcın eksık yonlerı var :=( Turkce ısıne gElınce edebı bireser yazmıyorum kı ımla ve noktalama ısaretlerıne uyum ustelık hızlı yazdıgımdan pekte dıkkat etmıyorum senın gıbı 2 parmak kullansaydım TURK dıye yazardım yardımların dokunmasa da yınede ılgınden dolayı tsk ederım :=)
Merhaba Celal,
Ben, burada hızlı yazıp da bazı şeyleri gözden kaçırdığınıza değil, bu hissiyata sahip olmadığınıza değinmek istemiştim.
“sizin gibi iki parmakla yazsaydım” demişsiniz. Benim iki parmakla yazdığımı nereden biliyorsunuz? 🙂 Ayrıca onu geçtim, on parmakla yazıp bir şeye benzemeyecek kadar bozuk cümleler kuracağıma, tek parmakla yazar TÜRKÇEye saygılı davranırdım (kişisel düşüncem). Hem bir insan TÜRK sözcüğünü yazarken, ne kadar değerli bir sözcük yazdığını duyumsayabilse, yanlış yazsa bile düzeltir ve hatta bence hiç yanlış yazmaz.
Hasılı önemli olan fiziksel hatalardan öte, duygusal boyuttaki düşüncedir.
Esenlikle…
artık bu yorum üüzerine ne denir bilemiyeceğim ama tek bildiğim bir şey var celal işin zor
isim neden zor olsun yhu bısı olmaz oyle umuyorum en azından :=)
Bir şey soracağım.bu sitede herşey var güzel de ben söylevi bulamadım.yardımcı olursanız sevinirim.
teskkürler işime yaradı sağ olun
çok güzel bir site
çok güzel bir site bayıldım.tebrikler
site güzel olmuş elinize sağlık bazı şeyler eksik ama onlarda zamanla giderilir çalışmalarınızın devamını dilerim…