Okuyanlara estetik (sanatsal) bir doyum sağlamak amacıyla yazılmış, ya da böyle bir amacı olmasa bile biçimsel ve içeriksel özellikleriyle bu düzeye ulaşabilen bütün yazılı eserlere edebiyat denir. Edebiyat bir anlatım biçimidir. Düşünce ve duyguları güzel ve etkili bir biçimde anlatma sanatı olarak da tanımlanabilir. Herhangi bir metnin edebiyat eseri sayılabilmesi için sanatsal değerler taşıması gerekir. Edebiyatın ne olduğunu anlayabilmek için onun, dilden, konuşma ve düzyazı dilinden farklı olan yanlarını ortaya koymak gereklidir.
Konuşma ve düzyazı dilinde, dil bir araç, sözcükleri kullanmakla girişilmiş, belli bir amaca dönük eylemdir. Doğruyu araştırma, ortaya koyma, başkalarına iletme aracıdır. Konuşma ve yazı dilinde sözcükler görevini yaptıktan sonra işe yaramaz hale gelir. Önemli olan meydana getireceği sonuçlardır. Sonuç yani amaç, onu okuyan, ya da dinleyendeki değişimdir. Düşüncemizi dile getiren sözcükleri nasıl biçimlendirdiğimizi unuturuz. Onlar aracılığı ile düşüncemizi ilettiğimiz kişi de onların nasıl biçimlendirildiğine dikkat etmez. Unutur. Dil, bizi doğrudan doğruya öteki insanlarla yada eşya ve düşüncelerle karşı karşıya getirir. Konuşma ve yazı dilinde sözcükler saydamdır. Uçarıdır. Aradan kaybolur gider.
Oysa şiir ve edebiyatta bunların tam tersi oluşmaktadır. Şiir ve edebiyatta dil bir araç değil, biraz amaçtır. Şiir ve edebiyatta dil, sözcükler, cümleler ve biçimler nesnel (objektif) hale gelirler, şeyleşirler. İnsanla öteki insanların, eşyanın ve düşüncelerin arasına girip saydamlaşmaz şiir. Uçarı hale gelmez konuşma ve düzyazı da olduğu gibi. Tam tersine, karşımıza çıkar. Resim gibi, heykel, müzik, yapı gibi (eşya) değeri kazanır.
Şair cümle kurmaz, bir nesne meydana getirir. Sözcüklerle, güzel, unutulmaz biçimler yaratır. Sözcüklerin bir araya özel biçimler altında getirilişinde derin eğilimler dürtüsü vardır. Şair, dilde olduğu gibi sözcüklerden yararlanmaz. Onlara yararlı olur. renk, ses, hacim gibi onları şeyleştirir, kırar, bozar ve yeniden birleştirerek bir şiir dünyası kurar.
Sözlerin ve sözcüklerin nesnelleştirilerek özel işaretler, deyişler, tılsımlı biçimler haline getirilmesi, bunların sihir ve büyü alanında kullanılması, unutulmayan, ezberlenen özel biçimlerle tekrar edilmesi, şiirin doğuşunu hazırlayan en eski etkenlerdir. Bu yönden denilebilir ki, yazı şöyle dursun, tam konuşma dilinin bile gerçekleşmediği, insanın ve insanlığını en eski tarihinde şiir ve şiir dili vardır. Demek ki, edebiyat, dilden önce idi.
Bununla beraber gerçek şiir ve edebiyat yazının bulunup kullanılmasından sonra gelişmiştir. Sanat dışı konularda (politika, hukuk, mektup vb. alanlarda) bile ilk yazılı metinler, edebiyata yakın, destanî, güzellik iddiası ile yüklü oldukça nesnel eserler olmuşlardır.
Edebiyatın kökeni sözlü edebiyat dediğimiz anlatılara dayanmaktadır. Efsaneler, mitler inanış biçimleri masallar ve daha birçok şey edebiyatın kökleridir. Sonuçta yazının bulunuşu daha ticari ve daha siyasi anlamda kullanıldı uzunca bir dönem.
Çok güzel olmuş allah razı olsun 😀
Ya BİLGİCİK,BEni nesli tükenen hayvanlarla ilgili BİLGİ SAHİBİ YAPARMISIN?Hangi hayvanların nesli tükenmiş?BMu konuyla ilgili yardımlarınızı bekliycem.LÜTFEN CEVAP YAZIN!…
Bengi Su,
Beni Veteriner Hekimlerle falan mı karıştırdın? 🙂
Ben Türkoloji Öğrencisiyim. Bunun için böyle bir konuda yorum yapmak beni aşar. (:
Google’dan ilgili konuyu aratarak (*) sonuca ulaşabilirsin.
Esenlikle…
Ya BİLGİCİK.Bu ödevi de zaten bana Türkçe Öğretmenimiz verdi.Ne yapabilirim ki?Ben de bu siteye gönderdim bu konuyu.Bana yardımcı olamaz mısın? 🙂 +:(+
Bengi Su,
Sana bilgi vermek istesem de önce ben o konuyla ilgili ayrıntılı ve doğru bilgi sahibi olabilmem için araştırma yapacağım. Onun için ben diyorum ki araştırılarak bulunabilecek özellikteki bu konuyu sen de araştırarak bulabilirsin.
Google’da arama yaptığında (*) bir sürü sonuç çıkıyor. Onlara bakarak istediğin kadar bilgi sahibi olabilirsin. Bu ödevi Türkçe öğretmenin vermiş olabilir; fakat benim alanımla ilgili değil.
Onun için üzgünüm, bu konuda sana yardımcı olamayacağım.
Esen kal…
Teşekkür Ederim.Bilgicik Sayende Türkçe Ödevini Bitirdim.El Yazısı İle Yazacaksınız Dedi.Edebiyatı Araştır Demişti Hoca Şimdi Gönül Rahatlığla Verebilirim.Teşekkür Ederim.Bilgicik
Birde Emrah Adlı Kişiyede Teşekkürler. 🙂
————————————-
Yönetici Notu: Yorumlarınız birleştirilmiştir…
bence harika olmuş arkadaşlar ama daha değişik şeyler koymalarını tavsiye ederim gene güzell aradaıklarım hepp var 😛
selamlar. Çok güzel bir site kurmuşsunuz teşekkür ederiz.Bence Türkiye edebiyatının yanı sıra diğer Türk halklarının edebiyatları hakkında da bilgilerin verilmesi siteye renk katar. Özellikle bize biz kadar yakın olan Azerbaycan edebiyatının.Azerbaycan edebiyat fakültelerinde Türkiye Türkçesi ve Türkiye edebiyatı ayrı ders olarak okutulmaktadır.Eğer bu konuda çalışma yaparsanız her türlü destek ve yardıma hazırım.Tekrar teşekkürler…
Ya bana sözLü be yazıLı edebiyat türLeri hakkında biLgi verirmisiniz Lütfen…!!!
super bu sıte tam performans odevlerı olanlaar ıcın bazı kusurları var ama benı rahatsız etmıyor bırıcıgım benimm
siteyi oluşturan arkadaşlar sitenin içeriği oldukça güzel fakat lise 1,2,3,4 soru bankalarına da yer verilse tam süper olucak
site çok güzel.böyle bir site hazırladığınız için teşekkür ederim gerçekten çok faydalı aradığım herşeyi bulabildim sitede bana çok yardımcı oldunuz… 🙂
bu sefer olmamış.
sağolun. çok iyi bilgilendim.
mrb arkadaşlar gerçektende çook güzel bir site hazırlamıssınız tebrikler .herşey var sitede.benim ödevim edebiyat sitesi hazırlama bana yardım edebilirmisiniz. lütfen buna çok ihtiyacım var.kabul etmesenizde teşekkürler
çok teşekürler bu siteye bayıldım eleriniz dert görmesin edebiyattan geçtim tatilimi özgürce yaşıyorum çok çok çok çook teşekkürler öptüm
———————————————————-
Yönetici Notu: Türkçeyi, TÜRK’çe kullanın.
Çok güzel birsite ah keşke benim sitemde böyle olabilse neyse sağ ol cnm iyi bir paylaşım.
çok güzel bir site.içinden birçok araştırma yapabiliyorum.bu siteyi yapana teşekkür ediyorum
çok güzel olmuş elinize sağlık