Okuyanlara estetik (sanatsal) bir doyum sağlamak amacıyla yazılmış, ya da böyle bir amacı olmasa bile biçimsel ve içeriksel özellikleriyle bu düzeye ulaşabilen bütün yazılı eserlere edebiyat denir. Edebiyat bir anlatım biçimidir. Düşünce ve duyguları güzel ve etkili bir biçimde anlatma sanatı olarak da tanımlanabilir. Herhangi bir metnin edebiyat eseri sayılabilmesi için sanatsal değerler taşıması gerekir. Edebiyatın ne olduğunu anlayabilmek için onun, dilden, konuşma ve düzyazı dilinden farklı olan yanlarını ortaya koymak gereklidir.
Konuşma ve düzyazı dilinde, dil bir araç, sözcükleri kullanmakla girişilmiş, belli bir amaca dönük eylemdir. Doğruyu araştırma, ortaya koyma, başkalarına iletme aracıdır. Konuşma ve yazı dilinde sözcükler görevini yaptıktan sonra işe yaramaz hale gelir. Önemli olan meydana getireceği sonuçlardır. Sonuç yani amaç, onu okuyan, ya da dinleyendeki değişimdir. Düşüncemizi dile getiren sözcükleri nasıl biçimlendirdiğimizi unuturuz. Onlar aracılığı ile düşüncemizi ilettiğimiz kişi de onların nasıl biçimlendirildiğine dikkat etmez. Unutur. Dil, bizi doğrudan doğruya öteki insanlarla yada eşya ve düşüncelerle karşı karşıya getirir. Konuşma ve yazı dilinde sözcükler saydamdır. Uçarıdır. Aradan kaybolur gider.
Oysa şiir ve edebiyatta bunların tam tersi oluşmaktadır. Şiir ve edebiyatta dil bir araç değil, biraz amaçtır. Şiir ve edebiyatta dil, sözcükler, cümleler ve biçimler nesnel (objektif) hale gelirler, şeyleşirler. İnsanla öteki insanların, eşyanın ve düşüncelerin arasına girip saydamlaşmaz şiir. Uçarı hale gelmez konuşma ve düzyazı da olduğu gibi. Tam tersine, karşımıza çıkar. Resim gibi, heykel, müzik, yapı gibi (eşya) değeri kazanır.
Şair cümle kurmaz, bir nesne meydana getirir. Sözcüklerle, güzel, unutulmaz biçimler yaratır. Sözcüklerin bir araya özel biçimler altında getirilişinde derin eğilimler dürtüsü vardır. Şair, dilde olduğu gibi sözcüklerden yararlanmaz. Onlara yararlı olur. Renk, ses, hacim gibi onları şeyleştirir, kırar, bozar ve yeniden birleştirerek bir şiir dünyası kurar.
Sözlerin ve sözcüklerin nesnelleştirilerek özel işaretler, deyişler, tılsımlı biçimler haline getirilmesi, bunların sihir ve büyü alanında kullanılması, unutulmayan, ezberlenen özel biçimlerle tekrar edilmesi, şiirin doğuşunu hazırlayan en eski etkenlerdir. Bu yönden denilebilir ki, yazı şöyle dursun, tam konuşma dilinin bile gerçekleşmediği, insanın ve insanlığını en eski tarihinde şiir ve şiir dili vardır. Demek ki, edebiyat, dilden önce idi.
Bununla beraber gerçek şiir ve edebiyat yazının bulunup kullanılmasından sonra gelişmiştir. Sanat dışı konularda (politika, hukuk, mektup vb. alanlarda) bile ilk yazılı metinler, edebiyata yakın, destanî, güzellik iddiası ile yüklü oldukça nesnel eserler olmuşlardır.
Tebrik ederim muhteşem bir site.Ben 10.sınıf öğrencisiyim.Çok yardımcı oluyor.
Aslında edebiyatı sevmezdim.Çünkü ne olduğunu bilmezdim.Ama sizin sayenizde bilgi sahibi oldum teşekkürler…
Sevgili Arkadaşlar,
Hazırladığımız bir çalışma için edebiyat sorusu yazan öğretmen arkadaşlara ihtiyacımız bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak için e-posta adresimize e-posta atabilirsiniz.
Site güzel v e güvenilir olduğunu belli ediyor ben bu kaynakları başka yerlerde de bulmustum benim demiyor
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir… diye ayrıca belirtmeside cok hosuma gitti. Basarılar…
Siteyi yeni keşfetmeme rağmen oldukça faydalandım…
Etrafımdakilere de tavsiye etmekten geri duramıyorum..
Başarılar…
Ben edebiyata resmen aşık bir insanım bu yüzden bu site benim favorilerimde. Herşey için çok teşekkürler.
İrem
Edebiyat niçin vardır? Cevaplarsanız sevinirim.
Siteyi cok güzel yapmısınız herkezın adına tesekkur ederım.
Selam sitenizi sevkle geziyorum ve okuyorum elinize emeginize saglik. Türkleri ve Türklügü bu kadar güzel calismalarinizla anlatmaniz harika cok tesekküreder basarilarinizin devamini temenni ederim. Saygilarimla…
Ben 9 sınıf öğrencisiyim.Bence bu site çok güzel bana çok faydası oldu.Teşekür ederim.
Tüm sammiyetimle söylüyorum çok faydalı bir iş yapmısınız edebiyata olan sevgimi bu sitede pekiştiriyorum çok teşekkür ederim.
Allah razı olsunn. 🙂 Allah tuttuğnuzu altın etsin. xD
Ya edebiyat güzel ama desleri sıkıcı.
Çok güzel ama edebiyat-tarih ilişkisi nedir? Yardımcı olur musun şimdiden teşekkürler
Selam öncelikle ben 9. sınıf ögrencisiyim acaba burada vermiş oldugunuz sanatın tanımını sınavda yazarsam tam puan alırmıyım.Şimdiden teşekürler.
Edebiyat güzel ama dersleri sıkıcı ben bu yüzden sevmiyorum.
Ya ben Atatürkün edebiyat ile ilgili sözlerini arıyorum ama bulamıyorum bana yardım eden varmı şimdiden teşekkürler.
Ben 11.sınıf öğrencisiyim. Edebiyat ve Dil Anlatım derslerini çok seviyorum. Bu siteyi rastgele internette dolaşırken buldum. Çok güzel bir site hazırlamışsınız. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Hepinize teşekkür ederm..
Hocamız derste hiç birşey anlatmıyor. Fakat bu site sayesinden yazılılara daha iyi çalışmayı umuyorum. =)
Ya 9 sınıf edebiyat kitabının özeti neyi varsa yazsınlar.