Teknoloji çağına giriş yaptığımız bu dönemde bankacılık sektöründe de bazı bilgiler birbirine karıştırılabiliyor. EFT ve Havale bunlardan ikisi. Teknoloji geliştikçe, işlemler eskisinden hızlı ama bir o kadar da teknolojiyi takip edemeyenler için zor hâle geldi.
EFT nedir?
EFT'nin açılımı Elektronik Fon Transferi'dir. Adından da anlayabileceğimiz gibi işlemlerimiz internet üzerinden yapılmaktadır. Bir banka hesabından başka bir banka hesabına işlem yapabilmemizi bile sağlar. Teknolojiyi kullananlar için kolay ve zahmetsizdir.
Havele, hesaplar arası para göndermemize olanak sağlar. Ancak havalede, EFT'de olduğu gibi herhangi bir bankadan başka bir bankaya işlem yapamayız. Mektup, bilgisayar ve banka aracılığı ile havale yapılabilir
-EFT farklı banka hesaplarıyla işlem yapmamıza olanak sağlarken havale kendi hesaplarımız arasında işlem yapmamıza yardımcı olur.
-EFT'nin onay süresi daha kısadır.
-EFT işlemi için sizden istenen bilgiler daha az ve kısadır anca havalede bu işlem daha uzun sürer.
-EFT ücreti daha pahalıyken havale ücreti daha ucuzdur.
Eft ücretleri bankadan, bankamatikten ve internetten olmak üzere 3 değişik fiyatları bulunmaktadır. Şubeye gidip eft yaptırdığınızda ücretle çok yüksek bir miktarlardır. Bankamatik çok daha düşük rakamlara eft yapmaktadır. Ama en ucuzu online olarak yapılan eft'dir. Bu eft rakamları bankalara değişiklik göstermektedir.
Bankalardan Yapılan Bir Eft;
Ziraat Bankası şubesinden yapılan bir eft'den 1,000 tl'ye kadar bir eft tutarına 20 – 25 tl civarında bir ücret almaktadır. Diğer bankalarınki yine değişkenlik göstermektedir bdk'dan verilen bilgiye göre en düşük ziraat bankası almaktadır.
Akbank şubeden yapılan eft den, Akbankta bir hesabınız varsa onun üzerinden yapıyorsanız. 40 tl civarı bir ücret alıyor. Bu ücretler rakamlar yükseldikçe yükseliyor. tabi Akbankta bir hesabınız yoksa ozaman rakamlar 50 tl olarak değişiyor yine bu ücretler eft miktarına göre yükselmektedir.
Diğer bankalar'dada yaklaşık bu ürcetler alınmaktadır.
Online Eft işlemlerindeki Ücretler;
Örneğin garanti bankası internetten bir eft işlemi yaparsanız saat 3,30 kadar yalına eft lere 2,75 tl civarı bir ücret alıyor bu rakamla sınırlı değil ama eft işlemini saat 3,30 dan sonra yaparsınız en fazla 25,000 tl lik eft lerle iki kez eft yapabiliyorsunuz bu da size 10 tl gibi rakama mal oluyor. 3,30 sonraki eft lerde bir sınır bulanmaktadır. Bir hesaptan en fazla 50,000 tl çıkabiliyorsunuz.
Havale Ücretleri Ne Kadar?
Havale ücretleride yine online ve şubeden olmak üzere fiyatları değişkendir. Yine banka banka değişmektedir. Havale zaten banka içi tranfer olduğu için ücretleri düşük olmaktadır.
Ziraat bankası şubeden havale ücretleri bankada hesabınız olup olmamasına göre değişkendir. Havale yapacağınız bankada hesabınız yoksa ozaman ücretler yükselir.
Örneğin;
0-250 tl arası havalelede yaklaşık 10 tl ücret alınmaktadır.
250 tl ve üzeri havalelerde 30 tl civarında bir ücret alınmaktadır.
Ama şubede hesabınız varsa ozaman ücretler çok düşmektedir. yaklaşık 5 tl ücret almaktadır.
Eğer internet bankacılığı kullanıyorsanız ozaman bazı bankalarda hiç ücret alınmaktadır. Bazı bankalarda iste 1 ile 1,5 tl arasında ücretlendirme yapılmaktadır.
Cep telefonu bankacılığı kullanıyorsanız ozaman rakamlar çoğu bankada ücretsiz oluyor.
İpucu:
Bir başkasına bir eft yaptınız ve yaptınızı kişi aynı gün parayı alırsa banka yine bir masraf kesmektedir. Ama durumu şöyle yapabilirseniz masrafsız kurtarabilirsiniz. Aynı bankadan hesap bulup o hesapa parayı o hesaba aktarıp sonra havale yöntemiyle gönderirseniz bu sefer masraf almaktadırlar.