karabük şehrimizin güzel bir ilçesi olan Safranbolu'ya ismini veren baharattır Safran. o kadar değerlidir ki neredeyse altınla kıyaslanır. Safran bitkisi son baharda çıkar Toprak altıda 1-5 cm boyutlarındadır. Üst te ise 25 santime yakındır.
Kırmızı renkte olan bölümü kullanılmaktadır. Kurutma durumundan sonra tüketilmeye hazır hale getirilir. Osmanlı döneminden bu zamana kadar yetiştirilmesi devam etmektedir. 1855 yılında Osmanlı Devleti 10 tona yakın safranı İngiltere'ye satmıştır.
Günümüz şartlarında gıda iş alanında ve halk hekimliği bünyesinde kullanılır. Boyar madde olduğundan boya sanayisinde bir dönem kullanılmıştır.
Fakat artık sentetik malzemeler kullanıldığı için ve ayrıca yetiştirilmesi de çok zor olduğundan artık çok fazla üretilmemektedir.
Safranın en pahalı baharat olmasının en etkili nedeni üretimini çok zor olmasından kaynaklanmasıdır. 1 kilo safran yaklaşık olarak 150 bin kadar çiçekten elde edilmektedir.
Fiyatı da dolayısıyla bu nedenden kaynaklanarak çok yüksel olmaktadır.
Paketlemeler esnasında çok küçük miktar halinde paketlenir, hatta daha çok gram paketler halinde piyasaya sunulmaktadır.
Ülkemiz kg. fiyatı 15 bin TL'ye tekabül etmektedir.
Avrupada is bu rakam 15000 Euro'ya kadar yükselebilmektedir.