Endoskopi Nedir? Ne İçin Yapılır?

Özel ışık kaynağı, ucunda yer alan kamera aracılığı ile 8-12 mm çapında olan bükülebilen tüp şeklindeki bir aletin yardımı sonucu midenin görüntüsünü alan ve sindirim sistemi organlarının incelenmesinin yapılmasına endoskopi denir.

Yapılan bu işlem sayesinde midenin görüntüsünün alınması sağlandığı gibi parça alınıp biyopsi yapılması da sağlanabilmektedir. Sadece mide ile sınırlı olmayan endoskopi böbrek taşı düşürenler için de geçerli bir teşhis yöntemidir. Halk arasında ışıklı hortum olarak da bilinen endoskopi, incelenen bölgeye göre farklı isimler almaktadır.

endoskopi-cihazi

Örnek verecek olursak,

  • Yemek borusunun incelenmesinde – özofagoskopi
  • Akciğer bronşların incelenmesinde – bronkoskopi
  • Mide incelenmesinde – gastroskopi
  • Karın boşluğu incelenmesi – laparoskopi
  • Onikiparmak barsağı incelemelerinde – duodeneskopi
  • Rahim incelenmesinde – histeroskopi
  • Son barsak incemelerinde –  rektoskopi
  • Kalın bağırsak incelenmesi – kolonoskopi
  • Mesane incelemelerinde – sistoskopi

endoskopi-nedir

Esdoskopi Ne İçin Yapılır?

Mide, onikiparmak bağırsağı, yemek borusu rahatsız edici ve devamlı şikayetlerinin olması sonucu bunun nedenini araştırmak adına endoskopi uygulanır. Bu şekilde yaşanılan rahatsızlığın kesin tanısı yapılabilmektedir.

Midede helicobakteri pilori denilen bakterinin varlığı araştırılır ve parça alınır. Yapılan uygulama sonucu mide poliplerinin alınmasına ve mide kanamaların da sklerotrapi yapılmasına fayda sağlamaktadır.

Endoskopi Ne zaman Gereklidir?

  1. Mide ekşimesi, yanması
  2. Yutma ve çiğneme ile ilgili problemler
  3. Uyurken yaşanılan öksürük
  4. Horlama Nöbetleri
  5. Ses kısıklıkları
  6. Aç karnına veya yemeklerden sonra yaşanılan mide ağrıları
  7. Yaşanılan karın ağrısı
  8. Kusma
  9. Üst sindirim sistemi kanamalarında
  10. Yabancı cisim yutulması
  11. Barsak düzenindeki değişmelerde
  12. Tuvalette dışkılama sonucu kanama yaşanması
  13. Kabızlık, barsak tembelliği
  14. Uzun süre yaşanan ishal
  15. Barsak ve mide filmi çekilmesi sonucu anormal bulgular çıkması

gibi durumlarda endoskopi yapılmaktadır.

Endoskopi Korkulacak Bir İşlem midir?

40 yıl gibi bir zaman boyunca kullanılan endoskopi sindirim sisteminin incelenmesinde kullanılmaktadır. Eski zamanlara göre artık daha esnek, hareketli, daha ince ve görüntü kapasitesi yüksek cihazlar mevcuttur. Hastanın uygulanacak yöntemden rahatsızlık duyması kimin yaptığına, nerede yapıldığına, nasıl yapıldığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Endoskopi yapılacağı zaman eğer bir engel söz konusu değil ise hastaya ilaç uygulaması yapılmalıdır. İlk olarak hastanın dil kökü, küçük dil çevresi diş hekimleri tarafından da kullanılan bir spreyle uyuşturulup, bulantı yaşanmasını önler. Sonrasında kol damarından rahatlatan ve hafif uyku yapıcı ilaç verilmektedir. Böylece yapılan endoskopi hasta için çok rahat olmaktadır.

İşlem bittikten sonra hiçbir şey yaşamamış gibi rahat olan hasta bir iki saat sonra işinin başına da geçebilmektedir. Yalnız o gün için dikkat edilmesi gereken şey araba kullanılmaması ve hız gerektiren işler yapmamasıdır. Endoskopi korkulacak bir tedavi yöntemi değildir. Gelişen teknoloji sayesinde eskiye nazaran hiçbir zorluk yaşanmadan tedavi uygulanıyor ve hiçbir sorun yaşanmadan sağlık probleminizin nedenini öğreniyorsunuz.

Endoskopi Nasıl Yapılır?

8-10 mm kalınlığında ki ve oldukça yumuşak olan boru yemek borusundan mideye ve onikiparmak bağırsağına yönlendirilerek görüntü alınıyor. 3-5 dakika süren gastroskopi işlemi için sadece aç olmak yeterlidir. Endoskopi sonrasında yaşadığınız sıkıntılar için uygun tedavi uygulanır ve huzursuz günlerden kurtulmuş olursunuz.

endoskopi-nasil-yapilir

Kolonoskopi 110-120 cm arası olan bir cihazın ucundaki kamera ile tüm kalın bağırsaklar incelenip ve geçtiği bölgeleri televizyon ekranına yansıtmaktadır. Doktor yapılan işlem sayesinde hastanın mide ve bağırsağının iç yüzeyini görüntüleyerek teşhisini koyabiliyor. İşlem sırasında hastanın oksijen düzeyi ve nabız durumu izlenmektedir. Gereken durumlarda tanı için parçada alınması söz konusudur. 15-20 dakika süren işlem için en az 2 gün öncesinde özel ilaçlar ile barğırsak temizliğinin yapılmış olması gerekmektedir.

Endoskopi Yönteminin Riski Var mıdır?

%0.2’yi geçmeyen bazı riskler yer almaktadır. Gastroskopi ve kolonoskopi işleminin uygulanan anestezi ve yapılan işleme bağlı olarak çok nadirde olsa risk taşımaktadır.

Bağırsak delinmesi ve kanama gibi riskin olduğu yöntemlerde anestezinin de oluşturduğu risk ise hastada var olan yandaş hastalıklara göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle hastalara aynı oranda anestezik ilaç uygulanmamaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=uhm3jCg7Reg

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)