Evcil Hayvanlardan Insanlara Geçen Hastalıklar Nelerdir ?

İnsanlar kedi, köpek gibi hayvanları evlerinde beslemektedirler. çok kişi evcil hayvanlarını veteriner kontrolünde beslemektedirler. Veteriner kontrolü dışında besleyen ve büyüten kişiler evcil hayvanlarından çeşitli hastalık kapmaktadır. Bu neden hastalık geçmemesi için hayvanlarımızı veterinere götürüp her türlü kontrollerini ve aşılarını yaptırmalıyız. Evcil hayvanlar ne kadar sevimli ve cana yakın olsalar da insanlara hastalıklar bulaştırarak ciddi zarar verebilirler.

evcil-hayvanlardan-insanlara-gecen-hastaliklar-nelerdir-1

Evcil Hayvanlardan Geçen Hastalıklar

Kuduz, Salmonella, Brucella, Leptospirosis, CSD ( Cat Scratch Disease ), Veba, Campylobacteriosis, Lyme, Tularemi, Toxacara Canis, Echinococcosis, Diroflariasis, Toxoplasmosis, Sporotrichozis ve Dermatophytosis gibi hastalıklardır. Bu hastalıkların en çok görülenlerini açıklayalım.

Dermatophytosis

Evcil hayvanlardan insanlara geçen mantar enfeksiyonudur. Yıllarca kalabilen mantar sporları genç yaşta olan kedi ve köpeklerde bağışıklık sistemini ve kirli çevre koşulları halinde enfeksiyon meydana getirirler. Bu hastalığın insanlara geçme olasılığı yüzde 30 oranındadır.

Brucella

Genelde köpeklerde görülen bi hastalıktır. Erkek köpeklerde kısırlığa yol açar, Dişi köpeklerde ise yavru atma ciddi ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Bu hastalığın hayvanlara geçme nedenleri, idrar, vajinal akıntı ve spermaldir. Erkek hayvanları ise cinsel temaslarda geçer. Hayvanınızın hastalığı yaymasını veya geçirmesini sağlamak için bir an önce tedavi ettirmeniz yada kısırlaştırmanız gerekmektedir.

Echinococcosis

Koyunlarda görülen bir bakteri cinsidir. Köpeklerin enfekte olmuş koyunların iç organlarını yedikten sonra köpeklere geçer. edilmez ise bu enfeksiyon insanlara da bulaşabilir ve bulaşma sonucunda bazı iç organlar Karaciğer ve Akciğer gibi organlara yerleşir. Yerleştikten sonra da bu organlarda ciddi dereceler de kist oluştururlar.

Lyme

Özellikle , Avustralya ve Amerika kıtalarında görülen bir hastalıktır. Kene vasıtasıyla bulaşır. Keneler ölümcül bir hastalık bırakmaz fakat başka bir köpek yada insana geçtiği anda bulaşır. Bulaşma sonucunda ise topallık, ve eklem ağrıları baş gösterir.

Leptospirosis

Genellikle yaz ayları ve döneminde rastlanılan bir enfeksiyondur. Bu hastalık çoğunlukla köpeklerde bulunur ve deri yoluyla mukozalardan geçer kana karışır. Kana karıştıktan sonra böbrek ve karaciğerde koloniler oluşturur. Yayılmasının sebebi çevreye bırakılan idrar yüzünden olur.

Toxoplasmosis

Genelde kedi ve köpekler de görülen bir hastalıktır. Kedi dışkısı yoluyla insanlara bulaşma olasılığı yüksektir. Kedi ve köpeklerin içlerinde bulunan bu parazit çiğ yendiği takdirde meydana gelir.

Kuduz

Tüm evcil hayvanları etkileyen solunum seyirli 10 gün içerisinde ölüm ile sonuçlanan bir hastalıktır. Enfeksiyonu kapmış olan hayvanın ağız salyası yada ısırması yani kan yoluyla bulaşır. Herhangi bir evcil hayvanda başlangıcını anlamayabiliriz. Bu yüzden aşısı olmayan hayvanlara karşı kendimi korumalıyız. Aşısı olmayan hayvanların ısırma yada tırmalaması halinde tırmalanan yeri yada ısırılan yeri bol sabunlu suyla yıkayarak hastaneye gidilmelidir. Hayvanlarını kuduz enfeksiyonuna karşı aşılatmanız gerekiyor.

Veba

Çoğunlukla Fare vb. kemirgen hayvanlarda ve pirelerde görülen bir enfeksiyondur. Kan yoluyla bulaşır, Kemirgenler ve Pirelerin hayvanları ısırması yada tırmalaması ile hayvanlara geçer. Çoğunlukla Kedilerde görülür ve Enfeksiyonu kapmış olan bir kedinin tırmalası yada ısırması halinde insanlara bulaşabilir. Bu yüzden hayvanları kemirgen hayvanlardan ve pirelerden tutmak gerekir.

Gördüğünüz ciddi derece önemli ve öldürücü hastalıklar evcil hayvanlardan insanlara geçme olasılığı vardır. Besliyeceğimiz hayvanı mutlaka veteriner kontrolünde aşılarını ve kontrollerini yaptırıp beslememiz gerekiyor.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)