Felsefenin İşlevi

Felsefenin İşlevi

 

Felsefe, 2 bin 500 yıllık tarihi boyunca insanları, toplumları etkilemiş hatta bazı dönemlerde yön verici, çığır açıcı etkilerden bulunmuştur. Hem bireysel hem de toplumsal açıdan felsefenin çeşitli işlevleri vardır. felsefenin önemine o kadar inanıyordu ki insanların felsefe yapmak zorunda olduklarını söylüyordu.

Aristoteles
 

  • Öncelikle yaşam karşısında herkesin kendine görebir yaklaşımı, bir anlayışı bir fikri vardır. Bireyde bu fikir belirsiz olabilir, ya da birey bunun farkında olmayabilir; ama istisnasız her kişinin bir hayat anlayışı, hayata bakıp açısı vardır. Feslefede buna görüşü denir.
  • Felsefe insanların kendi dünya görüşünün farkına varmaları nı sağlar. Felsefe insanların dünya görüşlerini aydınlatır.

Herakleitos

  • Felsefe bireylere kendi dünya görüşleri yanında farklı dünya görüşleri olduğunu gösterir. Böylece bireye seçme ya da elindekini geliştirme olanağı sunar.
  • Felsefe sayesinde, düşünen insanlar olarak yaşamı mıza ve davranışlarımıza yön vermekte daha iradeli olabiliriz. Bunu yalnızca filozof yapmaz. Her birey hayatını sorgulayarak, felsefi birimini geliştirerek bu adımları atabilir. Filozoşar “bilgi, bilgisizlikten iyidir” prensibini savunurlar.
  • Bilgi insana olayları, sorunları, problemleri daha iyi anlama, karanlıktan çıkma olanağı sağlar. Felsefe bir salt bilme çabası olarak insanlığın önünü açan, aydınlatan bir çabadır. Böylece boyunca bilgisizlikten dolayı birçok konuda boyun eğen insan daha başı dik yürüyebilir. Yanlış olana doğru demek zorunda kalmaz.
  • Felsefe insanın, araştıran, sorgulayan, irdeleyen bir insan olmanın insana yakışan onurunu yaşamasını sağlar. Felsefede önemli bir yeri olan “niçin” sorusu sayesinde hayatımız daha anlamlı hale gelebilir. Felsefe bireye kendi hayatının anlamını sorgulatarak, kişisel mutluluğun daha yüksek olduğu bir yaşam olanağı sunar.
  • Felsefe varlığın sistematik olarak araştırılmasına öncülük etmiş, bilimlerin ortaya çıkmasını sağlamı ştır. Bu yüzden felsefeye bilimlerin anası denir. İnsanın iç dünyasıyla ilgili ilk araştırmalar psikologlar tarafından değil filozoşar tarafından yapılmıştır.
  • Felsefe yalnızca insana var olanı anlamasında yardımcı olmaz, bunun yanında nasıl olması gerektiği hakkında da fikir verir. Filozoşar yalnızca olanı de- ğerlendirmezler. Olması gerekeni, ideal olanı da bulmaya çalışırlar. İdeal devlet, ideal eğitim, ideal bir toplum, ideal bir birey, ideal bir ahlak anlayışı…Tüm bunlar felsefe ında bir farklı cevap nbulmuşlardır.
bahar yayınevi uyarı
Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)