NOT: KOH, NaOH, Ba(OH)2 ve Ca(OH)2 ortamdaki CO2 yi tutan maddelerdir.
Yeşil bir yaprağın yarısı siyah bir kağıtla kapatılıp sabahtan akşama kadar fotosentez yapması sağlanıyor. Bu yaprak akşam su içinde kaynatılıp öldürülüyor. Daha sonra alkolle klorofili çıkartılıyor. Yaprağa nişasta ayıracı olan lugol (iyot) damlatıldığında ışık gören kısmının maviye boyandığı, siyah kağıt altında kalan kısmında ise renk değişimi olmadığı görülüyor.
Bunun nedeni ışık gören kısımda fotosentez gerçekleşmesi ve glikoz üretilmesi, fazla olan glikozların da nişastaya dönüştürülerek depolanmasıdır.
Bir kısmı yeşil, bir kısmı sarı olan alacalı bir yaprağın sabahtan akşama kadar fotosentez yapması sağlanıyor. Akşam olduğunda yaprağın sarı ve yeşil olan kısımlarına iyot (lugol) damlatıldığında sadece yeşil olan bölümde mavi renk oluşuyor.
Bu sonuç, klorofil olan kısımda fotosentezin gerçekleştiğini, glikoz üretildiğini, fazla glikozlarında nişastaya dönüştürülerek depolandığını gösterir.
Su bitkisi olan Elodea üzerine cam huni ve deney tüpü geçirilerek, içi su dolu kaba şekildeki gibi yerleştiriliyor. Bir süre sonra deney tüpünün üst kısmında gaz kabarcıklarının toplandığı tespit ediliyor. Bu deney tüpüne kıvılcımlı bir çubuk sokulursa alevde parlama oluyor. Bu durum çıkan gazın O2 olduğunu gösterir.
Orta damarına göre tam simetrik olan bir yaprağın yarısı sabah erkenden alınıp kurutularak tartılıyor. Yaprağın diğer yarısı ise bitki üzerinde bırakılıp, akşam kesilerek kurutulup
tartılıyor. Akşama kadar bitki üzerinde bırakılan kısmın daha ağır olduğu görülüyor. Bu sonuç bu kısımda fotosenteze bağlı olarak organik maddenin arttığını, bunun da ağırlık artışına neden olduğunu gösterir.