Fotosentez ile İlgili Deneyler

Fotosentez ile İlgili Deneyler

1.CO2 nin Etkinliği

karbondiyoksitin_etkinligi

  • İçinde KOH bulunan deney kabı, içinde yeşil bitki ve Ba(OH)2 bulunan deney kabına şekildeki gibi cam boru ile bağlanarak hazırlanan düzenekteki yeşil bitki bir süre sonra ölür.
  • 1. kaptaki KOH dışardan giren havadaki CO2 yi, 2. kaptaki Ba(OH)2 de bitkinin solunum sonucu ürettiği CO2 yi tutar.
  • Bitki, fotosentezde kullanacağı CO2 olmadığı için besin üretemez. Bunun sonucu olarak besinsizlikten ölür.

NOT: KOH, NaOH, Ba(OH)2 ve Ca(OH)2 ortamdaki CO2 yi tutan maddelerdir.

2. Işığın Etkinliği

Yeşil bir yaprağın yarısı siyah bir kağıtla kapatılıp sabahtan akşama kadar fotosentez yapması sağlanıyor. Bu yaprak akşam su içinde kaynatılıp öldürülüyor. Daha sonra alkolle klorofili çıkartılıyor. Yaprağa nişasta ayıracı olan lugol (iyot) damlatıldığında ışık gören kısmının maviye boyandığı, siyah kağıt altında kalan kısmında ise renk değişimi olmadığı görülüyor.
Bunun nedeni ışık gören kısımda fotosentez gerçekleşmesi ve glikoz üretilmesi, fazla olan glikozların da nişastaya dönüştürülerek depolanmasıdır.

İsigin_etkinligi

3. Klorofilin Etkinliği

Bir kısmı yeşil, bir kısmı sarı olan alacalı bir yaprağın sabahtan akşama kadar fotosentez yapması sağlanıyor. Akşam olduğunda yaprağın sarı ve yeşil olan kısımlarına iyot (lugol) damlatıldığında sadece yeşil olan bölümde mavi renk oluşuyor.
Bu sonuç, klorofil olan kısımda fotosentezin gerçekleştiğini, glikoz üretildiğini, fazla glikozlarında nişastaya dönüştürülerek depolandığını gösterir.

Klorofilin_Etkinligi

 

4. O2 Çıkışının Kanıtlanması

Su bitkisi olan Elodea üzerine cam huni ve deney tüpü geçirilerek, içi su dolu kaba şekildeki gibi yerleştiriliyor. Bir süre sonra deney tüpünün üst kısmında gaz kabarcıklarının toplandığı tespit ediliyor. Bu deney tüpüne kıvılcımlı bir çubuk sokulursa alevde parlama oluyor. Bu durum çıkan gazın O2 olduğunu gösterir.
O2_cikisinin_Kanitlanmasi

 

5. Karbonhidrat Meydana Geldiğinin Kanıtlanması

Orta damarına göre tam simetrik olan bir yaprağın yarısı sabah erkenden alınıp kurutularak tartılıyor. Yaprağın diğer yarısı ise bitki üzerinde bırakılıp, akşam kesilerek kurutulup
tartılıyor. Akşama kadar bitki üzerinde bırakılan kısmın daha ağır olduğu görülüyor. Bu sonuç bu kısımda fotosenteze bağlı olarak organik maddenin arttığını, bunun da ağırlık artışına neden olduğunu gösterir.

Karbonhidrat_Meydana_Geldiginin_Kanitlanmasi

bahar yayınevi uyarı
Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)