Gelenek, görenek ve Adetlerimiz
(Performans – Proje Ödevleri)
TOPLUM HAYATINDA gelenek, görenek ve adetlerin en güzel yansıdığı ve ortaya çıktığı ortamlar çeşitli törenler ve kutlama günleridir. Bunlar arasında düğünler, sünnet törenleri, Bayram törenleri, çocuk doğumu, çocukların okula başlaması yer almaktadır. Kıbrıs Türk toplumunun karakteristiklerinden biri de “konuk Ağırlama” tarzıdır. Bu durum, tüm dünyada bilinen geleneksel Türk konukseverliğinin bir yansımasıdır. İkram yapılırken her zaman yaşlı kişilere öncelik tanınması adettendi. Kıbrıs insanı, ikramda önceliği daima kahveye vermiş, bunun yanı sıra şerbetler de tercih edilmişti. Bunlar arasında bal, gül, şeker, harup ve macun şerbetleri baştaydı. Çeşitli meyvelerden hazırlanan macun sunumu da ayrı bir zevktiHalk Dansları
KIBRIS TÜRK HALKI, çeşitli etkinliklerde (düğün, kına gecesi, ekin kaldırma gibi) halk dansları oynamaktadır. Bu danslar genellikle Karşılamalar, Mendil Oyunları, Zeybekler, Kadın Oyunları, Dramatize Oyunlar ve Kasap Oyunları sırası izlenerek oynanılır. Karşılamalar, “Kadın ve Erkek Karşılamaları” olarak gruplandırılır. Kadınların oyunun temposu genellikle daha ağırdır. Karşılamalar dört kısımdan oluşmakta olup, dört ayrı ritme sahiptirler. Mendil oyunları veya sirtolar; orta hızda, neşeli ve erkekçe figürler içermektedir. Başlıca sirtolar olarak; Aziye sirtosu, İskele sirtosu, Karagözlü sirtosu, Kına sirtosu sayılabilir.
Geleneksel El Sanatları
Yemeniler; Geçmişte yemenilerin kullanımı oldukça yaygın olup, çeşitli süslemeleriyle kadın dünyasının zenginliğini ortaya koymaktaydı. Kıbrıs'ta kullanılan yemeniler genelde tam kare biçiminde olup; önceleri sadece kenarlarına motif işlenir, iç kısımları sade bırakılırdı.Daha sonra yemenilere dal ve çiçek motifleri basılmaya başlandı. Günümüzde yemeni modern anlamda eşarp olarak gelenek başka bir düzlemde sürdürülmektedir.
Lefkara İşi; Lefkara işi Kıbrıs'ta yapılan yerel el sanatlarının en önemlilerinden birisidir. İlk olarak, Lefkara köyünden çıktığı için bu adı almıştır. Lefkara işi 2 grupta toplanır; “Keten üzerine Lefkara işi” ve “İğne işi Lefkara”. İkisinin de işlemesi sırasında yastık kullanılır. Lefkara işi geçmiş dönemlerde halkın kendi kullanımı için yapılırken, sonraları ticari amaçlı olarak ve günümüzde özellikle turistik el işleri kapsamında yapılmaktadır.
Hesap İşi; Bu iş daha çok Lapta ve Kazafana bölgesinde yaygın olarak yapılan bir el sanatı türüdür.
İpek İşi; İpek Böceği kozalarından işlene ürünlerdir.
Bitkisel Örücülük; Kendiliğinden yetişen veya kültürü yapılan bazı bitkilerin sapını, yapraklarını, ince dallarını ya olduğu gibi yada yararak ince şeritler haline getirdikten sonra çeşitli şekillerde değerlendirme işidir. Kıbrıs'ta örücülüğün en yaygın olduğu yerler Mesarya ve Karpaz bölgeleridir.Kuzey Kıbrıs Mutfağı
KIBRIS MUTFAĞI, tarih boyunca değişik kültürlerden etkilenmiştir. Bu yüzden tamamen Kıbrıs' a ait herhangi bir yemek yoktur. Fakat orijinlerinde yapılan ufak değişikliklerle Kıbrıslılar lezzetli yemekler yaratmayı başarmışlardır.Her yemek kendine özgü bir lezzet taşır, yemeğin pişirilmesi ve sunumu Kıbrıs insanın karakterini yansıtır. ‘ Molohiya ' Arap orijinli bir yemek olmasına rağmen hazırlanışı lezzeti ve sunumu ile Kıbrıs lezzetine hitap eder.Bazı yemeklerin adı, hazırlanışı ve lezzeti bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Kuzey Kıbrıs damak zevki olanların uğrak yeridir. Çeşitli sebze yemekleri, ızgaralar, hamur işleri, balık, çorbalar, kebaplar, lahmacun ve pideler Kıbrıs mutfağının sadece bir kısmıdır. Bir çok meze çeşidi, tatlılar, kekler, aparatif olarak yenilebileceği gibi ana yemeklerden sonra da yenilebilir. Yerel mutfağın dışında birçok restorantta Çin, İtalyan, Fransız ve Hint yemeklerini tadabilirsiniz.
ÇORBALAR
Mercimek çorbası
Tarhana çorbası
Pirinç çorbası
Erişte çorbası
Sebze çorbası
Humus çorbası
Paça çorbası
Tavuk çorbası
Erişteli mercimek çorbası
MEZELER
Humus
Cacık
Tahin
Turşular
Patates salatası
Samarella
Lahana ve yoğurt salatası
Bakla salatası
Kızarmış hellim
Çakızdez
Ahtabot
Kalamar
Gabbar
Dil
Beyin
Pastırma
PİLAVLAR
Pirinç pilavı
Bulgur pilavı
Mücendra pilavı
Herse
ANA YEMEKLER
Şeftali Kebabı
Fırın Kebabı
Şiş Kebabı
Köfte
Musakka
Molehiya
Bamya
Yalancı Dolma
Et Dolması
Bumbar
Pırasa
Kuru fasulye
Taze fasulye
Kolokas
Karnabahar
Ispanak
HAMUR İŞLERİ VE BÖREKLER
Tatar Böreği
Pirohu
Nor böreği
Kıymalı börek
Ispanak böreği
Kabak böreği
Mantar böreği
Zeytinli
Hellimli
Bidda
Çörek
Tahinli
Pilavuna
TATLILAR
Fırın Katmeri
Samsı
Tel kadayıfı
Ekmek kadayıfı
Şamişi
Lokma
Şammali
Bişi
Sucuk
Köfter
Paluze
Golifa
Simit helvası
Erişteli sütlaç
REÇELLER, MARMELATLAR VE KOMPOSTOLAR
Ceviz macunu
Turunç macunu
Bergamut macunu
Ayva macunu
Hurma macunu
İncir macunu
Karpuz Macunu
Kabak macunu
Alıç reçeli
Çilek reçeli
Portokal reçeli
Erik reçeli
Üzüm reçeli
Şeftali Kompostosu
Elma Kompostosu
Armut Kompostosu
Harup Pekmezi
İÇECEKLER
Şerbet
Limonata
Ayran
Zivaniya
Şarap
Rakı
Brandy
Bira
Tarihçe
KIBRIS'IN bir ada oluşu türlerin zenginleşmesine engel olmuştur.Geçmiş yıllarda daha fazla sayı ve türde hayvanlar bulunduğu tahmin edilmektedir. Kıbrıs'ın ilk çağlarına ait buluntular göstermektedir ki, bir zamanlar Kıbrıs'ta filler ve hipopotamlar yaşamıştır. Yabani dağ koyunu, yaban domuzu, tavşan, tilki, kirpi ve İran türü küçük geyik de adanın kendi hayvanları arasında bulunmaktadır. Karpaz Milli Parkı'nda 250 civarında özgürce yaşayan Yabani Eşek bulunmaktadır.
|» “Performans Ödevleri” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Merhaba. Bu site çok güzel iyiki bu siteyi koymuşsunuz bana çok yardımcı oldu teşekkürler.
Ben el sanatları ile ilgili bilgiler arıyorum. (mesela ebrunun bilgileri veya bir işlemenin bilgilerini arıyorum) Burada bunu bulamadım.
Bence dahada çok gelişmesi lazım. Güzel ama olmamış.
Merhaba.Bu site Türkçe ödevlerimde bana çok yardımcı oldu bilgilerinizin yeterliliği ve işe yararlığı için teşekkür ederim.
Bence çok güzel seyler. Koyduğun için sağ ol çok işime yaradı.
Teşekkürler güzel bir site; ama bana yardımcı olamadı.
Bu site çok hoşuma gitti.Herkeze teşekkür ederim.
Vallaha ne yalan söyoleyim bu site mükemmel derecede güzel!
Bu site çok güzel.Ama benim işime yaramadı.
Bu site hakikaten çok güzel ve benim işime cok yaradı bakalım bu odev bana kaç puan kazandıracak.
Gelenek ve görenekle ilgili lütfen atasözü yazarmısınız.
gerçekten çok güzel Türklerin kültür..gelenek görenek güzel bir millet Türkler.arstırma için sağolun.
Ben yemek göreneklerimizle ilgili şiir aradım bulamadım. Lütfen olsun!
Lütfen muğlanın ula ilçesinin gelenek ve görenekleri yazar mısınız?
Yazılar biraz daha kısa olabilir mi?
çok güzel bir siteniz var sizi tebrik ediyorum arkadaşlar eminin daha güzel siteler açmanızı bekliyörüm.
Çok güüzel bir site 100 aldımmmmm.
Çooook güzel bir siteee! Ben Manisa’lıyım lütfen manisa ile ilgili şeylerde yazarmısınız