Osmanlı Devleti'nin Karlofça Antlaşması ile toprak kaybetmeye başlaması orduda Batı'nın örnek alınması olarak değerlendirilmiştir. Askerî olarak başarısız olunduğuna karar veren Osmanlı, Batılı askerî uzmanlar getirerek ıslahatlara yönelmiştir.
Bu dönemde,
NOT: Avrupa'ya Osmanlı Devleti'nin gönderdiği ilk elçi Yirmisekiz Mehmet Sait'in oğlu Sait Çelebi'dir. Morali Seyyid Ali Efendi ise daha sonra III. Selim tarafından Paris'e gönderilmiştir.
ÖRNEK: Osmanlı Devleti'nde Avrupa'ya ilgi Lale Devrinde başlamıştır. Bu dönemde Viyana ve Paris gibi Avrupa başkentlerine elçiler gönderilmiştir. Bu elçiler Avrupa'daki her türlü
gelişmeyi izlemekle görevlendirilmiştir. Bu bilgiye dayanarak, Osmanlı Devleti ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A) Kültürel değişmelere ortam hazırlanmıştır.
B) Avrupa'yı yakından tanıma gereği duyulmuştur.
C) Bilime, askerî alandan daha fazla önem verilmiştir.
D) Batıdan gelecek yeniliklere olumlu yaklaşılmıştır.
E) Daha önce yapılan ıslahatlar yetersiz bulunmuştur.
2007 Öss
ÇÖZÜM: Paragrafta verilen bilgilerden Osmanlı Devleti'nde bilime, askerî alandan daha fazla önem verildiğine ulaşılamaz. Kültürel gelişmelere ortam hazırlandığına, elçilikler açıklamak
Avrupa'yı yakından tanımaya gerek duyulduğuna, Batı'dan gelecek yeniliklere olumlu yaklaşıldığına ve daha önceki ıslahatların yetersiz bulunduğuna ulaşılabilir.
Yanıt C
ÖRNEK: Osmanlı Devleti Batı eğitim sisteminden etkilenerek XVIII. yüzyılda Mühendishane-i Bahri Hümayun, Mühendishane-i Berri-i Hümayun, Tıbbiye ve Harbiye gibi okullar açmıştır.
Bu gelişmeler Osmanl> Devleti'nin hangi alanda Bazlaşmaya öncelik verdiğini göstermektedir?
A) Medrese eğitiminde
B) Yönetim şeklinde
C) Askeri alanda
D) Ekonomik alanda
E) Hukuk alanında
1987 ÖSS
ÇÖZÜM: XVIII. yüzyılın ikinci yarısı ve XIX. yüzyıl başlarında Avrupa, askerlik yönünden büyük gelişmeler kaydederken, Osmanlı ordusu eski teşkilat ve disiplinini koruyamayarak
çökmektedir. Bu denge değişikliği sonucu Osmanlı Devleti AvrupalIlara yenildikçe geriliğin bütün toplum yapısından gelen bir hastalık değil de sadece ordu bünyesinde var olan bir hastalıktan ileri geldiği düşüncesi ile XVIII. yüzyılda yapılan yenilik hareketlerine girişmiştir. Bu amaçla, Mühendishane-i Berr-i Hümayun (Kara Muhendis Okulu), Mühendishane-i Bahri-i Hümayun'un (Deniz Mühendis Okulu) açılması ile Batılı tarzda asker yetiştirmek için Avrupa'dan yeni silah ve subay getirilerek Osmanlı ordusu yeniden eski gücüne ulaştırılmaya alışılmıştır.
Yanıt C
1. ilk kez Avrupa'nın üstünlüğü kabul edilmiş, Avrupa tarzı ıslahatlar yapılmıştır.
2. Bilim teknik ve eğitim alanında ıslahatlar yapılmıştır.
3. Ağırlıklı olarak askerî alanda ıslahatlar yapılmıştır.
4. Yeniçeriler ve ulema ıslahatlara karşı çıkmıştır.
5. XVIII. yüzyıl ıslahatları, XVII. yüzyıl ıslahatlarına göre daha çok yönlü, ileriye dönük ıslahatlardır.