Göktürk Alfabesi
Türklerin siyasal varlık olarak tarih sahnesine çıkmaları, Milattan önceki yüzyıllara, Hiung-nu`lar dönemine kadar geriye gitmektedir. Hunlar döneminde yazının kullanıldığına ilişkin bazı kayıtlar olmakla birlikte, bu yazının niteliği hakkında açık bilgilere sahip değiliz. Bu yüzden Türklerin kullandıkları kesin olarak bilinen ilk alfabe Göktürkler döneminde yaygınlık kazanan Göktürk alfabesidir. Son yıllarda Issık-Göl yakınındaki bir kurganda bulunan iki satırdan oluşan yazı, Göktürk alfabesi karaterinde olup, M.Ö. V.-IV. yüzyıllara tarihlenmektedir. Bu yüzden de Göktürklere bağlanan ilk Türk yazısının Göktürk Kağanlığı`nın kuruluşundan yüzyıllarca önce bulunduğunu kabul etmek gerekmektedir.
İlk Türk alfabesinden günümüze kalan en büyük kalınıtılar Göktürkler döneminde dikilen yazıtlarda karşımıza çıkmaktadır. Çözülüp değerlendirilmeleri ancak XIX. yüzyıl sonunda mümkün olmuştur. Bunlardan ilk bulunanları Yenisey Irmağı boyundaki yazıtlar olmuştu. 1889'da da Orhon yazıtları diye anılan iki büyük yazıt daha ortaya çıkarılmıştı. Öteki yazıtlardan farklı olarak bunların arka yüzlerinde Çince metinler de vardı. Yani Ankara`daki Augustus Tapınağı`nda olduğu gibi iki ayrı dilde yazılmışlardı. Danimarkalı Türkolog Wilhelm Thomsen, 1893`te bu yazıtları çözmüş, böylece bunların Kültigin ve Bilge Kağan tarafından diktirildikleri, yazının Türklere özgü bir alfabe, dilin de eski Türkçe olduğu meydana çıkarılmıştı.
Anıtların öneminden ötürü Orhon alfabesi diye de anılan Göktürk alfabesinin kökenine gelince, bu konuda çok farklı görüş ve iddialar bulunmaktadır. Bu alfabede kullanılan işaretler, Runik diye adlandırılan eski Iskandinav yazısındaki işaretlere benzediğı için Runik karakterli sayılmış ve o alfabeyle ilişkilli olabileceği öne sürülmüştür.Yazıyı çözen Thomsen, bu Türk alfabesinin Arani alfabesinden türemiş olabilece görüşünü savunmuştu. Buna karsın Aristov gibi Rus bilginleri, bu yazıdaki işaretlerin eski Türk damgalarından alınmış olabileceğine dikkatleri çekmiştir. A. Cevat Emre ise, Göktürk yazısının Sümer yazısı ile aynı kökten gediğini varsaymıştır. Bütün bu değişik, hatta çelişik savlar arasinda söylenebilecek şey, bilim çevrelerinde en çok Thomsen'ın görüşünün tutunduğudur.
Göktürkler çağında yaygınlaşan bu ilk Türk alfabesi, yazıtlar dışında yazma eserlerde de kullanılmıştır. Doğu Türkistan Yazmaları diye adlandırılan eserler bunu kanıtlamaktadır. Bu alfabenin Göktürkler`den sonra gelen Uygurlar döneminde de bir süre kullanıldığı görülmektedir. 759-760 yıllarında dikilen Şine-Usu yazıtı ile son yıllarda bulunan Taryat Yazıtı bunu göstermektedir. Bunun dışında Göktürk alfabesi, bazı değişikliklerle Bulgarlar,Hazarlar, Peçenekler ve Sekeller tarafından da kullanılmış ve böylece Orta Asya`dan Avrupa içlerine kadar yayılmıştır.
(Resmi büyütmek için, resimlerin üzerine dokunun.)
(Dosyayı indirdip, bilgisayarınızdaki “C:\Windows\fonts\” dizinine atınız.)
Eğer, aşağıdaki metni Göktürk alfabesiyle yazılmış biçimde okuabiliyorsanız, yazı tipini kullanabilirsiniz demektir.
Göktürk yazı tipi – örnek metin
|» Alfabelerimiz Sayfasına Dön! « |
Gerçekten çok güzel bir site kaynağı çok geniş. Sitede emeği geçen herkesin ellerine sağlık. Çok teşekkür ediyorum. Bu site sayesinde dönem ödevimi düzgün bir biçimde tamamlayabildim.
Çok güzel işime yaradı. Bence siz de bunu yazın ya da çıkartın.
Arkadaşlar Orhun alfabesiyle yazı yazabiliyor muyuz? Mesela MSN’deki kişisel iletimize Orhun yazılarıyla yazabiliyor muyuz? Yazabiliyorsak nasıl? Lütfen bana yardımcı olun: ***@hotmail.com
Kök Tengri,
Yukarıdaki “yazı tipi” dosyasını indirip, bilgisayarda ilgili yere attıktan sonra, Orkun Yazısı ile yazabilirsiniz. Yazdıklarınızın başkaları tarafından okunması için, onlarda da bu yazı tipinin yüklü olması gerekiyor. Onlarda yazı tipi yüklü değilse, yazdıkların Latin alfabesiyle görünür. Aynı şey Msn için de geçerli. Sen yazsan da, karşıdakinde bu yazı tipi yoksa, onda görünmez.
Esen kalın…
Gercekten cok iyi hazırlanmıs bir site. Edebiyat odevimi yapmamı sagladı. Hazırlayanlara tesekkurler…
Yinede en güzeli Türk alfabesi.
Gerçekten güzel bir site.
Gerçekten çok iyi bir site benim edebiyata da yardımcı oldu valla çokk teşekurler her kim yaptıısa.
Teşekkürler, bana cok yardımcı oldunuz.
Ya gerçekten çok güzel bir site çok beğendim valla hoca ”Ödev”diye bağırınca hemen parmak kaldırdım alllah razı olsun sizden sağ olun.
Türkçe ödevim için çok yardımcı oldu.Teşekkürler. 🙂
Gerçekten çok güzel bir site. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Çok işime yaradı.
Bence güzel bir site fakat istetiğim şeyi henüz bulamadım çok üzgünüm…
Çok güzel bir site. Çok beğendim. Teşekkür edrim. Çok yararlandım… 🙂
Ödevlerime çok yardımcı oldu.
Fen ve Teknoloji ödevim için çok yardımcı oldu.Teşekkürler.
Sosyal ödevimde yardımcı oldu.
bu site çok güzel.Türkçe dersimde çok işime yaradı.Teşekkürler
Gerçekten çok güzel teşekkürler.
Çok teşekkür ederim.