Göktürk Yazısını Öğrenme Kılavuzu
En güzel örneklerini Orhun ve Yenisey Yazıtları’nda gördüğümüz Göktürk yazısı, Türk yazı dilini yazılı kaynaklardan takip edebildiğimiz 7. yüzyıla kadar işlenmiş ve yazıtlarla bugünlere ulaşmıştır. Göktürk yazısı, Türklere ait olan Orhun alfabesi ile yazılmaktadır. Bu alfabe, Göktürkler‘den sonra 5-6 yüzyıl boyunca kullanılmış; fakat İslamiyet’in kabulü ile Türk yazısı bırakılmış ve Arap yazısına geçiş süreci başlamıştır.
Bin yıla yakın bir süre boyunca kaderine terk edilen Göktürk yazısı, ancak 19. yüzyılın ortalarında yabancı bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. Yazıtları birçok ulus kendisine mal etmeye çalışmış; fakat Türk tamgaları (harfleri) çözülünce bu yazının Türklere ait olduğu anlaşılmıştır. Yabancı bilim adamları Orhun Yazıtları üzerinde araştırmalar yapmaya başladıktan -ne yazık ki- yıllar sonra, Türk dil bilimciler de yazıtların dili üzerine çalışmalar yapmaya başlamışlardır.
Günümüzde bütün milletler, öz tarihlerini, kültürlerini ve dillerini araştıran ve benliğinden – köklerinden kopmayan bir gençlik yaratmaya çalışmaktadır. TÜRK ulusuna mensup soylu gençler de, köklerini iyice araştırmalı ve oradan alacağı ışık ile bilinçlenmelidir. Çünkü Türk ulusu; kökleri mazide, gövdesi hâlde, dalları ve yaprakları istikbâlde olan köklü bir çınar gibidir. Köklerinden kopan bir ulus, benliğiyle birlikte varlığını da kaybeder.
Bu düşünceden hareketle, Türk gençlerine öz alfabemizi ve yazımızı öğretmek amacıyla Göktürk (Orhun) yazısını öğrenme kılavuzu hazırladım. Bu kılavuz, Göktürk yazısı hakkında genel bir bilgi ile başlayıp, Orhun alfabesindeki tamgaları, bu tamgaların kullanım ve yazım biçimleri hakkında bilgiler veriyor; Göktürk yazısının temellerini öğrettikten sonra ise örnek metinlerle öğrenilenleri pekiştiriyor. Kılavuzu her yaştan Türk anlayabilsin diye, yalın bir dille ve ayrıntıya girmeden oluşturmaya çalıştım. Göktürk yazısı hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz, kılavuzun kaynaklar kısmında belirttiğim kitaplardan yararlanabilirsiniz.
Kılavuzu aşağıdaki bağlantıyı kullanarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Kılavuzu görüntülemek için Adobe Reader (İndir!)) programının bilgisayarınızda yüklü olması gereklidir. TÜRK Ulusu’nun Göktürkler gibi acunu titretebilecek güce kavuşması için, lütfen bu kılavuzu çevrenizdekilerle paylaşın.
Bu çalışma, yüce TÜRK Budunu’na armağanımdır.
Yavuz TANYERİ
Çalışmanızı daha önce incelemiş ve teşekkürlerimi sunmuştum. Arkeoloğum ve hititçe biliyorum. Mesleğim gereği dağ tepe dolaşmaktayım. GökTürk yazısını öğrenmeye başladıktan sonra bazı kaya yazıtlarında GökTürk alfabesine uyan yazılar olduğunu farkettim. Yakın bir zamanda bilginize sunacağım. Bana bu çalışmayla çok yardımcı oldunuz. Tekrar saygılarımı ve teşekkürlerimi iletmek istedim.
Öncelikle bu siteyi yapanlara teşekkür eder bayramlarını kutlerım bu site insanlar içinde çok değerli bir site geçmişimizi öğrenmemiz için çok değerli bir site bende bu siteye ufakta olsa bir fikir vermek isterim fikrim: Uygarların bayraklarını,dilerinide yazabilirsiniz.Sevdikleriniz yanınızda olsun melekleriniz sağınızda bulunsun bayramınız mübarek olsun. Ve tüm öğretmenlerin öğretmen gününü kutlar ellerinden öperim.
Ben bu siteyi çok beğendim ancak Türk Tarihi Kültürü başlıklı İl İl TÜrkiye açılmıyor.
Ben bu siteye üye olmak istiyorum.
Okumadın ama güzele benziyor!
Sitenize ilk defa girdim ve bilgi edinebileceğim çok konu olduğunu keşfettim.Böyle bir site yaptığınız için teşekkürlerimi sunuyorum.
Merhaba ben henüz bir lise öğrencisiyim ve sanırım arkeolog olmak istiyorum.Ama bazı tereddütlerim var.Acaba bana yardımcı olabilir misiniz?
Arkeolog olmak isteyen kardeşim ne olmak istiyorsan onu ol ben arkeoloğum ve hayatımdan çok memnunum iş imkanı kısıtlı olmasına rağmen mutluyum tavsiye ederim arkeolojinin anlamı arkhe yani ilk bilgi loji ise bunların toplamı yani ilk bilgini toplamı demektir. Bundan yola çıkarsan neden arkeolog olduğumu anlarsın.
Gizemcim merhaba ne tesadüfki bende arkeolog olmayı istiyorum ama benimde tereddütlerim var ben lise 2 öğrencisiyim tm de okuyorum sanırım tmden olunuyor. 🙂
Ben sözüme selamun alyküm demekle başlıyorum ben bu alfabeyi çözemedim indirdiğim halde bir kaç şey çaktım ama oda bana yeterli değil.
Çok güzel.GökTürkçeyi bilmiyordum.
Yavuz TANYERİ abimize teşekkür ediyorum daha nice paylaşımlara inşallah…
Çok iyi bir paylaşım.Hep merak etmişimdir bu e-kitap çok iyi oldu bir kez daha teşekkürler.
Kılavuzu hazırlayan arkadaşa çok teşekkür ederim. GökTürkçe yazılı birçok anıtın Rusyada saklandığı söyleniyor. Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin ortadan kaldırmak istediği Türkçe ve Türklük ile igili her şey bu sitede varmış. Emek veren herkese teşekkür ederim.
Allah razi olsun.
Tarihimizi atalarimizi ve seref ve namusumuz olan Türklüge yaklasmaga calisiyoruz. Allah daim edip bunun devamini getirip güzel bir sekilde yasanmasini ve yasatilmasini nasip etsin insallah.
Türklük namustur sereftir ve Türkü Allah’ina yakinlastirir.
İnanılmaz…
Sadece saygıyla eğiliyorum.Teşekkürler.
Uyarı çok yerinde olmuş. Bunun için ayrıca teşekkürler. Ama ben “n” ve “h” harflerini bulamadım. Bu sesler Türkçe değil mi? Yoksa varda bilinmiyor mu? Örneğin adımı nasıl yazıcam?
Çok çok teşekkürler,çok güzel bir hizmet. 🙂
Sayfanızı cok begendim. bir Türk olarak ve müslüman olarak doğduğum için Allahın sevgili kulu olduğuma inanıyor ve şükrediyorum. bilgileriniz çok güzel. Geçen bir kırgız kızı ile yazıştım. Ona Türk oldugunu söyledim. hayır ben kırgızım dedi. çok üzüldüm. zaten rusça yazıyorlar ne latin ne de GÖKTÜRKÇE. Bu da beni yaraladı. ATATÜRK ün latin harflerini getirmesi bizi diger Türk devletlerinden farkımızı ortaya koydu. onlar rusların kontrolünde ilerliyorlar gelecekleri tehlikede. Türkçemize ve gökrürkçemizi koruyalım.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.
Diyemeyene de Allah yardımcısı olsun.
Emekleriniz için teşekkürler