Göz Bebeği İltihabı Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yaşanılan sağlık problemleri içerisinde en sık rastlanılan hastalıklardan biri de göz bebeği iltihabıdır. Tıp dalında iritis adı verilen göz iltihabı, gözün renkli bölgesinde iç kısmın iltihaplanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Eğer ciddiye alınmaz ise körlüğe kadar ilerlemektedir. Göz bebeği iltihaplanması dikkate alınmadığı takdirde zamanla ciddi anlamda görme problemleri yaşanabilmektedir. Doktorlar bu durumun ciddiye alınması ve ilk belirtisinde mutlaka kontrole gidilmesi konusunda uyarmaktadır. Diğer göz hastalıklarına oranla yüksek oranda risk taşıyan göz bebeği iltihabı çeşitli sebeplerden meydana gelebilmektedir. Cinsiyete veya yaşa bağlı olmadan ortaya çıkabilen ve etkisi uzun sürebilen bir sağlık problemidir. Tedavinin etkisini gösterebilmesi için ilk belirtide doktora başvurulması gerekmektedir. Ç azda olsa yaşanılan kaza sonrası ortaya çıkabilecekken genellikle romatizmalı kişilerde kış aylarında ve göz bebeğine hijyenik olmayan çıplak elle dokunulduğunda ortaya çıkmaktadır. Bazen de diyabet ve burun içi hastalıkları sonucu meydana gelebilmektedir. Bütün bunların sonucunda yüzde oranı düşük olmasına karşın frengi hastalığına bağlı olarak da görülebilir.

goz-bebegi-iltihabi

Göz Bebeği İltihabının Belirtileri Nelerdir?

  1. Göz bebeği iltihabı olan kişi ışığa baktığında hemen gözünü kapatmak zorunda kalır
  2. Gözün alt veya üst bölümünde şişlikler meydana gelir ve ağrı yaşanır
  3. Gözün içinde ve çevresinde kızarıklık ve sulanma meydana gelir
  4. Göz bebeği renkli bölümünün çevresi koyulaşır
  5. Gözde fazlaca sulanma meydana gelir(en belirgin belirtisi)

Göz Bebeği İltihabının Sebepleri Nelerdir?

  1. Frengi hastalığı
  2. Şeker hastalığı
  3. Gözde oluşan enfeksiyonlar
  4. Romatizma
  5. Çeşitli göz hastalıkları
  6. Hijyenik olmayan çıplak elle göze bebeğine temas etme
  7. Göz ilaçlarının bilinçsiz kullanılması
  8. Evde kulaktan duyma yöntemler uygulama
  9. Mevsim koşulları- soğuk hava (en belirgin olanı)
  10. Burun iltihapları
  11. Diş çürükleri

goz-enfeksiyonu

Göz Bebeği İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Genel olarak göz hastalıklarının tamamında erken teşhis çok önemlidir. Erken müdahale hastalığının erken teşhis edilmesini ve buna bağlı olarak yapılacak tedavinin kısa sürede sonuç vermesi amacı ile hastalığın ilerlemesini engellemiş olmak açısından önem kazanmaktadır. Göz bebeği iltihabının ilk aşamasında doktor öncelikle gözün iç kısmında bir muayene yapar. Bu şekilde yaşanılan sağlık probleminin hangi aşamada olduğu tespit edilir. Muayene sonrasında göz içi tomografisi çekilmektedir. Bunun amacı ise iltihaplanmanın hangi bölgede yoğun olduğunu tespit etmektir. Bu şekilde artık göz bebeği iltihabının hangi aşamada olduğu tespit edilmiş olur ve uygun tedavi yöntemi belirlenir ve uygulamaya geçilir.

Göz Bebeği İltihabının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle göz bebeği iltihabının neden kaynakladığı tespit edilir. Bunun sebebi iltihaba neden olan sebepler tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Genel olarak göz damlaları ile yapılan tedavi göz içerisinde meydana gelen iltihaplanmanın tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Hastalığın aşaması belirlendikten sonra eğer için ihtiyaç görülür ise göz damlası ile beraber steroid ilaçlar da verilmektedir. Bu yöntemlerin ikisinin de etkisini gösteremeyeceği durumda yüzdelik oranı çok az da olsa göz çevresine steroid iğne uygulanır. Ama dediğimiz gibi buna çok gerek olmayabiliyor. Genelde başta bahsettiğimiz iki tedavi yöntem uygulanmaktadır.  Göz bebeği iltihabında gözlerin dinlendirilmesi de çok önemlidir. Çünkü göz kasları yorulduğunda göz bebeği iltihabının iyileşmesi uzun sürer eğer dinlendirilir ise iyileşme süreci hızlanır. Bir gün bir sağlık problemi yaşarsanız gözünüzde kalıcı bir hasar bırakmaması için ilk belirti de mutlaka bir göz doktoruna başvurmanızı ediyoruz.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)