Hamilelik dönemi her yönden dikkat edilmesi gereken hassas bir dönem olduğu gibi beslenme açısından da çok dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Kanda her zaman belli sınırlar içerisinde serbest kalsiyum yer almaktadır. Vücut kalsiyuma ihtiyaç duyduğu zaman kemiklerdeki depolardan ihtiyacını karşılamaktadır. Hamilelik döneminde vücudun kalsiyum ihtiyacının karşılanması çok önemlidir. Bebeğin iskelet sisteminin ve dişlerinin gelişmesi için vücudun kalsiyum ihtiyacının mutlaka karşılanması gereklidir. Hamilelik dönemi boyunca düzenli beslenmeye dikkat edilmesi ve ek olarak günde en az bir bardak süt içilmelidir.
Eğer süt içemiyor ise anne adayı o zaman kalsiyum ihtiyacını peynir, yoğurt veya diğer süt ürünlerinden mutlaka kalsiyum ihtiyacını tamamlamalıdır. Dikkat çekmek istediğim nokta üçüncü trimesterde (her 3 ayda) bebeğin iskelet sistemi ve dişlerinin gelişiminin en hızlı yaşandığı dönem olduğu için bu dönemde kalsiyum ihtiyacı önemli derece de önem arz etmektedir. Bu dönemde vücutta anne adaylarının kemiklerinde tüketilen kalsiyum loğusalıkta süt yapımında kullanılmak üzere depolanmaktadır.
Hamilelik döneminde yeterli miktarda kalsiyum tüketilmemesi zamanla anne de kemik erimesine yol açacaktır. Örnek verecek olursak, düzenli olarak her gün 3 kase yoğurt anne adayının kalsiyum ihtiyacını karşılamada yeterli olacaktır. Kalsiyum yeterli oranda tüketilmediğinde anne adayında sorunlar meydana getireceği doğrudur. Ancak en mühim olanı bebek açısından olacaktır. Anne hamilelik döneminde yeteri kadar kalsiyum tüketmediği zaman kendi sağlığını tehlikeye attığı gibi bebeğini de kemik ve diş gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.
Anne adayının hamilelik döneminde günlük 1000 mg kalsiyum alması şarttır. Eğer bu ihtiyaç tamamlanamıyor ise en son çare kalsiyum ilacı alınmasıdır. Ancak ilaç tüketmektense önerilen şey kalsiyum içeren gıdalar tüketilmesidir. Hamilelik döneminde süt ve süt ürünleri mutlaka ama mutlaka tüketilmelidir.
Hamile bayanın günlük düzenli olarak yoğurt tüketmesi kalsiyum ihtiyacını karşılaması yani doğal olarak bebeğinin ve kendi sağlığı açısından çok önemlidir. Bir de yoğurt tüketmek hamilelik döneminde anne adayının karın şişkinliğini önlediği gibi bebeğinde bağırsak faaliyetlerini düzenlemektedir. Yeterli oranda kalsiyum tüketmek hamile bayanlar için ne kadar önemli ise bir o kadar da tüm bireyler için önemlidir. Vücuttaki en etkin minerallerden biri de kalsiyum mineralidir. Vücuda faydalarının saymakla bitmeyeceği kalsiyum her bireyin alması gereken bir ihtiyaçtır.
gibi birçok yönde fayda sağlamaktadır.
Hamileliğin son aylarında bacaklarda kasılmalar meydana gelmektedir. Bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına karşın, kalsiyum içeren ilaçlar ile bu durumun edilmesi söz konusudur. Kapalı yerde çalışan kişiler yani güneş ışığını alamayan kişiler, D vitamini ve kalsiyum ihtiyacını karşılayamayan anne adayları ağır hipokalsemi yani kanda kalsiyum düşüklüğü rahatsızlığı yaşaması ve bu duruma bağlı olarak vücutta tetanik kasılmaların yaşanması muhtemel bir durumdur. Son zamanlarda bu duruma daha az rastlanılmaktadır.
Eğer vücutta yeterli oranda kalsiyum minerali depolamamış ise vücut kalsiyum ihtiyacını karşılamak adına, kemik, dişler ve yumuşak dokularda buluna kalsiyuma yönelmektedir. Kalsiyum ihtiyacını buralardan karşılar fakat böyle olduğunda dokular, dişler ve kemikler zayıflar ve sonuç olarak da,
gibi sağlık sorunları yaşanmaktadır. Vücutta kalsiyum eksikliği yaşandığında,
duyu değişikliği yaşanır ve zamanla,
ve bunun yanında uyku bozuklukları yaşanmaktadır. Kalp kaslar ile iç içe olması sebebi ile kalsiyum eksikliğinden en fazla zarar görecek olan aynı zamanda hayati önem taşıyan bir organdır.