Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek düzleme aktarılmış şeklidir.
Bir çizimin harita özelliği taşıyabilmesi için;
– Kuşbakışı görünüşü yansıtması,
– Bir ölçek dahilinde küçültülmesi,
– Bir düzleme aktarılması,
gerekir.
Haritası çizilen yerin görünüşü tam tepeden yansıtılmalı, çizim kuşbakışı yapılmaz ise şekilde bozulmalar olur ve harita özelliğini yitirip resim olur. Çizilen yerin düzleme aktarılırken kullanılan küçültme oranına ise ölçek denir.
Örnek:
Yeryüzünün bir bölümünün kuşbakışı olarak çizilmesiyle elde edilen şekillerin harita özelliği taşıyabilmesi için öncelikle aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
A) Yükseklik değerlerinin verilmiş olması
B) Kullanılan işaretlerin açıklanmış olması
C) Eşyükselti eğrileriyle çizilmiş olması
D) Enlem – Boylam dairelerinin belirtilmiş olması
E) Çizimin belli bir ölçeğe göre yapılmış olması
Bir çizimin harita özelliği taşıyabilmesi için gereken şartlardan birisi de çizimin bir ölçeğe göre yapılmasıdır.
Yanıt E
Bir yerin kuşbakışı görünüşünün göz kararı (ölçeksiz) ile küçültülerek düzleme aktarılmış şeklidir.
Örnek:
“Dünya haritaları yapılırken, kara ve denizlerin yerküre üzerindeki biçimleri ve genişlikleri tam olarak yansıtılmamakta ve boyutlarında gerçeğe uymayan bozulmalar olmaktadır.”
Bu durumun ana nedeni aşağıdakilerden hangisidir.
A) Dünyanın yuvarlak (geoid) olması
B) Başlangıç meridyeninin hatalı seçilmesi
C) Kullanılan ölçeğin küçük olması
D) Harita çiziminde kullanılan aletlerin yetersizliği
E) Birçok coğrafi özelliğin birlikte gösterilmesi
Çözüm:
Haritalarda meydana gelen bozulmaların temel nedeni Dünya'nın küresel şeklidir.
Yanıt A
Haritalardaki bozulmaların tek nedeni Dünya'nın şekli değildir. Gösterilen alan büyüdükçe, ölçek küçüldükçe yer şekillerindeki engebe arttıkça haritadaki bozulma artar.
Yeryüzündeki bir bölgenin yerşekilleri ve eğimde hesaba katılarak hesaplanmasıdır.
Yükselti ve eğim ortadan kaldırılarak(her yer 0 metre kabul edilerek) hesaplanan alandır.
Ülkemizde gerçek alan ile izdüşüm alan arasındaki farkın en fazla olduğu bölge Doğu Anadolu Bölgesi farkın en az olduğu bölge İç Anadolu ve Marmara'dır. (En az olduğu bölüm Konya bölümüdür.)
Uyarı:Engebe gerçek alan ile izdüşüm alan arasındaki farkı ifade eder. Bu fark ne kadar fazla olursa çizimdeki bozulmada o derece artar.
Örnek:
Aşağıdaki illerin yüzey şekilleri göz önüne alındığında hangisinin gerçek alanıyla izdüşümsel alanı arası ndaki farkın diğerlerinden daha az olduğu söylenebilir?
A) Kastamonu B) Hakkari C) Rize D) fianlıurfa E) Ağrı
Çözüm:
Yüzey şekillerinin engebeli olduğu alanlarda gerçek alanla izdüşüm alan arasındaki fark artar. Düzlük alanlarda ise fark azalır.
Yanıt D
Örnek:
Bir yerin izdüşüm yüzölçümü arazideki yükseklikler ve çukurlar dikkate alınmadan, her yer düzlük kabul edilerek yapılan hesaplamalar sonucu elde edilir. Gerçek yüzölçümü ise bu yükseklik ve çukurluklar dikkate alınarak hesaplanır.
Buna göre, aşağıdaki ülkelerden hangisinin gerçek yüzölçümü ile izdüşüm yüzölçümü arasındaki fark en küçüktür?
A) mısır B) yunanistan C) İran D) Fransa E) Almanya
Çözüm:
Yüzey şekillerinin sade olduğu bölgelerde gerçek alan ile izdüşüm alanı arasındaki fark azdır. Mısır'ın yüzey şekilleri sade olduğundan fark azdır.
Yanıt A
Murat bey, merhaba ben bir şey sormak istiyorum tamam gerçek alan ile izdüşüm alan arasındaki fark engebeli alanlarda fazla düz alanlarda ise az, şimdi ben bu örneklerden yola çıkarak sorumu tamamlamak istiyorum, il il verilmiş soruda hatta ülkelere göre sorular sorulmuş, ben nereden bileceğim hangi ülkenin engebeli olduğu hangi ilin engebeli olduğunu bunları nasıl ayırabilirim yoksa sınavlarda da il il mi sorar yada Marmara, Ege, Doğu Anadolu vs. vs. olarak mı sorar?, yada kıta kıta mı sorar? il il ülke ülke olunca ucu açık bir soru oluyor cevaplamak gelmiyor yanlış olacak hissine kapılıyorum.
Aslında il il sorduklarında ‘Türkiyenin yükseltisinin Batıdan Doğuya doğru olduğunu hatırlarsan bu sana çok yardımcı olur Samet. Ülke ülke konusunda benimde pek bi bilgim yok.
bikere harita bilgisinin sağlam olması gerekiyo,degilse zaten coğrafyada sıkıntı hiç bitmez
ben bu sene ygs ye giricem ve coğrafyam biraz yetersiz süper bir site kim akıl edip kurduysa allah razı olsun.daha 2 gündür fark ettim ve şimdiden birçok bilgi sahibi oldum çok saolun böyle bir zamanda çok iyi oldu tekrar çok saolun:)))
Teşekkürler
ben bu sene ygs ye gircem çok iyi inanılmaz bişeyy bu
gerçek alan ile izdüşüm alan arasındaki farkın en fazla olduğu bölge Doğu Anadolu Bölgesi denilmiş ama, örnekte farkın en az olduğu yer olarak Şanlıurfa denilmiş