Hayvandan İnsana veya İnsandan Hayvana Kan Nakli Yapılır mı?

İnsandan hayvana hayvandan insana kan nakli yapılması uygun mudur? İnsan açısından hayati önem taşıyan kan nakli çok önemli bir konudur. Kan bağışı 18-65 yaş arası yapılan insani bir görevdir. Kan verebilmesi için gerekli bir önemli konu ise 50 kg üzerinde ve sağlıklı bir bünyeye sahip olması gerekmektedir. ücut yenilenmesi açısından belli bir rutinde kan vermek iyidir. Kadın ve erkeğin yıl içerisinde verebilecekleri kan farklılık göstermektedir. Erkekler en fazla 3 ay da bir verebilir. Kadınlar ise 4 ayda bir verebilirler. Sağlıklı bir insanın vücudunda normal şartlarda yaklaşık 5-6 litre kan bulunmaktadır. Kan bağışında bulunacak bir kişiden bir almada en fazla 450 ml yani yarım litre kadar kan alınabilir. Vücuttan alınan bu kan bir kaç saat içerisin de tamamlanmaktadır.

insan-ve-hayvan

Bu demek oluyor ki kan veren kişi de herhangi bir sağlık problemi oluşturmamaktadır. Steril bir ortamda ve uygun koşullarda kan bağışı için görevlendirilmiş kişilerce kan alınması doğru uygulamadır. Ortamın hijyenik olması kadar uygun kişilerden kan alınması da çok önemlidir. Kan bağışı yapılacağı zaman bağışta bulunacak kişinin kilo ve sağlık durumu incelenmesi gerekmektedir. Herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadığı ve hemoglobin düzeyinin yeterli olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kan bağışı olayında yapay kan ve sentetik kan terimleri de mutlaka duyulmuştur. Kanın yapay yollar ile üretilmeye çalışılması gibi bir hayvandan insana yada insandan hayvana kan nakli yapılması mümkün mü? soruların cevabı da merak edilmektedir.

Bir hayvandan kan alınıp insana nakledilmesi yerine neden yapay kan üretilmeye çalışılıyor gibi bir soru aklınıza gelebilir. Buna verilecek tek cevap ise, hayvandan insana kan nakli yapılması mümkün değildir. Çünkü, İnsanlar ve hayvanların genetik yapıları çok farklıdır. Bu sebeple hayvandan insana kan nakli yapıldığı takdirde şiddetli immünolojik reaksiyonlara neden olmaktadır. Şimdiki zamanın teknolojisi ile bu mümkün değildir. Ancak her geçen gün gelişen teknoloji ile  bu konu üzerinde bir gelişme sağlanır mı bilinmez.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)