…Hızlı Okuma – Hızlı Okuma Testi…
Okuma hızınızı ölçmeniz için hazırladığım hızlı okuma sayfamıza » buradan « ulaşabilir ve teste katılarak okuma hızınızın ne düzeyde olduğunu görebilirsiniz.
Hızlı okuma kuşkusuz çok önemlidir. Kimi zaman anlık okumalarda, kimi zaman ise öykü, roman… gibi uzun süreli okumalarda çokça yararını görürüz hızlı okumanın. Burada hızlı okumadan kastımız, elbette verilen bir metni en kısa an diliminde okuyup bitirmek değildir. Önemli olan, hem hızlı okumak hem de bu şekilde okuduğumuzu anlayabilmektir.
Hızlı okuma geliştirilebilir bir yetenektir. Kimse anne karnından hızlı okuyucu doğmaz. Kitaplar, dergiler, eğitim kurumları… gibi birçok kaynağın yardımıyla, siz de hızlı ve etkin bir okur olabilirsiniz.
Bu konuya yıllarını vermiş ve yurt dışında da birçok bilim adamıyla çalışmış – bilim adamı yetiştirmiş, hızlı okuma tekniğini 1970’li yıllarda Türkiye’ye getirmiş, üstad “Reha Oğuz Türkkan”ı, hızlı okumayla ilgili bir yazıda anmamak, büyük saygısızlık olur. “Hızlı Okuma” alanında yazmış olduğu “Anlayarak Çok Hızlı Okuma” adlı kitabı, yüzlerce kişiye tavsiye – hediye ettiğim bir kitaptır. Zaman kaybetmeden kitaba ulaşmanız ve kitabı detaylarıyla okumanız, inanın size çok şey kazandıracaktır.
Reha Oğuz Türkkan üstadımızın ortaya koyduğu çizgiler çerçevesinde oluşturulmuş bir “Hızlı Okuma” ağ sayfasının sıkça sorulan sorular bölümünün bir kısmını, buraya da alıyorum.
» Hızlı Okuma nedir?
Okuma esnasında, göz metin üzerinde soldan sağa doğru kayar; her kelime üzerinde duraklar. Bu duraklamalar esnasında, aynı bir fotoğraf makinesi gibi, gördüğü kelimenin resmini çekip beyne gönderir; beyin de daha önceden öğrenmiş olduğu bu sembolleri deşifre eder, bir araya getirir ve fikre ulaşır.
Hızlı Okuma tekniği, çeşitli göz egzersizleri vasıtasıyla, göz algılama kapasitesini ve duraklama esnasında gözün okuma alanını geliştirme temeline dayanmaktadır. Eğitim neticesinde, okuma ve anlama hızları %200-400 oranında yükselir.
Haliyle, Hızlı Okuma tekniği metnin sadece belirli bölümlerine bakarak uygulanan bir göz gezdirme ya da çapraz okuma yöntemi değildir. Metnin tümünü, daha doğru bir odaklanma ve daha hızlı bir algılama ile okumaktır.
» Hızlı Okuma ne zaman ortaya çıkmış?
İkinci dünya savaşı sırasında, Luftwafe (Alman Hava Kuvvetleri) Londra semalarında dolaşıp bomba yağdırırken, İngilizler pilotlarının ve kulelerde bekleyen gözcülerinin reksiyon kabiliyetlerini artırmak istediler. Ohio Üniversitesi’nden Dr. Renshaw’ın geliştirdiği “takistoskop” aletiyle subaylar talim edildi. Göz algılama hızını geliştiren bu aletin merceği, saniyenin 25, 50’si ve 100’ü hızlarda resim ve şekiller gösteriyordu. İlk başta, hiçbirşey algılayamayan subaylar, zamanla resim ve şekilleri çok net bir şekilde görmeye başladılar.
Nasıl, egzersiz sonucu bir atletin bacak kasları gelişiyor, ve daha hızlı koşabiliyor ise, aynı mantıkla göz algılama kapasitesinin de artabildiği ortaya çıktı. Savaş sonrası, teknik ABD’de okumaya uyarlandı. Resim yerine, kelimelerle yapılan takistoskop çalışmaları ile, beynin kelimeleri hızlı bir şekilde algılaması, ve neticesinde hızlı okuması sağlandı.
Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan, 1960’lı yıllarda, NY Columbia Üniversitesi’nde konu üzerinde çalıştı, ve ABD’de açtığı 128 Uni-Teq okulunun beşinde Hızlı Okuma kursları düzenledi. Daha sonra, 1980’li yılların başında tekniği Türkiye’ye getirdi.
» Etkin Hızlı Okuma Sistemi nedir?
NY Columbia Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan ve Tuğrul Türkkan tarafından geliştirilen Etkin Hızlı Okuma Sistemi, bilgisayar yazılımları ile desteklenmiş Hızlı Okuma tekniği ile, modern öğrenme tekniklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
EHO Sistemi sayesinde okuyucu,
1. Okuma hızını %200-400 oranında geliştirir;
2. Okuduklarını anlama seviyesini geliştirir,
3. Okuduklarını daha konsantre ve daha etkin bir şekilde özümseyen, değerlendiren, daha iyi akılda tutan, verimli bir okuyucu haline gelir.
EHO Sistemi, daha hızlı, etkin, esnek ve verimli bir okuyucu olmanızı sağlayan komple bir öğrenim sistemidir. Program 15-20 saat içerisinde, belirli çalışma dilimleri halinde uygulanır. 20 saatlik çalışma neticesinde, kişiler eskisine nazaran ortalama 2,5 kat daha hızlı okuyan, okuduklarına daha iyi anlayan ve daha uzun süre akılda tutabilen okuyucular haline gelirler.
» Neden sadece Hızlı Okuma değil de, EHO?
Çünkü EHO Sistemi, sadece göz hızını arttıran basit egzersizlerden ibaret bir yöntem değildir. Hızlı Okuma teknikleri, EHO Sistemi’nin sadece bir parçasını oluşturur. Okuma göz ve beyin vasıtasıyla yapılır. Hızlı Okuma tekniği sadece gözün gelişimi ve yeni ritminin oturtulmasıyla ilgilidir. Faydalıdır, ancak tek başına yeterli değildir.
EHO Sistemi, Göz Gezdirerek Okuma (Skimming/ Scanning) da değildir. Metnin tamamını daha hızlı ve daha iyi anlayarak okumanızı sağlar.
PhotoReading®, Mind Mapping® gibi yeni öğrenme tekniklerinin, bilgisayar destekli Hızlı Okuma’ya entegre edilmesiyle oluşturulan bu yeni öğrenme sistemi sayesinde, okuma hızının ötesinde, okuduklarını anlama seviyelerinde de büyük artışlar meydana gelmektedir.
10 üzerinden 3.5 😛
Ben bu egodan anladığım tek şey şu bundan sonra artık çok kitap okuyacağım ve bütün arkadaşlarımı geçiceğim okumak güzel bir şeydir okuduğun kitabın harikalar diyarına götürür seni, ne demişler ana gibi yar kitap gibi diyar olmaz değilmi arkadaşlar?
Yukardaki metni vasat düzeyde okudum ağızla okuyorum göz teknığiy okuyamıyorum bu tekniği nasıl geliştirebılir im?
Been şahsen dakikada tamm 1350 kelime okudum hehheh
çok güzel okuma hızımı öğrendim ve bundan sonra çoook kitap okuyacağım
bence yazı hiç güzel değildi daha güzel yzılar koysnız ve birden fazla yazı insanların daha kısa sürede daha çok okuyacağına inanıyorum
dakikada 620,idare eder mi?
Ben dakikada 988 kelime okudum ama hala yeterli bulmuyorum.Bünkü benim beklentilerim çok fazla …Ama fena değilim galiba (biliyorum bazı kişiler kızacak ama… 🙂 )
çağlar hızlı okuma güzel ama zevksiz biraz çok hızlı geçiyor bana göre zevksizdir arkadaşlar
bence o kadar kelimenin 1 dakikada okunması imkansız onlar en az 2-3 dk okunur. bence yetersiz…
ben de dakikada 891 kelime okudum. acaba iyi mi bence fena değil. yani yaşıma göre. arkadaşlar bence sizinkiler de iyi. ama iyiyim diye okumayı bırakmayın!
ben onları hem göz hem de ağız tekniğiyle okudum. yani ikisini de aynı anda. ağızla okuyunca daha geç okuyorsun. hem beynin algılıyor hem de karşındakine sergiliyorsun.
Yönetici Notu: Yorumlarınız birleştirilmiştir.
arkadaşlar hergün kitap okumamız gerekir eğer okumassak zor durumu düşeriz mesela sınıfta öğretmen bizi kaldırdı kitap okuyamadık çok kötü değil mi en az günde ben 20 tane kitap okuyorum
merhabalar
ben sizi eleştirmek amaçlı yazmıyorum bunu.
sadece hızlı okuma tekniklerini verip sonra test yapılsa iyi olur
arkadaşlar hızlı okumak önemli ama bir yandan da okuduğunu anlamakda önemli ben hızlı okurken okuduğumdan çok fazla bişey anlamıyorum
sena 1350 kelime okudumuşsun ama metinin hepsini anladın mı???
sizin yaptığınız bu yazıyı çok sevdim ve beğendin sizinle gurur duyuyorum ve diğer çalışmalarınızda başarılar duyuyorum
dorusu cok begendım kısılerın buradan bakarak okuma koonusunda yeterlı ya da yetersız oldugunu anlayıp gelıstırmelerı cok güzel bir şey.. ama okuduktan sonra yetersız sonuç alındıgında okumayı gelıstırılmelıdır kesınlıkle ve kesınlıkle alıstırmalar yapılmalıdır..
BENCE BU SİTE SÜPEEER VE HARİKA BİR SİTE
ben ve kardeşim bu siteyi çok sevdik gerçekten çok önemli ve bu ülkede gerekli olmasın rağmen oluşturulmayan bir site yapmışsınız sizi tebrik ediyorum ve bu işin devamını bekliyoruz ilk okuldan üniversteye kadar faydalı bir site
siteniz çok ama çok güzel ben ilk olarak destanlarımızdan örnek vermesine çok sevindim hala ayakta durdugumuzu bilmek güzel yani hoş okuma hızıma baktım dakikada 750 kelime okuyorum. biliyorum o kadar güzel degil ama yine de bana göre iyi hızımı hep yüksek tutucam teşekkürler bilgicik okumam hızlandı teşekkür ederim bu sitede çok güzel olmuş sag olun
ya ben cok hızlı okudugumu zannedıyodum ama ancak ıyı okuyucu olabıldım
güzel bir site ben nasıl okuduğumu bilmiyordum şu anda daha fazla okumam gerekli olduğunu anladım keşke herkes kendini testetse