Hızlı Okuma Testi (Okuma Hızınızı Ölçün)

…Hızlı Okuma – Hızlı Okuma Testi…

https://www.bilgicik.com/resimler/hizli_okuma.jpg

Okuma hızınızı ölçmeniz için hazırladığım hızlı okuma sayfamıza » buradan « ulaşabilir ve teste katılarak okuma hızınızın ne düzeyde olduğunu görebilirsiniz.

Hızlı okuma kuşkusuz çok önemlidir. Kimi zaman anlık okumalarda, kimi zaman ise öykü, roman… gibi uzun süreli okumalarda çokça yararını görürüz hızlı okumanın. Burada hızlı okumadan kastımız, elbette verilen bir metni en kısa an diliminde okuyup bitirmek değildir. Önemli olan, hem hızlı okumak hem de bu şekilde okuduğumuzu anlayabilmektir.

Hızlı okuma geliştirilebilir bir yetenektir. Kimse anne karnından hızlı okuyucu doğmaz.  Kitaplar, dergiler, eğitim kurumları… gibi birçok kaynağın yardımıyla, siz de hızlı ve etkin bir okur olabilirsiniz.

Bu konuya yıllarını vermiş ve yurt dışında da birçok bilim adamıyla çalışmış – bilim adamı yetiştirmiş, hızlı okuma tekniğini 1970’li yıllarda Türkiye’ye getirmiş, üstad “Reha Oğuz Türkkan”ı, hızlı okumayla ilgili bir yazıda anmamak, büyük saygısızlık olur. “Hızlı Okuma” alanında yazmış olduğu “Anlayarak Çok Hızlı Okuma” adlı kitabı, yüzlerce kişiye tavsiye – hediye ettiğim bir kitaptır. Zaman kaybetmeden kitaba ulaşmanız ve kitabı detaylarıyla okumanız, inanın size çok şey kazandıracaktır. 

Reha Oğuz Türkkan üstadımızın ortaya koyduğu çizgiler çerçevesinde oluşturulmuş bir “Hızlı Okuma” ağ sayfasının sıkça sorulan sorular bölümünün bir kısmını, buraya da alıyorum.

» Hızlı Okuma nedir?

Okuma esnasında, göz metin üzerinde soldan sağa doğru kayar; her kelime üzerinde duraklar. Bu duraklamalar esnasında, aynı bir fotoğraf makinesi gibi, gördüğü kelimenin resmini çekip beyne gönderir; beyin de daha önceden öğrenmiş olduğu bu sembolleri deşifre eder, bir araya getirir ve fikre ulaşır.

Hızlı Okuma tekniği, çeşitli göz egzersizleri vasıtasıyla, göz algılama kapasitesini ve duraklama esnasında gözün okuma alanını geliştirme temeline dayanmaktadır. Eğitim neticesinde, okuma ve anlama hızları %200-400 oranında yükselir.

Haliyle, Hızlı Okuma tekniği metnin sadece belirli bölümlerine bakarak uygulanan bir göz gezdirme ya da çapraz okuma yöntemi değildir. Metnin tümünü, daha doğru bir odaklanma ve daha hızlı bir algılama ile okumaktır.

» Hızlı Okuma ne zaman ortaya çıkmış?

İkinci dünya savaşı sırasında, Luftwafe (Alman Hava Kuvvetleri) Londra semalarında dolaşıp bomba yağdırırken, İngilizler pilotlarının ve kulelerde bekleyen gözcülerinin reksiyon kabiliyetlerini artırmak istediler. Ohio Üniversitesi’nden Dr. Renshaw’ın geliştirdiği “takistoskop” aletiyle subaylar talim edildi. Göz algılama hızını geliştiren bu aletin merceği, saniyenin 25, 50’si ve 100’ü hızlarda resim ve şekiller gösteriyordu. İlk başta, hiçbirşey algılayamayan subaylar, zamanla resim ve şekilleri çok net bir şekilde görmeye başladılar.

Nasıl, egzersiz sonucu bir atletin bacak kasları gelişiyor, ve daha hızlı koşabiliyor ise, aynı mantıkla göz algılama kapasitesinin de artabildiği ortaya çıktı. Savaş sonrası, teknik ABD’de okumaya uyarlandı. Resim yerine, kelimelerle yapılan takistoskop çalışmaları ile, beynin kelimeleri hızlı bir şekilde algılaması, ve neticesinde hızlı okuması sağlandı.

Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan, 1960’lı yıllarda, NY Columbia Üniversitesi’nde konu üzerinde çalıştı, ve ABD’de açtığı 128 Uni-Teq okulunun beşinde Hızlı Okuma kursları düzenledi. Daha sonra, 1980’li yılların başında tekniği Türkiye’ye getirdi.

» Etkin Hızlı Okuma Sistemi nedir?

NY Columbia Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan ve Tuğrul Türkkan tarafından geliştirilen Etkin Hızlı Okuma Sistemi, bilgisayar yazılımları ile desteklenmiş Hızlı Okuma tekniği ile, modern öğrenme tekniklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

EHO Sistemi sayesinde okuyucu,

1. Okuma hızını %200-400 oranında geliştirir;
2. Okuduklarını anlama seviyesini geliştirir,
3. Okuduklarını daha konsantre ve daha etkin bir şekilde özümseyen, değerlendiren, daha iyi akılda tutan, verimli bir okuyucu haline gelir.

EHO Sistemi, daha hızlı, etkin, esnek ve verimli bir okuyucu olmanızı sağlayan komple bir öğrenim sistemidir. Program 15-20 saat içerisinde, belirli çalışma dilimleri halinde uygulanır. 20 saatlik çalışma neticesinde, kişiler eskisine nazaran ortalama 2,5 kat daha hızlı okuyan, okuduklarına daha iyi anlayan ve daha uzun süre akılda tutabilen okuyucular haline gelirler.

» Neden sadece Hızlı Okuma değil de, EHO?

Çünkü EHO Sistemi, sadece göz hızını arttıran basit egzersizlerden ibaret bir yöntem değildir. Hızlı Okuma teknikleri, EHO Sistemi’nin sadece bir parçasını oluşturur. Okuma göz ve beyin vasıtasıyla yapılır. Hızlı Okuma tekniği sadece gözün gelişimi ve yeni ritminin oturtulmasıyla ilgilidir. Faydalıdır, ancak tek başına yeterli değildir.

EHO Sistemi, Göz Gezdirerek Okuma (Skimming/ Scanning) da değildir. Metnin tamamını daha hızlı ve daha iyi anlayarak okumanızı sağlar.

PhotoReading®, Mind Mapping® gibi yeni öğrenme tekniklerinin, bilgisayar destekli Hızlı Okuma’ya entegre edilmesiyle oluşturulan bu yeni öğrenme sistemi sayesinde, okuma hızının ötesinde, okuduklarını anlama seviyelerinde de büyük artışlar meydana gelmektedir. 


Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)