Almanya'da iki dilli eğitim üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Köln Üniversitesi Alman Dil Bilimi Kürsüsü Başkanı prof. Dr. Claudia Maria Riehl‚ iki dil bilenlerin‚ konuları kavramakta tek dil bilenlere göre daha başarılı olduklarını‚ iki dilliliğin 6 yaşına kadar da yoğun şekilde desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Köln kentinde düzenlenen “Çok dillilik” adlı seminerde konuşan Riehl‚ dünyada iki dil konuşanların sayısının‚ tek dil bilenlere göre fazla olduğunu kaydetti.
Riehl‚ iki dilli yetişen çocukların konuları daha çabuk kavradığını ve sosyal ilişkilerde daha başaralı olduğunu belirterek‚ “Bizim görüşümüze göre ikinci dil seçimi İngilizce yerine çevrede konuşulan bir dil olmalı. Almanya'da Türkçe seçimi bunun için iyi bir örnek” dedi.
Türk-Alman Sanayi Odası Genel Müdürü Holger Hey ise iki dilliliğin günümüzde çok önemli olduğunun artık bilindiğini‚ Türk kökenli çocukların okullarda iki dille yetişmeleri gerektiğini belirtti.
Hey‚ “Örneğin Türk gençleri iki dil sayesinde Türkiye'de bulunan Alman şirketlerinde çalışma şansına sahip olsunlar. Artık kabul edilmelidir ki Türkçe bir dünya dilidir. Dünyanın her yerinde konuşulan bir dildir. İngilizce ve Fransızca kadar yaygın olan bu dilin imajı üzerinde çalışılmalıdır. Devlet iki dilli eğitim konusunda ne yazık ki maddi götürüleri nedeniyle yeterli hassasiyeti göstermiyor. Peki işsizliğin götürüsünü hesaplıyorlar mı? Dil eğitimine yatırım‚ devleti gelecek yıllarda büyük masraflardan kurtarır” dedi.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Yabancılar Meclisi Birliği Başkanı Tayfun Keltek ise‚ eyaletteki eğitim bakanlığının çok dilliliğin önemini kavrayamadığını savundu.
Anadilin desteklenmesinin‚ bulunulan ülkenin dilinin öğrenilmesinde büyük katkısı olduğunu ifade eden Keltek‚ “Çok dillilik gerçeği kabullenilmelidir” dedi.
Eyalet Eğitim Bakanlığı adına toplantıya katılan Jagoda Könitz‚ bakanlığın‚ anadil konusunda göçmen çocuklarına yıllardan bu yana ders verdirdiğini‚ daha fazlasının organizasyon açısından mümkün olmadığını söyledi.
|