Horlama, üst hava yollarının tıkanması sonucu meydana gelen kişinin kendini de yakınındaki kişiyi de rahatsız ettiği bir sağlık sorunudur. Nefes almakta sıkıntı yaşayan kişilerde horlamalar oluşur. Kadınlar 40 yaş sonrası menopoz dönemlerinde görülmesine karşın, erkeklerde 20 yaş sonrası her 10 kişiden 5- inde görülmektedir. genel anlamda bir hastalık olmayan horlama, hastalık belirtisi olarak da görülmektedir. Uyku esnasında nefes alış verişine etki ettiği için, tek başına hastalık gibi görünmese de nefes yoğunluğu sağlanamadığı takdirde ölümcül de olabilir.
Horlama; Hafıza sorunlarına, konsantrasyon bozukluğu, huzursuzluk, tansiyon yüksekliği ve kalp hastalıklarına neden olacak etkiye sahiptir.
Teşhisin doğru konulması ile tedavisi tabi ki de mümkündür. Örneğin, Geniz etindeki oluşan probleme ilaç tedavisi uygulanması yanlış olur cerrahi müdahale gereklidir. Ama üst solunum yollarımız ile ilgisi bir sağlık sıkıntımız var ise de, bunda ilaç tedavisi mümkündür. Horlama da ortaya konulmuş net bir çözüm yöntemi olmamakla birlikte, en uygun görülen ilaç tedavisi ve cerrahi müdahaledir. Bunun için öncelikle hastanın sorunu ile ilgili teşhis konur ve duruma göre müdahale yöntemi seçilir,uygulanır.
Uvulopalatofarengoplasti: Bademcik ve sarkık damaklarda uygulanan, uygulama süreci uzun yıllara dayanan bir cerrahi müdahale yöntemidir. Kesin çözüm yaratan bir ameliyattır. Ameliyat sonrası hastada normal olarak boğaz ağrısı görülmektedir.
Lazer Cerrahisi: Başarı oranı yüksek, uygulaması kolay bir lazer tedavisidir. Operasyon küçük dile uygulanmaktadır. Yapılan tedaviden sonra yutkunma sorunu ve boğaz ağrıları normaldir.