Gece gökyüzüne baktığımızda birçok gök cismini (Ay, yıldızlar, gezegenler) görebilirken çevremizdeki nesneleri eğer sokak lambaları yoksa zor seçeriz. Gündüz bir ormanda ağaçların arasından ya da sabah evimizin perceresinin arasından sızan güneş ışığını görebiliriz.
El feneri ve araba farlarından çıkan ışığın izlediği yolu gözümüzle gözlemleyebiliriz.
Gece deniz yüzeyinde oluşan yakamoz gözlerimizi okşarken arkadaşımızın kolundaki saatten gözümüze gelen ışın rahatsız eder.
Işık madde ile karşılaşınca maddenin özelliğine göre ya geçmez (yansır yada soğurulur) ya geçer, yada bir kısmı geçer bir kısmı geçmez (yansır yada soğrulur).
Aynaya gelen ışın madde tarafından yansıtılır yani maddenin içinden geçemez. Mercek cam gibi cisimlere gelen ışınlar ise madde tarafından geçirilebilir yada bir kısmı geçebilirken bir kısmı yansır.
Kumaş gibi cisimler ise ışığı geçirmez (ışığın bir kısmı yansır bir kısmı ise cisim tarafından soğurulur.)
Güneşten Dünyamıza gelen ışınlar atmosfer ile karşılaşır. Atmosfer gelen ışığın bir kısmını geçirerek yeryüzüne ulaşmasını sağlar. Atmosferden geçemeyen ışığın bir kısmı atmosfer tarafından soğurlur geri kalan kısmı ise atmosfer tarafından yansıtılarak uzaya geri döner.
Dünyada gece olan bölgelere güneş ışığı ulaşmazken bu bölgeler Ay tarafın aydınlatılır. Ay bir ışık kayanğı olmamasına rağmen Güneş’ten aldığı ışığı yansı- tırak Dünya’da gece olan bölgeleri aydınlatır.
Bir doğa olayı olan Güneş tutulması olayı Ay’ın Güneş ile Dünyamızın arasına girmesiyle oluşur. Bu durumda 1 nolu yere Ay Güneşten gelen ışık ışınlarının geçmesini engeller. (Ay, Güneş ışıklarını geçirmez.)
Güneş ve Ay’dan gelen ışınlar cisimlerden yansıyarak gözümüze gelir ve cisimleri görebiliriz.
Dünya’nın Güneş ile Ay arasına girdiği doğa olayına Ay tutulması denir. Ay bu konumda iken Güneş’ten ışık alamaz. Ay ışık alamadığından Dünya’dan Ay görülmez.
ÖRNEK SORU
I. Işık madde ile karşılaşınca maddeden yansıyabilir.
II. Işık maddede soğurulabilir.
III. Işık soğuran maddenin ısısı artar.Yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
A) I ve II
C) II ve III
B) I ve III
D) I, II ve IIIÇÖZÜM
Işık madde ile karşılaşınca yansıyabilir, soğurulabilir, geçebilir. I. ve II. doğrudur.
Isıyı soğuran maddenin ısısı artar III.doğru-Yanıt D
ÖRNEK SORU
Yukarıda bir bilgi şeması verilmiş olup bilgi doğru ise D, yanlış ise Y okları takip edilerek verilen şekillerden birine ulaşılıyor.
Buna göre, tabelalar takip edilirse verilen şekillerden hangisine ulaşılır?ÇÖZÜM
Işık madde ile karşılarsa ya geçer ya geçemez ya da bir kısmı geer bir kısmı
geçemez. “Madde ile karşılaşan ışık maddenin içinden geçemeyebilir.” ifadesi doğru olduğundan D oku izlenir.”Cama gelen ışık camın içinden geçer.”ifadesi doğru olduğundan D oku takip edilerek şekline ulaşılır.Yanıt A
Aslında sayfa güzel ama biraz daha açıklayıcı olmalıydı.
Çok iyi bir site
Çoooooook beğendim güzel işime yaradı
Bende Sami ye katılıyorum