İskenderiye Feneri
(Dünyanın Yedi Harikası)
İskenderiye Feneri, görkem olsun, şöhret olsun diye yapılmamış, hakikaten kullanılan tek harikamız. Mısır'daki İskenderiye Limanı'nın karşısındaki Pharos Adası'na yapılan fener, denizciler için sağ salim eve dönmek, mimarlar için dünyanın en yüksek yapısı, bilimadamları için ise ışığı 70 kilometre öteye taşıyabilen gizemli bir ayna anlamlarını taşıyordu.
Büyük İskender öldükten sonra Mısır'ın hakimiyeti İskender'in komutanı Ptolemy Batlamyus Soter'e geçmişti. Batlamyus olarak anılan devlet, Yunanlılar ile yakın ilişki halindeydi ve deniz ticareti yapılıyordu, bu nedenle bir deniz feneri yapılması zorunluydu.Fener, milattan önce 285-246 arasında yapılmış ve iki kral görmüş. Şimdiye kadar yapılmış en yüksek deniz feneri olan 135 metrelik binanın tunç aynası geceleri 70, gündüzleri 35 kilometre uzaklıktan görülebiliyormuş. Önce ayna kırılmış, sonra 356'daki depremde üst kısmı yıkılmış. 1302'de ve 1323'de yaşanan iki depremde orta kısmı da yıkılmış ve 1500'lerde tamamen yokolmuş. Üstünde olduğu adadan dolayı Pharos olarak anılan fener sayesinde İspanyolca, Fransızca ve İtalyancada deniz fenerine Pharos denir. Deniz fenerlerinin tasarımı o günden beri hâlâ değişmemiştir.
Tehlikeli kıyı şeridi boyunca gemicileri yönlendirmek amacı ile İskenderiye kenti kıyısındaki Faros (Pharos) adasında yapılmıştır.Proje Büyük İskender'in komutanları Ptolemy Soter zamanında M.Ö 290 yılları sonunda başlamış, ölümünden sonra oğlunun hükümdarlığı zamanında bitirilmiştir. Şehrin batı limanında bulunan fener yaklaşık 166 m. yüksekliğindedir. Sadece harikaların değil bugüne kadar yapılmış fenerlerin de en yükseğidir. Gemicilik için güvenli bir ortam sağlamak isteyen Yunanlı tüccar Sostratus tarafından finanse edilmiştir. Fener'in en gizemli yanı, gündüzleri bile güneş ışığını denize yansıtmak amacı ile tasarlanmış cilalı bronz aynalarıydı. Geceleri ise aynaların önünde ateşler yakılıyor, böylece aynanın yansıttığı ışık gece yaklaşık 50 km. mesafeden görülebiliyordu. Yapı bir dizi depreme kadar bozulmadan kaldı. Fakat depremler ve doğal şartlar sonunda çöktü. Üst kısmı 955 yılında bir deprem ve fırtınada kopan fenerin gövde kısmı da 1302'de başka bir depremde çöktü. En sonunda 1480 yılında Memlük Sultanı Kait-bay tarafından fenerin olduğu yere yapılan bir kalede malzemeleri kullanılmak üzere tamamen yıkıldı.
…İkinci Kaynak..
Bu büyük deniz feneri daha sonra anakarayla birleşen Pharos Adası'nda İÖ.280 dolaylarında yapılmıştı. Yüksekliği konusunda anlatılanlar değişiktir; Bazılarının söylediklerine bakılırsa 180 m idi. Tepesinde, İskenderiye limanına giren gemilere yol gösteren bir ışık yanardı.Bu fener de 1375'te bir deprem sonucu yerle bir oldu. İskenderiye'nin biraz açığında yer alan Pharos adası üzerinde yapılan bu fener, kendi çağının en büyük yapısıydı. Bir depremle yıkılmış olan fener, çok işlek bir limanda yer aldığı için zamanında bile birçok kişinin bildiği bir yapıydı.Türkçenin Tarihi, Orhun Abideleri, Anlatım Bozuklukları, Cümlenin Öğeleri, Yazım ve Noktalama, Türkoloji Makaleleri, Edebiyat Nedir?, Alfabelerimiz, Atasözleri, Bulmacalar, Edebi Sanatlar, Sınav Soruları, Kpss, Oks, Öss, Bunları Biliyor musunuz?, Özlü Sözler, Güzel Sözler, Türkçe, Edebiyat, Masallar, Destanlar, Astroloji, Roman Özetleri
Mısır'da İskenderiye Limanı'nın karşısındaki Pharos Adası üzerine yapılmıştı. Romalılar Mısır'ı ele geçirdikten sonra burada Ptolemaios (Batlamyus) olarak anılan bir devlet kurmuşlardı. İnşaası M.Ö. 285-246 yılları arasında süren Fener, bu devletin ilk iki kralı Ptolemy-Batlamyus-Soter ve Ptolemy tarafından yaptırılmıştı. Kaidesi ile birlikte 135 metre yüksekliğinde olan fener, beyaz mermerden yapılmıştı. Tepesinde bulunan, tunçtan yapılmış büyük bir ayna 70 kilometre uzaklıktan görülüyor ve limana giren gemilere rehberlik ediyordu.
Üç bölümden oluşan fenerin mimarı Knidos'lu Sostratus'tur. Alt bölümü dikdörtgen şeklinde ve yaklaşık 55 metre yüksekliğindeydi. Orta bölüm, yukarıya doğru giden rampası olan bir silindir şeklindeydi. Yaklaşık 27 metre yüksekliğindeydi. Üst bölüm ise silindir şeklindeydi ve üzerinde alevin bulunduğu bir odası vardı. İskenderiye Feneri, antik çağın yedi harikası içinde günlük yaşam için kullanılan tek eserdir. Ayrıca yedi harikanın ve gelmiş geçmiş deniz fenerlerinin en yüksek olanı da bu fenerdir.
Üst kısmı M.S. 955 yılında bir deprem ve fırtınada kopan fenerin gövde kısmı da 1302'de başka bir depremde yıkıldı. 1500 yılında ise bu yapıya ait kalıntılar tamamen yok oldu. Üzerinde inşaa edildiği adadan dolayı Pharos olarak anılmış ve bu kelime bir çok dile yerleşmiştir. İspanyolca, Fransızca ve İtalyancada Pharos, deniz feneri anlamına gelmektedir. Yıkılmadan önce yapılan resimleri, dünyadaki deniz fenerlerine yüzlerce yıldan beri örnek olmuştur.
|» “D. Yedi Harikası” Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Yazı cok yararlı çok işime yaradı emeği geçen herkeze teşekkürler.
Süper bunlar hakkatten okuyun.
Çok güzel bir site işime yaradı ama biraz kısa olsaydı dahada güzel olacaktı.
Bu benim performans ödevimdi hocamız vermişti güzel bir site benim için çok faydalı ama bence bu sitenin güzellleşmesi için biraz daha güzel kaynakları ve bunla yetmez baska kaynakların da konulmasında yer var diyorum bence. Ehh bana müsade anlayan anlamıştır neyse Bu arada da ise biraz yazılar kısa olsaydı güzel olurdu ama neyse yine de güzel herkese slmlar.
Yönetici Notu: Lütfen Türkçeyi “TÜRK”çe kullanın!
Bence çok güzel bir site. Biraz daha bilgi olursa daha da güzel olur.
Yararlı bilgiler vardı.Bu bilgileri aktaranlara çok çok tesekkür ediyorum… Bu bilgiler çok işime yaradı. RaBiA.
Kim yazmışsa çok teşekkür ederim. Zaten benim de bununla ilgili ödevim vardı. Bu siteyi çok seviyorum.
Bence kısa olmalıydı yaaa ama bilgiler süper teşekkür ederim.
-Harika bir yazı olmuş. Gerçekten çok işime yaradı. Kim yazdıysa teşekkürler, herkese selamlar…
Alparslan
Bu siteyi gerçekten çok beğendim.Bilgileri kim yazdıysa ellerine sağlık,çok teşekkürler,gerçekten çok işime yaradı.
Siteniz çok iğrenç en kısa zamanda değiştirin!
Bence güzel ve yararlı bir site sosyal bilgiler ödevime yardımcı oldu çook mutluyum.
ÇOK GÜZEL BİR SİTE ÖĞRETMENİMİZ ÖDEV VERMİŞTİ BU SİTE BENİM İÇİN FAYDALI BİR SİTE AMA YAZILAR BİRAZ KISA OLSA ÇOK GÜZEL OLACAK
İskenderin komutanının adı ptolemaios! Ayrıca ikinci kaynakta yer alan romalıların kurduğu devlet deildir ptolemaios, iskenderden sonra hakimiyet devam ettiren 3 komutandan birisidir. Dier generalleri ise antiochos ve seleukostur. Bunlar iskenderden sonra topraklarını 3 e bölmüş ve kendi isimlerini koymuşlardır. Ayrıca b. İskender öldükten sonra ptolemaios’un onu mısır’ a götürdüğü söylenir..bir de fenerde yukarıya doğru giden rampalı yapı denilmiş buna antik mimari de enthasis denir lütfen iyi araştırılıp bişeyler yazılsın…
ögretminde bu bilği sayesinde 100 verdi. teşekkür.
bence siteniz çok güzel uzun yazılarla proje ödevime yardımcı oldu teşekkürler