İstanbul’da Trafik Problemi

İstanbul yaklaşık 17 milyon nüfusuyla Türkiye' en kalabalık olan ilidir. İki kıta olan Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlaması ve balkanlara bu şehrimiz üzerinden geçiş sağlanması ile tarih boyunca önemini korumuştur. Tarih çğlar boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan İstanbul, hep gözde şehir olmuştur. Çok fazla imparatorluk' ada başkentlik yapmıştır. Şehirin önemi böylece artmakta çünkü, tarihi kalıntılar ve gezilecek yerlerin çok olması turist nufüsuda artırmaktadır. Yaz, kış demeden gelen turistler özellikle, Ayasofya camii ve Sultan Ahmet Camiini gezmektedir. içi ve yurt dışı turist akımını da düşünürsek inanılmaz bir insan kalabalığı karşımıza çıkmaktadır.

istanbul-trafigi

İstanbul dünyanın en kalabalık şehirleri arasına girmiş ve 5.sırada yerini almaktadır. İlk sırada Çin Halk Cumhuriyetinden Şangay başı çekmekte daha sonra sırası ile Karaçi ( Pakistan), Pekin ( Çin Halk Cumhuriyeti), Lagos (Nijerya) ve İstanbul gelmektedir. Nüfusun bu kadar kalabalık olması bir çok problemi de beraberinde getirmektedir. İstanbul' un en büyük sorunu trafik olarak karşımıza çıkmaktadır. İstanbul trafiğine her geçen bir önlem daha alınmasına rağmen bu sorun bir türlü çözülememektedir. İstanbul şehir içi ulaşımda bir çok tramvay, metro, İETT ( İstanbul Elektrikli Tramvay ve Tünel işletmeleri), metrobüs, ido ve vapur seferleri yapılmakta amaç herkesin hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşımını sağlamaktır. Saymış olduğumuz ulaşım araçlarından birinin aksaması tüm trafiği alt üst etmektedir. ın erken saatlerinde başlayan İstanbul trafiği öğlen biraz nefes alsada akşam iş çıkış saatlerinde herkesin bu trafiğe yakalanmasına sebep olmaktadır. Özellikle şahsi taksilerle ulaşımını gerçekleştirenler saatlerce yolda beklemek zorunda kaldıkları görülmektedir.

İstanbul' da iki kıtayı birbirine bağlayan  iki köprü bulunmakta bunlar; Boğaziçi köprüsü ( birinci köprüde denilmektedir) ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bulunmaktadır. Halihazırda yapılmakta olan 3. Köprüde bulunmakta ve ismini de Yavuz Sultan Selim Köprüsü olarak verilmiştir. Bu iki kıta arasından geçişler sadece bunlarla sınırlı değildir. Kısa bir süre önce yapımı bitmiş olan Marmaray' da hizmete girişi 29 Ekim 2013 olarak tarihe geçmiştir. İki kıta arasındaki ulaşıma baktığımızda vapur seferleri de yapılmakta en kısa sürede geçiş sağlanmaktadır. Peki kıtalar arası geçişi kısa sürede yaptık gideceğimiz yere varamadıysak eğer işte İstanbul trafiği şimdi başlıyor demektir. Ne kadar tramvaylar ve metrolar olsa da bunları kullanan insan sayısı oldukça fazladır. Mesela kısa bir mesafe olan Taksim-Beşiktaş arası akşam saatlerinde trafiğe yakalanırsanız tam bir çile, yaklaşık olarak yarım saat veya daha fazla sürmektedir. Oysaki yollar boş iken süresi yaklaşık 5 dakikadır.

Her ne kadar ulaşım ağı gelişmiş olsa da yetersiz kalmakta ve şehir halkı mağdur edilmektedir. Kısa sürede daha fazla metro ve tramvay yapılmalı, toplu taşıma araçları artırılmalıdır. Şuan ki durumda İstanbul her geçen gün çekilmez bir hal almaktadır.

 

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)