Tadının keskin olması tüketim için tercih edilmemesine sebep olsa da kekik, sağlık yönünden büyük bir öneme sahiptir. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz kekik ballıbabagiller familyasındandır. İçerisinde bitkisel besinler, bileşen ve vitaminler, mineraller barındırması ile sağlığımıza birçok fayda sağlamaktadır. Potasyum, demir, kalsiyum, selenyum, magnezyum, manganez yönünden zengin bir bitkidir. Bitkisel tedavilerde en çok tercih edilenler arasında yer alan kekik, çorak topraklarda yani güneşli bölgelerde yetişmektedir. En çok Akdeniz Bölgesinde ve Güney Avrupa da yemekler ile beraber tüketilmektedir. Kekiğin en verimli toplama dönemi Haziran-Ekim ayları arasındadır ve çoğunlukla güneşte kurutularak kullanılır. Kekiğin içeriğinde kimyasal olarak % 1 oranında kendi has kokusunu veren thymol ,karvakrol bunlarla beraber simon, borneol, linaol maddelerini içeren uçucu yağ ,acı esans , tanen ,flavonit ve tripenoit bulunmaktadır.
Ülkemizde kekiğin üretim konusunda önemi oldukça büyüktür. Dünya kekik ticaretinin % 70 ini elinde bulundurmaktadır. Dünya da ortalama olarak önde gelen Türkiye , ihracatta %19 ile ikinci sırada yer alıyor. ABD ,Yunanistan,Fransa,Almanya başta olmak üzere 30 a yakın ülkeye ihracat yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Kekik çorba kekiği , İzmir kekiği, Tarsus kekiği olarak üç grupta adlandırılır. Türkiye de ihraç edilen kekin türlerinden en büyük paya sahip olan kekik ise İzmir kekiği( (Origanum onites L.)dir. Mısırlıların tarihte fazlaca kullandığı bir bitki olan kekik , mısırlılar tarafından en çok mumyalama işlemlerinde kullanılmıştır. Hippokrates hayatında kekiği sağlık açısından fazlasıyla bulundurmuştur. Örneğin; Nefes darlığı , astım, zehirlenme vak'aları ve bunlarla beraber düşük ve ölü doğum yapan kadınların tedavilerinde de kullanılmıştır.Kan pıhtısının önleme amaçlı balla karıştırılarak tüketilmesi ,boğaz ağrılarında hardalla karıştırılarak tüketilmesi üzerinde durmuştur. Bu kadar faydayı sağlayan kekik mutfağımızın vazgeçilmez bir baharatı halini almıştır.
–Öksürük ,bronşit gibi solunum yolu ile ilgili hastalıklarda fazlaca kullanılır.
–Cilt yüzeyine uygulandığında( kekik suyu ve kekik yağı harici olarak )mantar türü hastalıklardan korur.
–Kekik suyu ile ağız çalkalamak ağızdaki bakterileri azaltır ve diş eti hastalıklarını özler.
–Kasılmaları azaltıcı etkisi olması sebebi ile regl döneminde yaşanan ağrıları hafifletme de etkendir.
–Kekik suyu toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
–Hemoroid hastalarında kabızlığı önleyerek ağrıları azaltır.
–Yüksek lif içerikli bir bitki olması sebebi ile şişkinliğe iyi gelerek sindirimi kolaylaştırır.
–Salgı bezlerinin düzenli çalışmasında yardımcı olur ve idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
–Kilo vermede yardımcıdır ve kandaki şeker miktarını azaltmaktadır.
–Ağız kokusunu gidermede etkili olması sebebi ile fazlaca kullanılmaktadır.
–Çocuklarda ki kansızlığı giderir ve bağırsak solucanların düşürülmesine fayda sağlar.
–Antiseptik ve mikropları önleyici özelliği olması sebebiyle kekik suyu, sivilce ve akne tedavisinde etkilidir.
–Böcek ısırığı ,egzama gibi kaşıntılar için kekik suyu çok iyi gelmektedir
Bu kadar faydası bulunan kekiğin en önemli özelliği ise , kullanım şekli ve dozu abartılmadığı sürece en ufak yan etkisi görülmemesidir.
İki durumda kullanılmamalı ; Hamilelerin rahim kaslarının kasılmasını tetiklemesi sebebi ile bir de guatrı olanların kekik yağının tiroid bezlerini fazla çalıştırması sebebi ile her iki durumda da kullanılmaması önerilmektedir.