“Takotsubo kardiyomiyopatisi” ve ya “stres kardiyomiyopatisi” olarak bilinen “kırık kalp sendromu” fiziksel ve duygusal stres ile tetiklenen kalp kaslarının zayıflaması anlamına gelir. Kırık kalp sendromu kalp krizi veya anjina gibi akut kroner sendromları belirtileri ile benzerlik gösterse de hayatı tehdit edici veya ölümcül sonuç doğurmamaktadır.“New England Journal of Medicine”da yayınlanan bir çalışmaya göre Johns Hopkins Üniversitesi'nden doktorlar kırık kalp sendromunun kalp krizinden nasıl farklılık gösterdiğini açıkladılar. Çalışmanın içeriğinde , şok edici veya trajik olayların kalbi nasıl şaşırttığını ,nefes darlığı ,göğüs ağrısı ve akciğerlerde sıvı birikimi gibi kalp krizi belirtilerini yansıtabildiği anlatılmaktadır. Bu belirtilere birçok defa kalp krizi teşhisi konulduğu da görülmüştür.
İlk olarak 1991 yılında Japonya da tanımlanan ”Takotsubo kardiyomiyopatisi” Japonca “ahtapot yakalama için balıkçılık çömleği” anlamına gelmektedir. Yıllardır duygusal şokların kalp krizi ile sonuçlandığı doktorlar tarafından bilinmektedir. Fakat stres kardiyomiyopatisi yani kırık kalp sendromu farklı bir olgudur. Kırık kalp sendromunun nedeni Johns Hopkins'ten doktorlar tarafından günler süren araştırmalara göre şöyle açıklanmıştır. Araştırmacılara göre; hormonların kalbin minik kan damarlarının büzüşmesine neden olduğu düşülmektedir. Tabi başka açıklamalarda mümkün olabilir.
Dr. Hunter Champion ve meslektaşları 1999 ve 2003 yılları arasında bu şikayet ile hastaneye başvuran 19 hastanın tedavilerini gerçekleştirmişlerdir. Dr. Hunter Champion, Doktorların bu durumu tanıma yetenekleri sayesinde birçok kişinin gereksiz kalp prosedürü işlerinden kurtulduklarını belirtiyor. Sebebi bilinmeyen bir durum olmakla birlikte ,hastaların %95 ‘i menopoz sonrası kadınlar idi. Bazı nedenler arasında çocuklarının,anne-babalarının veya eslerinin yaslarını tutma belirtileri olduğu gibi, araba kazası,silahlı soygun,toplum önünde konuşma korkusu,şiddetli tartışma ve hatta sürpriz parti bile vardı. Yapılan testler kalp krizi olmadığını sonucunu vermiştir. Japonya ve Minnesota tarafından benzer vakaların olduğu bildirimi yapılmıştır.Dr. Sidney Smith göğüs ağrısı olan her hastanın kalp krizi geçirdiği düşünülerek tedavi edilmemesi gerektiğini söylemiştir.
Kırık kalp sendromu sonucu yaşanan kalp kasının zayıflaması zamanında müdahale edildiği an tedavi ile giderilebilir. Ve bir hafta içerisinde şikayetlerde gerileme görülür.Ancak bir hafta geçmesine karşın şikayetler değişme olmaz ise kesinlikle acile başvurmak gereklidir.
Kalp krizinde neredeyse damarların tamamının tıkanması söz konusudur. Tıkanma, damar duvarında yağlanmanın sonucu kan pıhtısından kaynaklanmaktadır.
Kırık kalp sendromunda ise; kalp damarlarında kan akışı azalır fakat bloke olmaz.