KOAH hastalığı akciğer organıyla ilgili olan ve tüm dünyayı tehdit eden ölümcül bir hastalıktır. KOAH hastalığının açılımı “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı”dır. Dünyada uzmanların yaptığı açıklamalara göre, insan ölümlerine en çok neden olan 4. hastalık KOAH hastalığıdır. Bu durum KOAH hastalığı ölümcül mü? sorusunu akıllara getiriyor.
Vücutta zaman içerisinde ilerleyen bir hastalık çeşidi olan KOAH, tedavi edilmesi mümkün olmasına rağmen kalıcı bazı sıkıntılar yaratan bir hastalık türüdür. KOAH hastalığının ismindeki kısaltmaların her birinin hastalıkla alakalı anlamları mevcuttur.
K harfinin açılımı kronik yani süreklilik anlamına gelmektedir. O harfi ise Obstrüktif tıkanıklık oluşturma durumunu açıklıyor bizlere. A harfi akciğeri temsil ederken H harfi de hastalığın durumunu ifade etmektedir.
KOAH hastalığına yakalanan bir vücutta akciğerin her solunumunda içeriye giriş çıkışı olan hava çok az solunabiliyor. Bunun sonucundaysa büyüklü küçüklü nefes darlıkları problemleri görülüyor.
Yaşanan daralma durumlarına müdahale edilmediği takdirde hastalığın ilerlemesi ve tehlikeli boyutlara ulaşabilmekte hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. KOAH hastalığı kronik bir hastalık türü olup, hastaların şiddetli balgam sıkıntısı ve öksürük yaşadıkları bilinmektedir.
KOAH hastalığı için saydığımız bu belirtiler gelip geçici olmamakla beraber, ciddiye alınması gereken durumlardır. KOAH hastalığı her geçen gün dozajını arttıran ve önemsenmediği takdirde tehlikeli sonuçlar oluşturan ciddi bir hastalık çeşididir. Yaşanan bu belirtiler aylarca hatta yıllarca da sürebilir.
Tıp dünyasının sonuçalrına göre 3 çeşit KOAH hastalığı vardır.
KOAH hastalığının bu aşamasında balgam çıkarma ve öksürme durumları görülüyor. Hastalar günlük yaşamlarında ağır bir iş yaptıkları takdirde nefes darlığı yaşayabilmektedir.
Hem nefes darlığı hem öksürük yaşanan bu aşamada balgam daha şiddetli yaşanır. Hastalar günlük yaşamlarında en ufak zorlamaya gelemez ve bir iş yaptıkları anda nefes alamayacakları için çok zorlanırlar. Bununla beraber akciğerle alakalı bir rahatsızlık geçirilirse hastalığın iyileşme süreci uzar.
Bu aşamadayken hastalarda görülen belirtiler sürekli hale gelmiştir. Devamlı nefes darlığı, devamlı balgam çıkarma ve devamlı öksürme hali yaşanmaktadır. Herhangi bir enfeksiyon söz konusu olduğunda hastanın iyileşme süreci oldukça uzar.
Günlük işlerinin hiç birini olması gerektiği gibi gerçekleştiremez. Çünkü hastanın bir oda içerisinde bir yerden bir yere geçişi dahi nefes darlığı sebebiyle çok zor olacaktır.
KOAH hastalığının tedavisine ilk başlandığı andan itibaren kesinlikle hastanın sigarayla bağı kesilir. Hemen sonrasında evde ve iş ortamında sigara dumanına maruz kalmaması için planlama yapılır.
Hastalığının seviyesine bağlı olarak “bronkodilatatör” adı verilen akciğer organına hava aktarımına yardımcı olan ilaçlar kullanılabilmektedir. Fakat bilinmesi gerekiyor ki bu ilaçlar hastaların isteklerine bağlı olarak değil uzman doktorun tavsiyesine göre kullanılmalıdır.