Kristof Kolomb
(Hayatı – Biyografisi)
Amerika’yı keşfettiği kabul edilen denizci. Cenova doğumlu olup 1451-1506 yılları arasında yaşadı. Harita yapma merâkına sâhib olup genç yaşlarında deniz yolculukları yaptı. İngiltere’ye, muhtemelen Grönland’a seyâhat etti. 1482’de Portekizliler tarafından inşâ edilen Afrika Altın kıyısındaki Kale’ye gitti. Hemen hemen bu zamanlarda meşhur ‘Batıya giderek Hindistan’a ve Uzak Doğuya varılacağı’ fikrine sâhib olmuştur. O zamânın fen bilgileri ile uğraşanlar dünyânın yuvarlak olduğuna inanmaktaysa da büyüklüğü hakkında belirsizlik vardı. Columbus daha önceki coğrafî bilgileri öğrendi.
Bunlardan, yanılarak dünyânın olduğundan daha küçük olduğunu çıkardı. Avrupa ile Japonya arasını olduğunun beşte biri kadar hesapladı. Tabiî zamânındakiler gibi, Amerika kıtasından ve ötesindeki Pasifik Okyanusundan haberi yoktu. Düşündüğü seyâhatı yapmak için 1485’te Portekiz kralına başvurdu, sonuç alamayınca İspanya’ya geldi. 1486’da Kraliçe İsabella’ya teklifini sundu. Ancak altı yıl sonra Kraliçe İsabella ve Kral Ferdinand seyâhatini para vererek desteklemeyi kabul ettiler.
3 Ağustos 1492’de 120 kişilik mürettebâtı bulunan Santa Maria, Nina ve Pinta isimli gemilerle Palos limanından batıya açıldı. Rüzgârdan faydalanmak için güneybatı yönden ilerleyerek 3 Eylülde Kanarya Adalarına geldi. 12 Ekimde Bahama Adalarına geldiğinde, mürettebâtı isyân durumundaydı. Bundan sonra ve hayâtı boyunca Doğu Hindistan’a ulaştığını zannetti. Bu yanlışlık günümüze kadar bu bölgenin ‘Batı Hindistan’ ve Amerikan kızılderililerinin ‘Hindistanlılar’ olarak isimlendirilmesi şeklinde devâm etmiştir. O bölgeden hareket ederek orayı Asya’ya benzetmeye çalıştı. Altın ve bahârât hayâli gerçekleşmedi. Santa Maria gemisinin karaya oturması sonucu bu bölgede 39 kişi bıraktı. Kuzeydoğu doğrultusunda geri gelerek 15 Mart 1493’te 224 gün sonra Palos limanına geri döndü.
1493 ilkbaharında mükâfâtlandırıldı. Koloni kurmak amacıyla 17 gemi ve 1200 denizci asker ve göçmenle 25 Eylül 1493’te Cadiz’den hareket etti. 3 Kasımda kolayca Dominik’e vardı. Daha sonra Antil Adalarını dolaşarak bugüne kadar gelecek olan isimlendirmeleri yaptı. İlk 39 kişinin bulunduğu yere varınca bunların kötü davranışları sebebiyle yerliler tarafından yerlerinden sökülüp atıldığını gördü. Hispaniola bölgesinde kurulan bu koloni Avrupa barbarlığını orada da göstererek, 1492’de 250.000 olan yerli nüfûsu 1508’de 60.000 ve 1560’da 500’ün altına düşürdü. Columbus 10 Mart 1496’da hareket ederek 11 Haziranda Cadiz’e geri döndü.
30 Mayıs 1498’de üçüncü seyâhatine koyuldu. Daha da güneye indi. Venezuella’ya yakın Trinidad Adasını keşfetti. Daha önce kurduğu koloniye geldiğinde durumu çok karışık buldu. 1500’de Ferdinand ve İsabella tarafından gönderilen yetkili, idâreyi ele aldı ve kendisini zincire vurarak İspanya’ya gönderdi. Ferdinand ve İsabella, Columbus’a 3 Nisan 1502’de dördüncü defâ seyâhat izni verdiler. Hindistan’a daha kısa bir yol bulmak için Orta Amerika sâhillerini baştan aşağı dolaşan Columbus, Panama’dan Pasifik Okyanusunu keşfedemedi.
Bu târihten birkaç yıl sonra Vasco Nunez de Balboo tarafından keşfedildi. Gemilerin alt kısımları midyeler tarafından tahrib edildi. Columbus, Jamaika’da tam bir sene Kobani vâlisinden yardım için bekledi. Kasım 1504’te Kraliçe İsabella’nın ölümünden birkaç gün önce İspanya’ya ulaştı. Kral Ferdinand kendisi ile arası iyi olmayan Columbus’a iltifat etmedi. 20 Mayıs 1506’da İspanya’da dostları tarafından terk edilmiş olarak öldü.
Hakkında yazılanlar
1.Yeni Dünya’nın Keşfi
Kolomb
Pierre Marc, Michal Brix
Milliyet Yayınları / Tarih Dizisi
Ayak bastığı toprakların yeni bir anakara olduğunu bilmeden Amerika’yı keşfeden Kristof Kolomb, 1451- 1506 yılları arasında yaşadı.
Kolomb, denizciliğe 1472-73 yıllarında Akdeniz’de korsanlık yaparak başladı.Kozmograf Toscanelli’nin, “sürekli batıya gidilirse doğuya varılır” düşüncesinden etkilendi. Ayrıca, Atlas Okyanusu’nun batısındaki kara parçalarını gösteren eski haritaları inceledi. Rastladığı tüm kaynaklar, onu, Hindistan’ın Amerika’ın yerinde olduğu düşüncesine vardırıyordu. Bu düşünceden yola çıkarak yaptığı girişimler sonunda, İspanya Kral ve Kraliçesi’ninyardımlarını sağladı, emrine verilen üç gemiyle denizleri açıldı.
Dünya keşifleri dizisinin ikincisi olarak yayımladığımız bu kitapta, Kristof Kolomb’un, bilmeden Amerika’yı keşfedişinin ayrıntılı öyküsünü bulacaksınız.
| » Biyografiler – Kim Kimdir Sayfasına Dön! « |
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…
Biyografi, Biyografiler, Yaşam Öyküleri, Kim Kimdir?, Biyografi
Vatan uğruna canını feda etmış bütün şehitleri sevgi ve saygılarımla anıyorum mekanınız cennet olsun 18MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ 1915 DÜŞMANI DENIZE DÖKDÜĞÜMÜZ YIL.
Hep hayattı kısa olurdu bu çok büyük yazamamki ben bunu.
Ödevime çok yardımcı oldu.Bu yüzden bu siteyi hazırlıyanlara teşekkür ediyorum.Konu çok açıklayıcı olmuş, aradığım ödevi buldum tekrar teşekkürler…
Ee bencede başak sana katılıyorum fen bilgisi ödevime çok yardımcı oldu ve resiöleride eğer bu site resimleri verdiyse bence mükemmel hatta mükemmelinde ötesi mükemmelin ötesi nedir bilen var mı? Şahsen ben bilmiyorum bilen varsa söylesin.
Çok teşekür ederim.ödevimi hemen bitirdim.
Ne kadar hazırcısınız. Uzunsa kısaltın Allah Allah. Her şeyin önünüze gelmesini beklemeyin. Siz yapın. Yazıyı gördüğümde sinirlendim.
Ödevime çok yardımcı oldu çok sağolun siteyi kuranlara çok teşekkür ederim.
Rica ediyorum lütfen şu yazıyı biraz kısaltır mısınız?
çook teşekkür ederim hazırlayanlara elinize sağlık emeğinize değmiş tekrar teşekkürler.
Yaa doğrusu benim işime yaradı önz çağrı baltalı sosyal öğretmeni kızmayacak. Ödevimi bitirdim çoook sağ olun. 😀
Abi bune az kafayı çalıştırın vikipedi kopyala yapıştırla bende site açarım şunun kısasını yazın.
Teşekkür ederim ödevime yardımcı oldunuz! (abi bu ne iş ne kafa karıştırıcı, bir daha istamam böyle ödev 🙂
Bana hiç yardımcı olmadı ben google ingilizce yazıyorum bana Türkçesini veriyorlar nasıl siteyse artık.