Erik gülgiller familyasına ait bir meyvedir. Birçok kişi tarafından severek tüketilen bir meyve olan erik yaz mevsiminin en çok tüketilen meyveleri arasındadır. Çeşidi çok olan eriğin en çok tüketilen cinsi, yeşil ve ceviz büyüklüğündeki çeşididir.
Genel olarak tadı ekşi olan eriğin tatlı çeşidi de mevcuttur. Erik en çok Anadolu'da yetiştirilmektedir. Savaş ve göçler doğrultusunda Anadolu'dan diğer coğrafyalara taşınan erik buralarda da yetişme imkanı bulmuştur.
Bahar aylarında olgunlaşan erik, yetişme koşulları sağlayabilecek her ortamda yetişmektedir. Eriğin ilk verdiği ürün bahar mevsiminde olur ve can erik denir. Olgunlaşan can erik Japon eriğine dönüşmektedir.
Taze olarak tüketilen eriğin kuru olarak da tüketilmesi mümkündür. İnsan vücudu için kuru erik tüketimi çok faydalıdır. Kuru erik, vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve minerali metabolizmaya eksiksiz sunuyor.
Erik kuru olarak tüketildiği gibi,
olarak da tüketilen bir meyvedir. Kuru erik içeriğinde bol miktarda A, B, C, K vitamini ile besin lifi, potasyum minerali, bakır minerali, demir içeriği, antioksidan içeriği barındırmaktadır.
Özellikle C vitamini içeriğiyle metabolizmayı hastalıklardan korumaktadır. Kuru erik tüketmek vücudun direncini yüksek seviyelere taşımaktadır. Düşük kaloriye sahip olan kuru eriği, diyet listelerine dahil etmek mantıklı bir seçim olacaktır. 100 gram kuru erik 45 kalori civarındadır.
Kuruk erik lif bakımından zengin bir besindir. Tüketildiği zaman uzun saatler tokluk hissi oluşturur. Bu nedenle kilo vermek veya formunu korumak isteyenler için çok faydalı bir besin türüdür. Kuru erik vücuda alınan demir mineralinin vücutta emilimini arttırıyor. Demir eksikliği yaşayan kişilerinde bol bol tüketmesi gereken bir meyvedir.
Gün içerisinde 2-3 adet kuru erik tüketilmesiyle magnezyum minerali ve potasyum minerali içermesi sayesinde,
gibi hastalıkların oluşumu önlenebilmektedir.