Kuvvet bir cismin şeklini veya hareketini değiştirebilen etkinin adıdır. Birimi Newton’dur. Vektörel bir niceliktir. F ile gösterilir.
Bir cismin hareketinde yön, doğrultu ve büyüklüğü üzerinde değişme meydana getirilebilir. Aynı şekilde cismin şeklini değiştirebilir ve bir nokta etrafında döndürebilir.Kuvvet dinamometre denilen düzenekler yardımıyla ölçülür. Ağırlık da bir kuvvet türüdür, cisme yerin uyguladığı kütle çekim kuvvetini ifade eder.
Not:Kuvvet vektörel bir nicelik olduğundan vektörler için geçerli olan bütün kurallar kuvvet vektörü için de geçerlidir. Bileşke kuvvet özellikleri, toplama ve çıkarma kuralları, bileşenlerine ait özellikler kuvvet için de aynen geçerlidir.
Bileşke Kuvvet
İki veya daha fazla kuvvetin etkisini tek başına yapabilen kuvvettir. (Bileşke vektör kavramıyla benzerliğine dikkat edin.)
Cismin hareket doğrultusu (daha önceden oluşan bir hız yok ise) daima bileşke kuvvet yönündedir.
Bileşke kuvvet eğer; aynı yönlü kuvvetlerin toplamı söz konusu ise bunların büyüklükleri toplamına eşittir. Eğer zıt yönlü paralel kuvvetler söz konusuysa skaler farkları bileşke kuvvetin büyüklüğünü verir.
NOT:
Fizik sorularında çok kullanılan özel üçgen türleri şunlardır:
3, 4, 5 üçgeni
37°,53°,90° açılarında bir dik üçgendir. Açıların büyüklüğü karşılarındaki kenarın uzunluğu arasındaki ilişkiye dikkat edilmesi gerekir.
Uyarı:Birbirini 90° ye tamamlayan iki açının Sinüs ve Cosinüs değerleri birbirine eşittir.
a+Q=90° => Sina=CosQ
veya Cosa=SinQ alınabilir.
Not:Kuvetleri toplarken; uç uca ekleme, paralel kenar, dik bileşenlere ayırma yöntemi kullanılabilir. Burada
önemli olan sorunun kısa süre içinde ve doğru çözümünün yapılmasıdır.
Sorusuna göre değişiklik göstermesine rağmen çoklu kuvvet vektörlerinin toplamında çokgen (uç uca ekleme) metodu daha kullanışlıdır.