Latin Alfabesi
Yeni Türk alfabesi, Latin harfleri temel alınarak, 1 Kasım 1928 gün ve 1353 sayılı yasayla tespit ve kabul edilmiştir. Bu kanuna göre, Türk Alfabesi’nde 29 harf bulunur. Alfabeyi oluşturan büyük ve küçük harfler, sırasıyla aşağıdaki biçimde yazılır.
Yazı karakterleriyle:
A B C Ç D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S
Ş T U Ü V Y Z - (Â Î Û)
a b c ç d e f g ğ h ı i j k l m n o ö p r
s ş t u ü v y z - (â î û)
Tarayıcının yukardaki harfleri doğru gösterememe olasılığına karşı, resim dosyası olarak:
a, e, ı, i, o, ö, u ve ü harfleri ünlü harfler, diğer harfler ise ünsüz harfler olarak adlandırılır.
Ünlü harfler, çıkış yeri ve dilin durumuna, dudakların durumuna, ağzın açıklığına göre şu şekilde sınıflandırılır:
Ünlülerin nitelikleri aşağıdaki çizelgede toplu olarak gösterilmiştir:
Ünsüz harfler ses tellerinin titreşime uğrayıp uğramamasına göre ikiye ayrılır:
Türk alfabesi, Latin harflerini kullanmasına rağmen, bu harfleri kullanan diğer batı dillerinin alfabelerindeki bir takım harfleri içermemekte, bunun yanısıra bu alfabelerde genel olarak kullanılmayan başka harfler içermektedir.
Q/q, W/w ve X/x harfleri pek çok batı dilinde kullanılmasına rağmen Türk alfabesinde yer almamaktadır. Bu harflere karşılık gelen sesler sırasıyla k, v ve ks ile ifade edilir. Örneğin: Kemal, taksi. X harfi sözcüğün yapısına göre iks ya da ksi olarak da söylenirken, W harfi çift ve olarak okunur. Benzer biçimde İspanyol alfabesinde yeralan Ñ/ñ (Bu ses İtalyanca ve Fransızca’da gn, Portekizce’de nh harf bileşimleri ile elde edilir) harfine karşılık gelen ses ny ile ifade edilir. Örneğin, İspanyolca’da İspanya anlamına gelen España sözcüğü Türkçe harflerle Espanya olarak yazılır.
Türkçe’deki Ç/ç, Ü/ü ve Ö/ö harfleri İngiliz alfabesinde bulunmamaları nedeniyle ASCII standardına dahil değildir. Ancak bu harfler diğer batı dillerinde yaygın olarak kullanılmakta ve ISO-8859-1 (Latin-1) standardının içinde yeralmaktadır. Küçük ı, büyük İ, Ğ/ğ, Ş/ş harfleri ise ISO-8859-9 (Latin-5) standardının içinde yeralmaktadır.
Türkçe’de noktalı i harfi büyük harfle yazılıyorken de noktası koyulur: İ. Benzer biçimde noktasız büyük I harfi, küçük harfle yazılıyorken noktası koyulmaz: ı. Ancak yabancı dildeki sözcükler büyük harfle yazılıyorken I harfi noktasız yazılır. Türkçe’nin dışında Azerice ve Tatarca’da da ı ve i harflerinin kullanımı bu biçimdedir.
Ş/ş harfinin sesi, İtalyanca’da sc(i), Fransızca’da ch, İngilizce’de sh ve Galiçyaca’da x harfleriyle elde edilir. Bu harf kimi zaman Rumence’deki Ș/ș (virgüllü s) harfinin yerine kullanılmasına rağmen farklı bir harftir. Türkçe’nin dışında Azerice, Tatarca ve Türkmence dillerinde kullanılmaktadır.
Ğ/ğ (yumuşak ge) harfinin kendine ait bir sesi yoktur, yalnızca kendisinden önce gelen ünlü harfi uzatmakta kullanılır. Bu harf Türkçe sözcüklerin başında yeralmaz. Türkçe’nin dışında Azerice ve Tatarca dillerinde kullanılmaktadır.
ASCII standardında yeralmayan Türkçe harfler ve Evrensel kod (Unicode) değerleri yandaki çizelgede verilmiştir.
Kaynak: Latin Alfabesi
|» Alfabelerimiz Sayfasına Dön! « |
bu siteye ödev için girdim yoksa başka nedeni yok işim gücüm yok bu siteylemi uğraşcam yaaa
Bizim derslerimiz için çok gerekli olan bilgiler var bu sitenin yapımında olan ve emek gösteren herkese kolay gelsin.
performans ödevim için çok teşekkürler süper bir site.
sağ olun çok yardımcı oldunuz
Bu siteyi yapan herkese teşekkür ederim.Aradığım bütün ödevlerimi burda bulabiliyorum,gerçekten çok teşekkürlerrrrrrrrrrr…Süper bir site…
İrem arkadaşımız galiba gevur, Türk alfabesini millet öğrenmek için uğraşırken kendisi kurtulmaya çalışıyor. Sen okumaya da meraklı değilsin. Çok güzel bir site bence, aradığım her şeyi buldum çok teşekkür ederim ve bu siteyi yapan arkadaşlarımıza ablalarımıza ve abilerimizede teşekkür ediyorum başarılar…
Çok teşekkür ederim ama latin alfabesini kabulunun nedenlerini daha ayrıntılı bir şekilde yayımlasaydınız daha iyi olurdu. Yine de teşekkürler. 🙂
Böyle güzel siteler daha çok olmalı.
Bu site derslerime çok faydalı. Her şeyi bu siteden bulabiliyorum. Çok teşekkürler.
Çookk tşk ederim, süper bir site olmuş abi. Sağ olun. k.i.b.
NAZ arkadaşıma katılmıyorum. Çok güzel bir site tebrikler. Çok teşekkürler ödevlerimi bundan sonra yapmış olduğunuz konulardan yararalanarak halledeceğim.
Bazi yorumcular yorumlarini yaparken eskiye ozlem duyan bir yan sezinledim. Sanki eski alfabe ile daha iyi eser verilebilirmis gibi. Acaba su asagidaki sorulari hic kendimize sorduk mu?
– Islam olmaya zorlandigimiz tarihten bu yana arap ve iran kaynakli yazarlarin disinda kac Turk’un kac eseri vardir
– Yeni alfabeyi kabul ettikten sonra ki hepsi Turk’tur kac eser yayinlanmistir.
Eser sayisini alfabelerin gecerli oldugu yila bolerek bulacaginiz sayi sanirim Arap milliyetciliginin beyin yikamasi altinda olan pek cok kisinin neden Latin harflerinin bizim icin bir isik oldugunu anlatmaya yetecektir. Saygilarimla.
Ben merve. Bence en güzel alfabe Latin Alfabesi’dir. Benim tahminim bu sizin tahmininizi bilemeyiz.
Latin alfabesini öğrenmeyen ilkokulu bitiremez.
Gerçekten çok güzel olmuş ve tam ihtiyacım olan şey.Siz bunları nereden bulup ezberliyorsunuz?
Ben aradiğim ödevi buldum ve öğretmenim çok beğendi. Gerçekten çok bilgilendirici bir site çok hoşuma gitti. Aradim aradim ama heleşükür bulabildim. Çok harrika bilgiler var!
Arkadaşlar burasi çok güzel olmuş. Ellerinize sağlik. Tebrikler. Gerçekten çook güzel olmuş. Bence latin alfabesi en güzellerinden. Zaten arap alfabesi kuran alfabesiyle ayni sadece arap alfabesinde karişik verilmiş. Ama bravo süüppeer olmuş tebrikler.
Bu siteyi yapanlara çok teşekkür ediyorum çok süper bir site olmuş yıllık ödevim için çok yardımcı oldu.
Sevgili arkadaşlar. Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Alfabede “H” den sonra “İ” geliyomuş ondan sonra “I” geliyomuş
(Bu yeni bir bilgi )