Isınma Hareketlenmedir Güney Kutbu
Evrende herşey madde ve enerji, mad deler ise atom ve moleküler ile oluşur.
Maddeyi oluşturan bu atom ve moleküller sürekli titreşim halinde olduğundan maddeler her zaman ısı enerjisine sahiptir. Dünyanın en soğuk yerleri olan kutuplardaki maddelerin bile ölçülebilir bir ısı enerjisi vardır.
Dünyanın en sıcak yerleri olan çöllerde sıcaklık gündüz 50° dereceye ulaşırken en soğuk yerleri olan kutuplarda sıcaklık -60°C
Termal kameralar gibi ısıya duyarlı araçlar ile canlı ve cansız varlıklar gözlemlenebilir. Termal kameralar ile varlıkların sıcaklıkları gözlemlenebilir
Kamareda sıcaklık sıralamasında en sıcak cisimler kırmızı, en soğuk cisimler
ise mor renkte görülür.
Doğada ısı enerjisinin dışında nükleer, ses, mekanik, ışık, elektrik, rüzgâr, ses, kimyasal gibi bir çok enerji çeşidi vardır.
ülür.)
Yukarıdaki ısıtıcı da elektrik enerjisi makineye geliyor. Dirençlerde elektrik enerjisi ısı ve ışık enerjisine dönüşmektedir.
Yukarıdaki radyometre aletine gelen ışık enerjisi hareket enerjisine dönüşmektedir.
Güneş enerjisi (ışık enerjisi) çatıdaki güneş paralelleri ile ısı enerjisine dönüştürülmektedir.
Kalorifer peteklerinin olduğu odanın camından içeri güneş ışığı girdiğinde kalorifer peteğine çarparak ısınan hava ile birlikte hareket eden hava içindeki toz taneciklerinin gölgeleri yere düşer.Kalorifer peteğenin içindeki sıcak su enerjisinin bir kısmını kalorifer peteğine vererek peteğin sıcaklığını arttırırken kendi sıcaklığı azalır. Kalorifer peteğine çarpan hava molekülleri petekten ısı aldıkları için enerji dolayısı ile sıcaklıklar artar.
Isı alan hava molekülleri hava içinde yükselirler. Yükselen bu hava molekülleri ile birlikte toz zerreleri de hareket eder. Toz zerreleri ile moleküllerin güneş ışığı altında yere gölgeleri düşer.Maddeleri oluşturan atom ve moleküller çok çok küçük olduğundan çıplak gözle görülemez. Buna göre yerde gölgesi görülen tanecikler tek bir moleküle ait değil çok büyük molekül kümesine aittir.
Işık, elektrik, mekanik, kimyasal enerji v.b. enerji türleri madde içindeki atom ve moleküllerin hızlı hareket etmesini sağlayarak ısı enerjisine dönüşebilir. Maddeyi ısıtmak demek maddenin ısı enerjisini arttırmak, soğutmak ise maddenin ısı enerjisini azaltmak demektir.
Bir maddeyi oluşturan atom ve molekülleri oldukları yerde titreşirler. (Şekil I – a).
Maddeye enerji verildiğinde enerjiyi alan atom ve moleküllerin hızları artacağından aralarındaki boşluklar artar. Maddeye ısı verildikçe enerjisi artan moleküllerin titreşim
hızları dolayısı ile aralarındaki boşlukları gittikçe (Şekil I – b, Şekil I – c) ki gibi artar.
Yukarıdaki gibi üşüyünce ellerimiz birbirine sürter veya zıplarız. Hareket enerji
sini ısı enerjisine çevirerek elimizi ya da kendimizi ısıtırız.
Şekil II – a’daki K ve L oyuncak arabalarından K el ile itilerek hareket enerjisi
kazanması sağlanır.K aracı Şekil II – b’deki gibi L aracına çarparak enerjisinin bir kısmını L aracına aktarmaktadır. Şekil II – c’deki gibi L aracı aldığı enerji ile harekete geçmiş K ise enerjisinin bir kısmını L’ye verdiği için K’nin hareket enerjisi dolayısı ile sürati azalmıştır.
Aynı şekilde bir madde ısıtılarak, (güneş ışığına tutularak ısı kaynağı ile ısı enerjisi verilerek sürtünmeli vb.) maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin titreşim hareketi hızlanır. Titreşim enerjisi artan atom ve moleküller diğer maddeki atom ve moleküllere çarparak (K’nin L’ye çarpması gibi) enerjisinin bir kısmını aktarır ve kendi enerjisi azalır. Böylece iki madde arasında ısı aktarımıı gerçekleşir.
Buzun elde erimesiBuzun tavada erimesiElimize bir buz parçası aldığımızda elimiz soğurken buz parçası erir. Elimiz sıcak olduğundan elimizdeki moleküller enerjilerinin bir kısmını enerjisi düşük buza aktarır ve buz erimeye başlar. Buz parçasının tavaya koyduğumuzda buz tavadan ısı alarak erir, tava ise ısı verdiği için soğur.
Şekil III-a’daki gibi sıcaklığı farklı iki cisim bir araya getirilince sıcak cisimden soğuk cisme doğru ısı akışı olur. Sıcak cisimdeki enerjileri büyük olan moleküller soğuk cisimdeki enerjisi düşük moleküllere enerji aktarır.
Isı akışı sonunda sıcak cisim (K) soğurken, soğuk cisim (L) ısınır. Bu olaya ısı
alış-verişi denir.
Şekil III-b’deki gibi maddelerin sıcaklıkları eşit olduğunda ısı alış verişi durur.
Sıcaklıkları farlı iki ortamda ısı akışı sıcak otamdan soğuk ortama doğru
olup, ısı dengesini sağlayacak biçimde gerçekleşir.
Soğuk havada elleri donan çocuğun ellerini, annesi ellerinin içine yerleştirince annenin sıcak elinden çocuğun soğuk eline doğru ısı akışı olur. Bir süre sonra çocuk ile annenin elleri aynı sıcaklık değerine ulaşır ve ısı akışı durur.
Örnek:
Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
A) I ve II
C) II ve III
B) I ve III
D) I, II ve III
ÇÖZÜM:
Kainatta bulunan her maddenin mutlaka ölçülebilen bir sıcaklığı vardır. I. Doğru. Maddeye ısı verildiğinde maddeyi oluşturan moleküllerin titreşimi dolayısı ile aralarındaki boşluk artar. II. ve III. doğru.Yanıt DÖrnek:
Yukarıda bir bilgi-değerlendirme tablosu verilmiştir.
Buna göre, tablonun hatasız olması için değerlendirme kısmı aşağıdakilerden hangisi gibi olmalıdır?
ÇÖZÜMEvren madde ile enerjiden oluşmuş olup enerjiler birbirine dönüşebilmektedir. I. veII. bilgi doğru.Maddeleri oluşturan atom ve moleküller
titreşim hareketi yapmaktadır. III. doğru.Yanıt C
Örnek:
Yukarıda soru işaretli (?) niceliğine ait bilgi şeması verilmiştir
Buna göre, soru işaretli (?) nicelik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Isı alış-verişi
C) Isı
B) Sıcaklık
D) Enerji
ÇÖZÜM:Isı alış-verişi iki cismin sıcaklığı birbirinden farklı ise, ortaya çıkar ve sıcak cisimden soğuk cisme doğru oluşur.Cisimler aynı sıcaklık değerine ulaştığında ısı alış-verişi durur. Buna göre, soru işaretli yere ısı alışverişi gelmelidir.Yanıt A
çok güzel anlatılmış çok teşekkürler…
süper çok işia yaradı