Avrupa Birliği’nin {AB} eğitim ve gençlik programları kapsamında Polonyalı gençlere‚ Adıyaman’ın 23 bin nüfuslu Sincik ilçesinde Türkçe eğitimi verildi. AB tarafından desteklenen ve Sincik İnlice İlköğretim Okulu’yla Polonya’nın Ploñsk kentindeki Gimnazjum w Siedlinie Okulu’nun yürüttüğü “Tanıştığımıza Memnun Oldum Projesi” Koordinatörü Engin İlhan‚ “Türkçeyi zor buldular ama Türkiye hakkındaki önyargıları değişti” dedi. AB’nin “Okul Ortaklığı Programı” kapsamında desteklenen proje‚ gençlerin dil öğrenimi aracılığıyla bir araya gelerek birbirlerini ve ait oldukları kültürleri tanımalarını da hedefliyor. Türkiye’den 453 okul ortaklığı projesi desteklenirken bunlar arasında en çok İstanbul‚ Ankara ve İzmir’den okulların projeleri yer alıyor. Bu illeri Isparta ve 30 projeyle Adıyaman izlerken‚ Adıyaman’ın “mahrumiyet bölgesi” olarak adlandırılan 24 okullu Sincik ilçesinden ise 14 okulun AB projesi destek görüyor.
DİL BAHANE‚ AMAÇ KÜLTÜRLERİ TANIMAK
Proje kapsamında yaşları 14 ile 17 arasında değişen 11 Polonyalı öğrenci‚ 2 hafta kaldıkları Adıyaman’da Türkçe derslerinin yanı sıra kenti gezerek kültür‚ tarih‚ coğrafya ve eğitim alanlarında da çeşitli eğitimlere katıldılar. Geçen aylarda da Sincikli öğrenciler Polonya’yı ziyaret ederek Lehçe ve kültürünü öğrendi.
Proje Koordinatörü İlhan‚ projenin 1 yıl sürdüğünü belirtirken proje paydaşları okulların birbirleriyle iyi bir diyalog geliştirdiklerini ve başka projelerde de ortak çalışmayı planladıklarını ifade etti. AB’nin okul ortaklığı programı‚ öğrenciler ve eğitim personeli arasında Avrupa kültür ve dil çeşitliliği ile değerleri hakkında bilgi ve anlayış oluşturmayı‚ öğrencilerin kişisel gelişimleri için gerekli olan temel becerileri edinmelerini ve ırkçılık ile yabancı korkusu-düşmanlığıyla mücadeleyi amaçlıyor.
{Referans: Tutku Ayvaz}
|» Türkçe Haberleri Sayfasına Dön! « |