Edebi Türler
(Makale)
Yazarın belli bir konuda, genellikle günlük politika ile ilgili görüşlerini dile getirdiği kısa metinlerdir. Makale, asıl gazetelerin yaygınlaşması ve gelişmesiyle kendini gösteren bir edebi türdür. Yazar bu kısa yazılarda çeşitli konulara ilişkin kişisel görüş eleştiri ve önerilerini sıralayabilir. Ya da politik veya toplumsal sorunlara değinebilir. konular politikanın yanı sıra, bilim, dil, kültür gibi yazarın tercih ettiği herhangi bir alan da olabilir. Makalenin amacı, açıklama, eleştiri, tanıtım, bilgilendirme de olabilir. Ama genellikle eleştirel tutum ön plandadır. Makaleler, günlük yazıldıktan sonra bir araya getirilerek makale kitapları şeklinde yayınlanabilir.
Wikipedia'nın tanımı:
Genel Anlamda Makale :
Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara makale denir.
Özellikleri
* Anlatım yalın ve yoğundur, nesnel bir nitelik taşır.
* Öne sürülen düşünce ve tez kanıtlanır.
* Söz oyunlarına başvurulmaz, süslü anlatımdan uzak durulur.
* Her konuda makale yazılabilir.
* Gazete ve dergilerde yayımlanır.
Diğer bir tanım
Makale, bilim, fen konularıyla siyasal, ekonomik ve toplumsal konuları açıklayıcı veya yorumlayıcı niteliği olan gazete ve dergi yazısı.
Yazarın belli bir konuda, genellikle günlük politika ile ilgili görüşlerini dile getirdiği kısa metinlerdir. Makale, asıl gazetelerin yaygınlaşması ve gelişmesiyle kendini gösteren bir edebi türdür. Yazar bu kısa yazılarda çeşitli konulara ilişkin kişisel görüş eleştiri ve önerilerini sıralayabilir. Ya da politik veya toplumsal sorunlara değinebilir. Konular politikanın yanı sıra, bilim, dil, kültür gibi yazarın tercih ettiği herhangi bir alan da olabilir. Makalenin amacı, açıklama, eleştiri, tanıtım, bilgilendirme de olabilir. Ama genellikle eleştirel tutum ön plandadır. Makaleler, günlük yazıldıktan sonra bir araya getirilerek makale kitapları şeklinde yayınlanabilir.
ANSI'nin (amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü) tanımı şöyledir: Bilimsel makaleler, bilgi birikimini önemli ölçüde genişletmek, belirli bir bilgiyi veya anlayışı teyit etmek amacıyla yazılan ve nitelikli bir araştırmacının verilen bilgilerden hareket ederek,
a) Araştırmayı aynı koşullarda tekrarlamak suretiyle sonuçların doğruluğunu test edebileceği,
b) Kurgulanmış olduğu çalışma Yazarın gözlemlerini, hesaplamalarını, mantık yürütme biçimini ve kuramsal çıkarımlarını izleyebileceği,
c) Sonuçların geçerliliğini yargılayabileceği, yazım biçiminde iddialar yanında yetersizlik ve kısıtların da vardır.
Amacı ne kadar bilgilendirmek, aydınlatmakta olsa makaleler bir sebepler topluluğunun var ettiği sonuçlar birliğidir.
|» Edebi Türler Sayfasına Dön! « |
Bence çok güzel açıklamışsınız sizleri tebrik ediyorum…..
hiç bir şey tam anlamıyla istediğim gibi degil
Melis,
Bu sorduğun sorunun yanıtını kendin de öğrenebilirdin. Türk Dil Kurumu’nun “Güncel Türkçe Sözlük” bölümünde arama yaparak makale sözcüğünün kökenini bulabilirsin.
Makale sözcüğü, Arapça kökenli bir sözcüktür. Yani dilimize Arapçadan geçmiştir. Bu sayfaya bakarsan görürsün.
Esenlikle…
Arkadaşlar bana çok acil bir bilgi lazım bilen varsa siteye yolarsa çok sevinirim.Sorum şu makale sözçüğü Türkçeden mi gelmektedir veya makale hangi dile aittir kökü nereye dayanır cevabını bilen okurda gönderirse çok sevinirim. Teşekkürler
slm ben emre öncelıkle sitenızı cok beğendim tesekürlerımı sunuyorum
aradıklarımı tam anlamıyla bulamadım ama yinede güzel bir site olmuş
araştırma ödevi olarak yeterli değil ama..yazılıda çıksa mesela makale nedir özellikleri felan burdakileri yazarsanız tam puan alabilirsiniz..güzel bence yapanların eline sağlık..
Site çok güzel olmuş sorum var gazetelerdeki makalelerdeki anlatım bozuklukları nı bilen varsa lütfennnnn bana göndersin bu arada site acayip güzell şimdiden tşk ederim.
Site çok güzel olmuş ama bir sorum var size gazetelerdeki makelelerdeki anlatım bozuklukları bilen varsa lütfennn bana bildirin bu arada site acayip güzel.
Bu sayfanın herkese yardımcı olacagını düşünüyorum. Bakmanızı ve size yardımcı olacagını düşünüyorum??
Allah askına bunun daha kısası yok mu?
Bence bu site çok güzel olmuş tüm bu siteyi hazırlayanlara teşekkür ederim.
Gerçektende güzel bir site bu siteye her zaman çok güvenilir. Benim bir ödevim oldugunda ben hep bu siteden yapıyorum.
Site çok güzel olmuş gerçekten. İnsan her aradığını bulabiliyor. Bu bilgileri bizlere iletenlere teşekkürler.
Çook güzel bir site yapanın eline sağlık ne ararsam çıkıyor. 🙂
bu site süper bayılıyorum tam istediğim gibi ellerinize sağlık hep bu siteden çalışacağım arkadaşlarım tavsiye etti burayı 🙂