Mal Bildirimi Nasıl Yapılır?

SORU 1-  Konut/Arsa satışı veya alımı halinde Mal Bildirim Beyanında bulunurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?  

CEVAP:  Konut/Arsa alım ve satış işlemlerinde beyan edilecek taşınmazın tapu değeri değil, gerçek alımsatım değerinin beyan edilmesi gerekmektedir. Formda belirtilen değer gerçek alım-satım değeri olarak kabul edilecek olup personelin bu konuya gerekli hassasiyeti göstermesi önem arz etmektedir.  Ancak; alım işleminde kredi kullanmış veya gerçek kişiden borç/hibe alınmış ise; durumun formun ilgili bölümüne beyan edilmesi gerekmektedir.

 

SORU 2- Araç alınması halinde Mal Bildirim Beyanında bulunurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?    

CEVAP: Araç alım işlemlerinde beyan edilecek aracın noterde belirtilen değeri değil, gerçek alım-satım değerinin beyan edilmesi gerekmektedir. Alım işleminde kredi kullanmış veya gerçek kişiden borç/hibe alınmış ise durumun formun ilgili bölümüne beyan edilmesi gerekmektedir.

 

SORU 3- Kooperatif Hisse satışı veya alımı halinde Mal Bildirim Beyanında bulunurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?  

CEVAP: Kooperatif Hisse satış işlemlerinde beyan edilecek taşınmazın tapu değeri değil, gerçek alımsatım değerinin beyan edilmesi gerekmektedir. Ancak; alım işleminde kredi kullanmış veya gerçek kişiden borç/hibe alınmış ise; durumun formun ilgili bölümüne beyan edilmesi gerekmektedir.

 

SORU 4- Hisse senedi satışı veya alımı halinde Mal Bildirim Beyanında bulunurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

CEVAP: Beyana konu hisse ismi ve adet cinsinden miktarı beyan edilerek beyan tarihindeki değeri TL cinsinden forma yazılmalıdır.

  • Aylık gelirin 5 katını aşmayan tutarlar karşılığında alınan hisse senetlerinin bildirilmesine gerek bulunmamaktadır.
  • Beyan edilen hisse senedinin değerinde meydana gelen artışların (aylık gelirin 5 katını geçse dahi) bildirilmesine gerek bulunmamaktadır. Bu konuda bildirim; sadece hisse senedinin başka bir menkul değere (para, altın, mücevherat) çevrilmesi halinde satış sonrası tutarın aylık gelirin 5 katını aşması halinde yapılmalıdır.
  • Daha önce beyan edilen hisse senedi/sanal paranın satışını takip eden BİR AY içerisinde başkaca hisse senedi veya sanal para alınması durumunda bildirim yapılmasına gerek bulunmamakla birlikte; alış ve satış arasındaki artış miktarının aylık gelirin beş katını aşması hali bu durumun istisnasını oluşturacağından bu durumda bildirim yapılması gerekmektedir.

 

SORU 5- Sanal para borsalarında yapılan alım işlemlerine ilişkin Mal Bildirim Beyanında bulunurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?    

CEVAP: Sanal para alım işlemi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) bağlı kuruluşlardaki hesaplardan sanal para borsalarına yapılan para transferlerinin aylık gelirin 5 katını aşması halinde formun Banka ve Menkul Değerlere Ait Bilgiler bölümüne işlenmelidir.

 

SORU 6- Sanal para borsalarında yapılan satım işlemlerine ilişkin Mal Bildirim Beyanında bulunurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?    

CEVAP: Sanal para satım işlemleri sonucunda, sanal para borsalarından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) bağlı kuruluşlardaki hesaplara aktarılan toplam tutarın aylık gelirin 5 katını aşması halinde bildirim yapılmalıdır.

  • Sanal para borsalarından sanal para ve türevlerini saklamak amacıyla oluşturulan dijital cüzdanlara aktarılan ya da dijital cüzdanlardan farklı dijital cüzdanlara transfer edilen sanal paraların TL karşılığı aylık gelirin 5 katını aşması halinde bildirilmelidir.
  • Sanal para borsaları içerisinde yapılan sanal para alım satım işlemlerinin ya da satın alınan sanal paraların değerinde meydana gelen artışların (aylık gelirin 5 katını geçse dahi) bildirilmesine gerek bulunmamaktadır. Bu konuda bildirim satış tutarının sanal para borsalarından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) bağlı kuruluşlardaki hesaplara transfer edilmesi ya da doğrudan sanal para olarak dijital cüzdanlara aktarılması halinde yapılmalıdır.

 

SORU 7- Altın vb. değerli mücevherat satışı veya alımı halinde Mal Bildirim Beyanında bulunurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?  

CEVAP: Beyana konu mücevheratın gram cinsinden beyan edilerek beyan tarihindeki değeri TL cinsinden forma yazılmalıdır.

 

SORU 8- Tasarrufların bildirimi nasıl yapılır?  

CEVAP: Daha önce beyan edilmeyen tasarrufların toplamının aylık gelirin 5 katını aştığı tarih itibarıyla beyan edilmesi gerekmektedir.

 

SORU 9- Veraset yoluyla edinilen malların bildirimi nasıl yapılır?  

CEVAP: Veraset yoluyla edinilen mallar için mal beyanı verilmelidir

 

SORU 10: Öğretmenler mal bildirimini nasıl yapılacak?

Okul yönetiminin verdiği arkalı önlü boş mal bildirimi formlarını, üzerinize kayıtlı olan malları ve borçları araçları varsa altın gümüş vb. eşyalarınızı yazıp imzalayıp kapalı zarf içerisinde teslim edeceksiniz. Okul müdürü de MEBBİS’e işleyecek. Beyanınız MEBBİS’te mal bildirimi kısmında gözükecektir.

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü “Mal Bildirimlerinin Yenilenmesi” konulu yazısı:

Bilindiği üzere, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ile bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen İlgi (a) Yönetmelik’in 11’inci maddesi hükümlerine göre halen görevine devam eden idareci, öğretmen ve diğer personelin (4/C Geçici Personel ve Sürekli İşçiler dahil) sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar mal bildirimlerini yenilenmektedir.

Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatında görev yapan personelin Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik hükümleri ve Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 24.12.2014 tarihli ve 6838368 sayılı yazıda yapılan açıklamalar çerçevesinde 2025 yılı mal bildirimlerini yenilemeleri gerekmektedir.

Kanun ve Yönetmelik kapsamında mal bildiriminde bulunan tüm personelin Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 24.12.2014 tarihli ve 6838368 sayılı yazısı ekindeki Mal Bildirim Formunu standardını değiştirmeden, arka ve ön yüz tek sayfa halinde olmak üzere kendi el yazısı ile okunaklı bir şekilde ilgi yazıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda doldurup, tarih ve imzasını da atarak küçük boy (mektup zarfı ebadında) zarf içinde Okul veya Kurumuna teslim etmesi gerekmektedir.

İlgili form ve belgeleri okul veya kurumunuzdan temin edebilirsiniz.

Okul ve kurumlarca da üst yazı ve ekteki mal bildirim teslim listesi ile birlikte en geç Şubat ayı sonuna kadar özlük (sicil) dosyalarının tutulduğu İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilmesi ve bu doğrultuda düzenlenecek olan mal bildirimleri ayrıca ilgili personelin MEBBİS Özlük Modülündeki Mal Bildirimi sayfasına Okul ve Kurumları tarafından işlenecektir.

1- Merkez Okul/Kurum Müdürlükleri okuldaki tüm personelin ismini mal bildirim teslim listesine yazacaklardır.

2- Aylıksız izin, yurt dışı görev, uzun süre rapor gibi çeşitli sebeplerle görevde bulunmayan personel listenin altına yazılacak, Mal Bildiriminde bulunmama gerekçesi Açıklamalar kısmında belirtilecektir. Bu personelin yasal mazeretleri bitip göreve başladığında mal bildiriminde bulunması sağlanacaktır.

3- Mal Bildirimi Teslim Tutanağı 2 nüsha olarak düzenlenecektir.

4- Her okul için ayrı ayrı düzenlenen listeler Mal Bildirim Zarfları ile beraber İl’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şubesi Özlük Birimine, İlçelerde ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edilecek, teslim tutanağının bir sureti İl veya İlçe MEM görevlisi tarafından ilgili Okul /Kurum/ Şube Müdürlüğüne geri iade edilecektir.

5- Geçici görevli personel Mal Bildirimlerini kadrosunun bulunduğu Okul/Kurum Müdürlüklerine teslim edeceklerdir.

Sınavlara Hazırlık Arama Robotu
YGS & LYS TEOG KPSS TUS KPDS Ehliyet Sınavı PMYO JANA

Seçim esnek olup ilgili alanları seçiniz, Örneğin ehliyet sınavı için branş olarak matematik seçmeyiniz :)