Belli bir şekilleri yoktur, amiplere benzerler. Genellikle saprofit beslenme gösterirler ancak parazit olarak yaşayan türleri de bulunur. Rutubetli ormanlarda, ağaç gövdelerinde
ve çürük yapraklar üzerinde bulunurlar. Yedek besin maddesi olarak glikojen sentezlerler. Eşeyli ve eşeysiz olarak ürerler. Eşeyli üremeleri kamçılı iki zoosporun birleşmesi ile gerçekleşirken, eşeysiz üremeleri kalın çeperli sporlarla gerçekleşir.
Ekmek, bira, peynir yapımında kullanılan mantarlardır. Hifsiz olup tomurcuklanma ve nadiren askospor oluşumu ile ürerler.
Miselyumu iyi gelişmiştir.Parazit ya da saprofit yaşarlar. Saprofit yaşayanlar besinlerin üzerinde çok çabuk gelişerek besinleri bozarlar. Ağızda pamukçuk denilen hastalığa neden olan mantar ise parazittir. Küf mantarlarında eşeysiz üreme sporla, eşeyli üreme ise gametlerle yapılır.
Besin olarak tüketilen mantarlardır. Bazıları zehirlidir.Şapkalı mantarların hifleri bölmelidir. spor kesesine (sporangium) bazidium adını alır. Şapkanın alt yüzeyindeki lamellere yerleşmiş çok sayıda torba şeklinde bazidium bulunur. Olgunlaşmış bazidiosporlar eşeysiz üremeyi sağlar.
ÖRNEK: Bir bakteri türü ile bir küf mantarı türü, uygun ortamda belirli bir süre birlikte yaşadıklarında, ortamdaki karbondioksit miktarının sabit kaldığı belirlenmiştir.
Aşağıdaki olaylardan hangisi bu durumun nedeni olabilir?
A) Küf mantarının hücre dışı sindirim yapması
B) Bakterilerin oksijenli solunum yapması
C) Küf mantarının oksijensiz solunum yapması
D) Bakterilerin fotosentez yapması
E) Bakterilerin çürükçül beslenmesi
1994 ÖSS
ÇÖZÜM: Fotosentez yapan canlılar CO2 tüketir. Solunum yapan bir canlının bulunduğu ortamda fotosentez yapan bir canlı olduğunda ortamdaki CO2 miktarı sabit kalır. Mantarlar
fotosentez yapmaz. O halde ortamda bulunan bakteri fotosentetiktir.
Yanıt D
sag olun işime çok yaradı