Kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biri de meme kanseridir. Her 8 kadından 1'inin meme kanserine yakalanmaktadır. Meme hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde oluşması sonucu tümör ve kitleleri oluşturur. Kadınların %1 oranı meme kanserini yaşamak zorunda kalmaktadır. Hayati anlamda büyük bir öneme sahip olan meme kanseri hastalığı memenin dokusunda sinsi bir şekilde ortaya çıkan bir hastalıktır. En sık görülen kanser türü ise meme kanalları içerisinde oluşan doktal kanser çeşididir. Çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilen meme kanseri hastalığı kişide meme bölgesinde ağrıların yaşanmasına sebep olmaktadır. Eğer ağrılar uzun sürer ise kişinin günlük aktivitelerini olumsuz yönde etkileyecek şiddet de yaşanır. Meme kanseri yaşın ilerlemesi ile ortaya çıktığı gibi genetik özellikler sonucu da çıkabilmektedir. Meme kanseri hastalığında ilk belirtiler yaşandığı zaman aşama olarak tehlike içermese dahi eğer tedavi edilmez ise tümörlü doku meme bölgesine yayılıp hastada hayati tehlike oluşturmaktadır. Akciğer kanserinden sonra ölümcül olan bir kanser türüdür. Bu sebeple meme kanseri ile ilgili yaşanan ilk belirtiler de mutlaka doktor kontrolüne başvurulmalıdır.
Bunların yanında eğer kanser diğer organlara atlamış ise o organlarda da şikayetler oluşur. Örneğin; Kemikte ise kemik ağrısı, beyinde ise baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi ve görme bozukluğu şeklinde sorun teşkil edebilir.
Meme kanserinde ilk olarak memenin röntgen filmleri çekilmektedir. Röntgen çekildiğinde meme içerisi tamamen görüntülenmekte ve hastalığa sebep olan dokular doğru tespit edilebilmektedir.
Tedavi de 4 farklı yöntem uygulanmaktadır. Hormon tedavisi, cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapidir. Yapılan bir araştırmaya göre hastalığın tedavisinde eğer erken dönemde iken kanda kanser hücreleri bulunduğu ortaya çıkmıştır ve bu nedenle hastalıkta erken teşhis mümkün olmuştur. Tedavi hastanın yaşına ve hastalığın aşamasına göre belirlenmektedir. Erken evrede olan meme kanserinde cerrahi müdahale yapıldığı gibi radyoterapi, kemoterapi, ve hormon tedavisi de uygulanmaktadır. Çünkü, cerrahi müdahale sonra yapılan bu tedavi yöntemleri kanserin tekrarlamasını engellemeyi ve yaşam süresini uzatmayı sağlamaktadır. Meme kanserinde önemli olan şey hastalığın ilerlememiş olmasıdır. Eğer hastalık ilerlemiş ise yeni geliştirilen iğne ve ilaçlar sayesinde zararlı dokular ortadan kaldırılmaktadır. Ancak hastalık ileri boyuta ulaştığı zaman uzman doktorun gerek gördüğü durumlarda cerrahi bir müdahale uygulanmaktadır. Ameliyat genel olarak 1-2 saat sürmekte ve meme dokusu tamamen alınmaktadır. Ameliyatın tıptaki adı mastektomi olmakla beraber hasta meme kanserinden tamamen kurulmaktadır. Uzman doktor gerek görür ise hastanın bir kaç gün hastane de yatışı yapılır ve taburcu edilir.