Memelilerde iç döllenme ve iç gelişme görülür. Ancak gagalı memelilerde iç döllenme, dış gelişme görülmektedir(ornitorenk)
Memelilerde, dişi bireylerin azotlu artıkları üreter kanalına, döllenmeyen yumurta hücreleri vajina açıklığına, sindirim artıkları ise anüs açıklığına ulaşır. Dişi bireylerde üç
ayrı açıklık varken, memelilerin erkek bireylerinde ise iki ayrı açıklık bulunmaktadır. Erkeklik organından farklı zamanlarda idrar ve üreme hücreleri atılmaktadır. Buraya
idrar üreter kanalı ile, spermler ise vas deferens kanalı ile açılır.
Sindirim artıkları ayrı bir açıklık olan anüsle dışarı atılır.Plasentalı memelilerde, vajinadan içeri giren spermler fallopi kanalında (yumurta kanalı) yumurta ile karşılaşırsa döllenme olur. Döllenmiş yumurta uterusa (döl yatağı) gelir. Uterusa gelen embriyo ile anne arasında göbek bağı ve plasenta oluşur. Embriyo beslenme, gaz alış – verişi ve artık maddelerin uzaklaştırılması işlemlerini göbek bağı ve plasenta aracılığıyla yapar. Embriyonun solunum ve sindirim sistemleri çalışmaz.
ÖRNEK: Ergin kuşlarda, Müller kanalının çıkarılması aşağıdakilerden hangisine engel olur?
A) Yumurta hücresinin oluşmasına
B) Ürik asit kristallerinin vücut dışına atılmasına
C) Spermaların vücut dışına atılmasına
D) Yumurta kabuğunun ve zarının oluşmasına
E) Boşaltım maddelerinin kandan ayrılmasına
1990 ÖYS
ÇÖZÜM: Müller kanalı kuşlarda döllenmenin ve yumurta kabuğunun oluştuğu yerdir. Müller kanalı çıkarıldığında bu oluşumlar görülemez.
Yanıt D