Metinler gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçları bakımından sınıflandırılırlar. Bu açıdan netinler, sanat metinleri ve öğretici metinler olmak üzere işlevleri bakımından ikiye ayrılır.
Sanat metinlerinde yan anlam değeri taşıyan ve okuyucunun anlayışına, sezgisine bırakılan ifadelere yer verildiğini, mecazlı ifadeler kullanıldığını böylece anlatıma çağrışım ve duygu değeri kazandırarak okuyucunun yeni ve farklı anlamlar çıkarabildiğini görüyoruz. Sanat metinlerinde gerçekliğin dönüştürülmesi söz konusudur.
Öğretici metinler ise bilgi vermek amacıyla yazılırlar. Öğretici metinler günlük hayatın gerçeklerini, tarihi olayları, felsefi düşünceleri ve bilimsel gerçekleri anlatan metinlerdir. Öğretici metinler genelde kelimelerin ilk anlamlarıyla oluşturulduklarından, bu metinler okuyucuda aynı izlenimi bırakırlar.
Sınıflama ve sınıflandırma, felsefede “bilgide ilk ve en önemli adım olarak, belirli şeylerin birliğini ve çeşitli şey türleri arasındaki ilişkiyi kavramanın yolu; doğada düzen keşfetmenin ilk ve en basit yöntemi. Konu ve nesneleri cins tür ilişkisine göre sıralama” olarak tanımlanır. Sınıflandırma öğrenmeyi, öğretmeyi, araştırmayı kolaylaştırmak İçin yapılır.
Canlıların çevrelerinde bulunan unsurların sınıflandırılması, insanın yeryüzünde ortaya çıkışından daha eskidir. Zira hayvanlar bile çevrelerinde bulunan objeleri besinler, besin olmayanlar, düşmanlar, rakipler, eşler vs. şeklinde bir gruplandırma yaparak tanırlar. Sınıflandırmanın tarihi Eski Yunan’a kadar uzanır. Eski Yunan bilginlerinden Hippocrates (M.Ö. 460-377), ilk olarak hayvan türlerini saymıştır. Ancak sınıflandırmaya ait bilinen en eski çalışma Yunan filozof Aristoteles(M.Ö.354-291) tarafından yapılmıştır. Aristoteles yapmış olduğu sınıflandırmada “hava, kara ve su” gibi canlıların yaşam ortamlarını temel olarak almıştır.
Bilim adamları, canlı ve cansız varlıklar hakkında sistemli ve yeterli bir bilgiye sahip olmak ve dolayısıyla canlı ve cansız varlıklar hakkındaki karışıklığı gidermek için sınıflandırmaya ihtiyaç duymuşlardır. İşte sınıflandırma yapılmamış olsaydı birçok canlı ile İlgili bilginin gelecek kuşaklara aktarılması da söz konusu olmayabilirdi. Günümüzde bilimin her kolunda ilerleme kaydedilmesinin nedeni, işte bu sınıflandırma yönteminin oldukça gelişmiş olması ve daha da geliştirilmesine yoğun bir şekilde devam edilmesidir. Çünkü sınıflandırılamayan şeyler anlamsızdır; tanımlanması, değerlendirilmesi, yargılanması ve diğerlerine iletilmesi mümkün değildir. Bu nedenle sınıflandırılamayan ve adlandırılamayan şeyler sosyal gerçekliğimizin bir parçası olmaz. Sınıflandırma ve adlandırma ‘şeyleri’ tanıdık hale sokar ve anlam ve önem kazandırır.
Sınıflandırmada dikkate alınacak belli başlı kurallar şu şekilde sıralanabilir:
a. Sınıfları ayıklamak ya da öbeklemek için, her adımda yalnızca tek bir ilke kullanılabilir.
b. Sınıflama ya da bölmenin adımlarında, hiçbir grup ya da sınıfın atlanmamış olmasına dikkat edilmelidir.
c. Hiçbir ara adım unutulmamalıdır.
Çok faydalı bilgiler. Çok işime yaradı.
Metinlerin sınıflandırılmasını kim ve ne zaman yapmıştır.
İşime yaradı tşk ama fazla deyil iyi varsın internet.
Çok teşekkürler. Çok işime yaradı. Yarın sınavım var ve şu tablo hayatımı kurtardı. Teşekkürler…
Teşekkürler bilgicik.Güzel anlatım ve faydalı bilgiler.
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için sizlere çok teşekkürler ediyorum.Bilgileriniz çok faydalı ama şu anlık benim işime yaramıyor.Keşke metin türlerini de sitenizde paylaşsaydınız.Tekrar tekrar teşekkürler.
teşekkürler bilgicik
Bilgileriniz için çok Teşekkürler ama performans ödevi için biraz kısa geldi ama yinede bilgi aldım ellerinize sağlık tüm öğrenci arkadaşlarımıza başarılar dilerim…
yarın odev kontrolu var vee bılgıler ısıme yaradı.birdesag tarafta edebıyatla ılgılı konular10. ve 11.sınıfta karsımıza cıkıcak ben 11.sınıfım ve 10.sınıfa gıden arkadaslarıma bu sıteyı sık kullanılanlara eklemelerını rıca edıyorum…
Verdiğiniz bilgiler çok teşşekür ederim çok işime yaradı.
gerçekten sitenizde çok faydalı bilgiler var…
teşekkürler tüm bilgiler çok işime yaradı
Vallaha adam gibi bir site buldum teşşekkürler.
gerçektennn çokk güzel bilgiler var özellikle tablo çok işime yaradı saolun varolunnn
bu siteyi beğendim
Çok güzel bir site zaten çoğu zaman buradan yararlanıyorum.Bence bu site hep devam etsin ve herkes faydalansınn !!! 😀
vay be bilgiye bak kaç gündür aradığım şeyi şimdi buldum:)
güzel gibi amal güzel miki bilmem
Sağolun, tablo işime yaradı.
evet cok işime yaradı zaten sınavda cikacakti