Neden ağladığımız hakkında düşünen oldu mu hiç? Ağlama konusunda bayan ve erkek neden farklıdır? Ağlamak çeşitli duygularımızı dışa iletmede faydalıdır. Ağlamak aynı zamanda gözleri zararlı maddelerden arındırır ve net görmeyi sağlar. Kadınlar erkeklerden daha çok ağlarlar.
Ağladığımız zaman göz yaşları gözleri nemli tutar ve gözlerden istenmeyen maddeleri uzak tutmayı sağlar. Ayrıca gözleri enfeksiyondan korumada faydalıdır. Yapılan araştırmaların tamamı kadınların erkeklerden daha fazla ağladığını göstermektedir. Çok fazla ağlandığı zaman ne olur? Ağlandığı zaman gözler neden kurur?
Ölüm, doğum, iyi-kötü haberler, bazen film izlemek hepsi ağlamamıza neden olan şeylerdir. İlk ağlamamız doğduğumuz anda gerçekleşmektedir. Neden mi? Çünkü karnımızın doyması veya başka ihtiyaçlarımız için yapabileceğimiz tek şey budur. Göz yaşı ile alakalı çalışma yapan ender insanlardan biri de Vassar College Psikoloji Profesörü Randy Cornelius' dur.
Göz yaşında tuz olmasının sebebi ise vücutta ki her sıvı biraz tuz içerir. Vücudun düzgün fonksiyon göstermesi için tuz gereklidir.
Duygusal nedenlerden dolayı ağlamamız daha iyi hissetmemizi sağlar. Ağladığımız zaman gerilimi atar psikolojik olarak yenileniriz. Fiziksel nedenlerden dolayı ağlamamız strese bağlı toksinlerin atılmasında faydalı olmaktadır. Sosyal nedenlerden ağlamamız ise iletişim eksikliği, samimiyeti çekicilik, nefret duyguları ile gerçekleşebilmektedir.
Evet kadınlar erkeklerden daha çok ağlar. Neden mi? Kadınlar erkeklerden %60 daha fazla ağlamaktadır. Bunun sebebi bilinmemektedir. Yalnız fiziksel yaşlardaki bir kimyasalın,anne sütü ile bağının olduğu düşünülmektedir. Bu da ley sayılmaktadır. Aynı zamanda kadınlara göre erkeklerin daha küçük gözyaşı kanalları vardır.
Eğer göz yaşları burundan geliyor ise güzel bir görüntü sağlamaz. Ancak bu durum doğal bir yoldur. Göz ve burun küçük geçitler ile birbirine bağlı iki organdır. Bu nedenle ağladığımız zaman göz yaşlarının burun ve boğaza inmesi normaldir.
Çok fazla göz yaşı olması göz kapakların kenarlarında yer alan küçük girişler ile tahliye edilir. Bu tahliye kanalları soğuk alındığı zaman şişip tıkanabilmektedir. Böyle olduğu zaman göz yaşları yüzünüze akar. Bazı durumlarda göz yaşı bezleri temel göz yaşı karışımını oluşturmak adına çok az yağ üretir bu da göz yaşlarının durmamasına neden olmaktadır. Eğer bu şekilde bir sorununuz mevcut ise doktorunuz ile konuşarak tedavisini yaptırabilirsiniz.
Kadınlar ortalama yılda kez filan ağlamaktadır. Erkekler ise kadınlara oranla daha az ağlamaktadır yani 17 kez filan. Kadınlar yaşadıkları olayları neredeyse tamamında göz yaşı dökme potansiyelin sahiptir. Örnek verecek olursak, üzgünken, kızgınken, hüsrana uğradığında ağlayabiliyor iken, erkekler ölüm, büyük hayal kırıklığı veya çok sinirlendiğinde ağlamaktadır.
Bu durumun değişkenlik gösteren bir zamanı vardır. Yani orta yaşları geçtikten sonra kadınlar daha az ağlayıp daha çok kızmaya başlarken erkekler yaşlandıkça daha çok ağlamaya başlıyor. Nedeni ise, kadınlarda kadın hormonunun azalıp erkeklik hormonunun bunun yerini almasıdır. Erkeklerde ise, erkeklik hormonu düşer ve kadınlara özgü hormonlar devreye girer. Böyle olunca erkekler yaşlandıkça kadınlara oranla daha duygusal bir hale gelirler.
Harvard Schepens Eye Research Institute'den Hücresel Fizyoloji Doktoru Darlene Dart'e göre, ağlama koruyucu mekanizma olarak devreye giriyor. Korneada deride acı hissi veren sinirler gibi sinirler yer almaktadır. Rüzgarda yüründüğünde veya bir soğan doğrandığı zaman gözdeki sinirler hareketleri denetleyen beyin köküne sinyal gönderiyor ve beyin kökü de göz kapaklarında var olan salgı bezlerine giden hormonların salgılanmasını sağlıyor ve böylece göz yaşı üretiliyor. Buna “refleks göz yaşları” denilmektedir.