Nuri PAKDİL (1934 – ) Türk yazar, fikir adamı, deneme ve oyun yazarı
Kahramanmaraş’ta Doğan Pakdil, Maraş Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Bakanlık düzeyinde hukuk müşavirliği, Devlet Planlama Teşkilatında DPT uzmanı olarak görev yapmıştır. 1973 yılında bu görevden ayrıldıktan sonra yazarlıkla ilgilenmeye başladı. 1969-1984 yılları arasında edebiyat Dergisi adıyla bir dergi çıkardı. Dergi kapatıldıktan sonra Devlet Planlama Teşkilatındaki görevine geri döndü. 1999 yılında emekli olana kadar bu görevini sürdürdü.
Lise yıllarında ilk şiir denemelerini yazdı. İlk şiirlerini Maraş’ta yayımlanan Demokrasiye Hizmet Gazetesi ve aynı yıllarda arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı Hamle dergisinde yayımladı. Üniversite yıllarında Yeni İstiklal gazetesinde kendine ait bir sanat sayfası düzenledi ve burada yazılar yazdı.
Nuri Pakdil’in edebiyat dünyasındaki ilk tanınması Edebiyat Dergisi ile başladı. Bu dergideki deneme, oyun ve eleştirileri ile edebiyat dünyasında dikkat çekti. Edebiyat Dergisi Yayınları’nı kurduğu 1972 yılından 1984 sonuna kadar 45 kitap yazdı ve 28 Şubat 1997 yılından itibaren kendi kitaplarını yayımlamaya başladı. Edebiyat Dergisi yayınlandığı dönemde Diriliş ve Büyük Doğu gibi önemli İslamcı dergilerden birisi oldu. Edebiyat Dergisi etrafında birçok şair, yazar ve edebiyatçı yetişti.
Nuri Pakdil Paris’e gittiği yıllarda yazmış olduğu ve izlenimlerinden oluşan Batı Notları adlı kitabıyla büyük ilgi gördü. Bu kitapta Batı insanına yeni bir yaklaşım ve söylem ile yaklaştı. Bu eserinden sonra Biat, Bir Yazarın Notları ve çıkarmış olduğu diğer kitaplarıyla deneme türünün en önemli ustaları arasında yerini aldı. Bağlanma adlı kitabı ile Edebiyat Dergisi’nin misyonunu anlattı.
Sadece kendine ait eserler ile yetinmeyip Orta Doğu ve Batı edebiyatından da şiir ve düşünce yazıları çevirdi. Hayatı boyunca 45 kitap yazan Nuri Pakdil edebiyat dergisinde 16 farklı müstear kullandı. Bunlardan en bilineni ise Ebubekir Sonumut adı oldu.
Nuri Pakdil 28 yaşında bir kadın ile nişanlanmış lakin onunla evlenmek nasip olmamıştır. Hayatının sonuna kadar hiç evlenmeyen Pakdil, bu kadının adının baş harflerini kolunda taşımaktadır.
Kendisini Kudüs Şairi olarak niteleyen ve edebiyat dünyasında da böyle bilinen Nuri Pakdil, Kudüs için kitap yazmış, şiirler yayınlamıştır. Kudüs ve Mescid-i Aksa Nuri Pakdil için bir tutkudur. Ve kendi ifadesiyle Filistinliler bizim ezeli ve ebedi kardeşlerimizdir.
Diğer yandan en sevdiği şehirler olarak Mekke, Medine, Kudüs, Şam, İstanbul, Bitlis ve Paris’i ifade etmiştir. Nuri Pakdil 2014 yılında Star Gazetesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Ödül Töreninde Saygı Ödülüne layık görülmüş ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almıştır. Törende yaptığı konuşmada kendisini antikapitalist, antifaşist, antiemperyalist bir İslam devrimcisi olarak nitelemiştir.
Nuri Pakdil’i başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet erkânından ve tanınmış isimlerden birçok kişi evinde bizzat ziyaret etmiştir. Bunlar arasında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da vardır.
Sükût Sûretinde (Şiir)
Derviş Hüneri (Günlük/Deneme)
Batı Notları (Gezi-İzlenim/Deneme)
Arap Saati (Günlük/Deneme)
Umut (Oyun)
Ahid Kulesi (Şiir)
Korku (Oyun)
Klas Duruş (Günlük/Deneme)
Arap Şiiri (Güldeste) I-II (Şiir/Güldeste/Çeviri)
Kalem Kalesi (Günlük/Deneme)
Bir Yazarın Notları I (Günlük/Deneme)
Osmanlı Simitçiler Kasîdesi (Şiir)
Otel Gören Defterler 1: Çarpışan Sesler (Günlük/Deneme)
Otel Gören Defterler 2: Yazının Epik Resmi Çekildiği Sırada (Günlük/Deneme)
Otel Gören Defterler 3: Büyük Sorgu (Günlük/Deneme)
Otel Gören Defterler 4: Simsiyah (Günlük/Deneme)
Otel Gören Defterler 5: Ateş Hattında Harf Müfrezeleri (Günlük/Deneme)
Otel Gören Defterler 6: Yazmak Bir Mûcize (Günlük/Deneme)
Bağlanma (Deneme)
Edebiyat Kulesi (Günlük/Deneme)
Bir Yazarın Notları II (Günlük/Deneme)
Put Yapımevleri (Oyun)
Bir Yazarın Notları III (Günlük/Deneme)
Bir Yazarın Notları IV (Günlük/Deneme)
Biat I (Deneme)
Biat II (Deneme)
Biat III (Deneme)
Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş (Oyun)
Bakır Dönemi (Oyun)
Belge (Oyun)
Günlük (Günlük, Çeviri)
Günlükten (Günlük, Çeviri)
Harikalar Tablosu / Prevert (Oyun/Çeviri)
Ay Operası / Prevert (Şiir/Çeviri)
Kasırganın Çatırtıları / Guillevic (Şiir/Çeviri)
Bir Öldürme Töreni (Oyun)
Konuşmalar (Söyleşi)
Mektuplar I-II-III (Ciltli Ve Ciltsiz Takım) (Anı/Mektup)
Anneler Ve Kudüsler (Şiir)
Sınır Tanımayan Devrim Ateşi: Mektuplarım (Mektup)
Tüm Karanlığa Yiğit Direniş: Konuşmalar 2 (Röportaj)